Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με αφορμή την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Hellenic Environmental Center στη Δραπετσώνα, ο επικεφαλής της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης αποκάλυψε τα σχέδια για νέες διεθνείς επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας  που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας σε Γιβραλτάρ και Αμβούργο.  

Όπως τόνισε ο κ. Μελισσανίδης η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνι της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως στη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο (Κανάλι Σουέζ), στον Παναμά, τη Τζαμάικα και αλλού

Η HEC που δραστηριοποιείται από το 1993 στη συλλογή και διαχείριση πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, παρουσίασε τις πρότυπες περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις στη Δραπετσώνα. 

"Η εγκατάσταση κατατάσσει την Ελλάδα σε μια από τις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία που στηρίζεται σε Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς διεθνείς αγορές" τόνισε ο κ. Μελισσανίδης, σημειώνοντας ότι η επένδυση υλοποιήθηκε από μια εταιρία που εξαπλώνεται στις διεθνείς αγορές σε περίοδο εθνικής και παγκόσμιας κρίσης. Η HEC πρόσθεσε ο ίδιος αποτελεί μια καθαρά ελληνική εταιρία – πρότυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που εισήγαγε με πρωτοποριακό τρόπο την διασύνδεση της ναυτιλίας με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η λειτουργία της Χερσαίας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Καταλοίπων, στον Πειραιά, αποτελεί μια επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη  την Νοτιοανατολική Ευρώπη και η οποία εξαγοράστηκε από τη HEC το 2013.

Η νέα μονάδα εφαρμόζοντας το νέο πρωτοποριακό μοντέλο διαχείρισης καταλοίπων, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και οικολογικά ασφαλή τρόπο τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πλέον με τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής, αποτελεί "Πράσινο" Λιμάνι.

Συγκεκριμένα τα κατάλοιπα περνούν από εργαστηριακές δοκιμές και διαχωρίζονται σε δύο ρεύματα, με υδάτινη και ελαιώδη βάση. Τα κατάλοιπα με υδάτινη βάση περνούν από τη μονάδα επεξεργασίας νερού ενώ το ελαιώδες ρεύμα ύστερα από επεξεργασία διαχωρίζεται σε στερεά υπολείμματα (που τροφοδοτούν τσιμεντοβιομηχανίες), ελαιώδη βάση (που γίνεται ενεργειακή πρώτη ύλη) και νερό που επιστρέφει στη μονάδα επεξεργασίας νερού.

Όσον αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης, υπογραμμίζεται ότι είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, κατασκευασμένη με  προδιαγραφές του 2015, της οποίας η λειτουργία σε αστικό περιβάλλον διαθέτει πρωτοποριακή διεθνή πατέντα κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η HEC αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από το Φεβρουάριο του 2014 για την διευθέτηση και την διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεις διαχείρισης καταλοίπων.

Τέλος να σημειωθεί ότι η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Λουιζίδου χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι το νερό που φεύγει από την εγκατάσταση για την Ψυττάλεια είναι πιο καθαρό από νερό που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στο Σαρωνικό. "Το νερό, είπε η κα Λουιζίδου, θα μπορούσε να πέσει στη θάλασσα ως έχει αντί να επιβαρύνει τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ" ενώ σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση κάνει πράξη την κυκλική οικονομία.