Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2013 11:26

  Ισπανία: Βαθαίνει η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan House

  ΜΑΔΡΙΤΗ – Ένας νέος γύρος λιτότητας βάθυνε την ύφεση της ισπανικής οικονομίας στο τέλος το προηγούμενου έτους.

  Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, INE, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,7% από το τρίτο τρίμηνο και κατά 1,8% από την ίδια περίοδο του 2011, ενώ η παραγωγή για το ολόκληρο το 2012 υποχώρησε 1,37% σε σχέση με το 2011.

  Τα μεγέθη που ανακοίνωσε η INE για το τέταρτο τρίμηνο ήταν ελαφρώς χειρότερα από τα μεγέθη της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε πως η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 0,6%. Σημειώνεται πως στις 28 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν από την INE περισσότερες λεπτομέρειες για το τέταρτο τρίμηνο.

  Στο τρίτο τρίμηνο, το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο.

  Ωστόσο, στο τέταρτο τρίμηνο, η επιβάρυνση από το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ενισχύθηκε. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy αντιμετωπίζει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να μειώσει το έλλειμμα το οποίο ξεπέρασε στο 9% του ΑΕΠ το 2011

  Παράλληλα, το Σεπτέμβριο εφαρμόστηκε αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα περισσότερη αγαθά, επιδεινώνοντας την κατάσταση της καταναλωτικής δαπάνης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της INE, οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι.

  © Dow Jones Newswires

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ