Με θετικό πρόσημο "τερμάτισαν", για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση - υπό την καθοδήγηση της Federal Reserve και με ώθηση από το πετρελαϊκό ράλι - οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Nasdaq να διαμορφώνεται, ενδοσυνεδριακά, σε νέα επίπεδα - ρεκόρ.

Η Wall Street πήρε μέρος στη γενική "ευφορία" που έχει ανεβάσει τις αγορές παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκουν στήριξη στην απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τα σχόλια της Janet Yellen - η οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην αμερικανική οικονομία - να ανοίγουν "παράθυρο" για αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BNB Paribas, μάλιστα, η Τράπεζα είναι "έτοιμη, αλλά όχι πρόθυμη" για την επόμενη κίνηση.

Ενθαρρυντικά για το κλίμα στην αγορά επέδρασαν, άλλωστε, και από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες και υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, σε μία ένδειξη ισχυρής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.  

Δείκτες - Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 18.392,46 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 2.177,18 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε άνοδο 0,84% στις 5.339,52 μονάδες, έχοντας αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 5.342,88 μονάδων. 

Μένοντας στον τεχνολογικό κλάδο, ήπιες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Yahoo, μετά από την ανακοίνωση ότι το 2014 κλάπηκαν τουλάχιστον 500 εκατ. Λογαριασμοί χρηστών.

Παράλληλα, η Nomura αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Apple (+0,94%), με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ισχυρότερη των εκτιμήσεων ζήτηση για το iPhone 7. 

Εν τω μεταξύ, σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν, για τέταρτη ημέρα, και οι τιμές του αργού, με το αμερικανικό WTI να επιδίδεται σε κέρδη άνω του 2%, έπειτα από την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. 

Στο σκέλος των μάκρο, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 8.000 στους 252.000, την τελευταία εβδομάδα, συμπληρώνοντας 81 εβδομάδες με τις αιτήσεις κάτω των 300.000, ήτοι το μεγαλύτερο σερί από το 1970. 

Στον αντίποδα, επιβραδύνθηκε, τον Αύγουστο, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed που "διολίσθησε" στο -0,55, τον προηγούμενο μήνα, από την αναθεωρημένη μέτρηση του 0,24 τον Ιούλιο.

Ακόμη, υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,2% ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading economic index).

Τέλος, πτωτικά, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο, καθώς το απόθεμα των απούλητων κατοικιών συνέχισε να συρρικνώνεται. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,33 εκατομμυρίων.