ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:23

του Παναγιώτη Στάθη

Μήνυση εναντίον της πενταμελούς Επιτροπής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και του γενικού γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του δημοσίου (επισύρει μέχρι ισόβια), καθώς και παράβαση καθήκοντος, όσον αφορά την έγκριση συμμετοχής Καλογρίτσα, κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

Τη μήνυση υπέβαλε, εκ μέρους του σταθμού, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος και ουσιαστικά αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη δικαστικής έρευνας αφενός για την περίπτωση Καλογρίτσα αφετέρου για τυχόν ευθύνες των μελών της Επιτροπής και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου. Ο τελευταίος δεν έχει βουλευτική ιδιότητα άρα δεν χρειάζεται άδεια της Βουλής για έρευνα ή τυχόν απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. 

Η μήνυση εδράζεται στην διαπίστωση της Επιτροπής και έγκριση του Γενικού Γραμματέα για το πόθεν έσχες του κ.Καλογρίτσα σχετικά με τα κεφάλαια της εταιρίας που πλειοδότησε για μια απο τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η έγκριση χαρακτηρίζεται ως "ψευδής και αναπόδεικτη" ενω γίνεται μνεία σειράς "σφαλμάτων και παραλείψεων που συγκροτούν παράνομη συμπεριφορά" εκ μέρους τόσο της Επιτροπής όσο και του Λ. Κρέτσου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναλύονται τα στοιχεία εκείνα που είχε στη διάθεσή της η Επιτροπή και με τα οποία όφειλε- κατά τους μηνυτές- να συμπεράνει ότι η εταιρία Καλογρίτσα δεν διέθετε επάρκεια κεφαλαίων τόσο για να καλύψει την πρώτη δόση όσο και το σύνολο του τιμήματος των 52,6 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της τηλεοπτικής άδειας. 

Τη μήνυση κατέθεσε το μεσημέρι για λογαριασμό του Alpha ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος δήλωσε:

"Οι εισαγγελικές αρχές δεν παρενέβησαν μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, στο ζήτημα του εκκρεμούς διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Οι εισαγγελικές αρχές έπρεπε να έχουν παρέμβει. Για το λόγο αυτό ο Alpha κατέθεσε μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος των 5 μελών της επιτροπής πόθεν έσχες και κατά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που ενέκρινε αυτό το πρακτικό. Πρόκειται για μία μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του Δημοσίου. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή ενστάσεων τις προσεχείς θα κάνει το καθήκον της".