Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουν-2016 14:03

  100 χρόνια Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ισχυρότερο σώμα εθνικής πλοιοκτησίας παγκοσμίως, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, συμπληρώνει φέτος τον Νοέμβριο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. 

  Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ή Union of Greek Shipowners (UGS) αποτελεί το σωματείο των Ελλήνων πλοιοκτητών και ιδρύθηκε το 1916 στον Πειραιά με πρώτο πρόεδρό της τον Λεωνίδα Εμπειρίκο και επίτιμο πρόεδρο τον Παύλο Κουντουριώτη. Σήμερα στο πηδάλιό της βρίσκεται, σε τρίτη συνεχομένη θητεία, ο Θεόδωρος Βενιάμης. Η ΕΕΕ άρχισε να λειτουργεί στο Μέγαρο Σπυράκη στον Πειραιά. Η πρωτοπορία της ήταν τέτοια που προηγήθηκε κατά δύο δεκαετίες των σχετικών πρωτοβουλιών της ελληνικής πολιτείας. Ήταν το 1936 όταν για πρώτη φορά συστήθηκε το υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προήχθη σε υπουργείο από την ελληνική κυβέρνηση του εξωτερικού.

  Εδώ κι έναν αιώνα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εκπροσωπεί τα ελληνόκτητα εμπορικά πλοία άνω των 3.000 GT υπό ελληνική και άλλες σημαίες. Τα μέλη της αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στον τομέα μεταφορών μπαλκ/τραμπ (δηλαδή, πλοία φορτηγά, δεξαμενόπλοια, πλοία LPG/LNG κ.λπ.) και δευτερευόντως στον τομέα τακτικών γραμμών με πλοία εμπορευματοκιβωτίων που ναυλώνονται κυρίως από επιχειρηματίες τακτικών γραμμών άλλων χωρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόκτητων πλοίων απασχολείται σε μεταφορές φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών (cross trading). 

  Ως διεθνής εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επιδιώκει την προώθηση ισορροπημένων και ρεαλιστικών λύσεων στους διεθνείς οργανισμούς. Η ΕΕΕ είναι μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) και εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Είναι μέλος του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS) και διατηρεί στενή συνεργασία με την INTERTANKO, την INTERCARGO και την BIMCO στις οποίες επικεφαλής συχνά είναι Έλληνες πλοιοκτήτες. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών παρακολουθεί και παρεμβαίνει στις εξελίξεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), στο Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) – Κέντρο Αναφοράς Περιστατικών Πειρατείας, καθώς και στις ΗΠΑ, μέσω μονίμου αντιπροσώπου της στην Ουάσινγκτον. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών διατηρεί μακροχρόνια σχέση στενής συνεργασίας με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) του Λονδίνου, καθώς και τη HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος).

  Σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕΕ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές, ειδικά με το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και με τις ναυτεργατικές οργανώσεις σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου, την προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα και τη ναυτική εκπαίδευση.
  Η επέτειος των 100 ετών από την ίδρυσή της αναμένεται να κάνει ακόμα πιο λαμπρά τα φετινά "Ποσειδώνια". Η ναυτιλιακή έκθεση "Ποσειδώνια", που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα της ΕΕΕ, προβάλλει την εικόνα της Ελλάδας ως ενός από τα πιο δυναμικά κέντρα της διεθνούς ναυτιλίας και τη σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία. 

  Οι εορτασμοί για την συμπλήρωση ενός αιώνα της Ενώσεως θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο κατά την επίσημη επέτειο ίδρυσής της. 

  Το έπος της ΕΕΕ 

  Στον πόλεμο τα ελληνικά πλοία συμμετείχαν επισήμως αλλά την άνοιξη του 1941 η γερμανική εισβολή εγκαινίασε και την προσπάθεια του Βερολίνου να αποκτήσει την κυριότητα των ελληνικών εμπορικών ποντοπόρων. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κατέστρεψε τα σχετικά αρχεία της και έτσι παρά το γεγονός πως οι Γερμανοί επέταξαν το κτίριο επί της Πανεπιστημίου 10 στο οποίο είχε μεταφερθεί δεν κατάφεραν πρακτικά τίποτα. Το επιτελείο της Ενώσεως είχε ήδη εγκατασταθεί στο Λονδίνο όπου είχε δημιουργηθεί η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) του Λονδίνου, το γνωστό Committee. Η ελληνική πλοιοκτησία πλήρωσε βαρύ τίμημα στον πόλεμο με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου να καταστρέφεται από τις εχθροπραξίες. Είναι με αυτή την αφορμή που σε μια συμβολική κίνηση οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πουλήσουν με ελκυστικούς όρους τα εμπορικά πλοία Liberty σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Η πραγματική σημασία της απόκτησης αυτής είναι μικρή για όσους γνωρίζουν όχι όμως και η συμβολική της. Τις επόμενες δεκαετίες διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και προπολεμικά, προσπάθησαν να φέρουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο τις ελληνόκτητες ναυτιλιακές, αλλά, όπως και πριν από τον πόλεμο, συχνά επέλεγαν να αναζητήσουν βαριά φορολογικά έσοδα από αυτές για να ενισχύσουν τις κρατικές δαπάνες με αποτέλεσμα να παραμένουν ξενιτεμένες δεκάδες μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. 

  Η ελληνόκτητη ναυτιλία αναπτύχθηκε ιστορικά και γιγαντώθηκε εκτός των ελληνικών συνόρων, χρησιμοποιώντας ως έδρα της το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η υιοθέτηση του ισχύοντος σήμερα θεσμικού πλαισίου έγινε από την ελληνική Πολιτεία ακριβώς για να προσελκύσει στη χώρα τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μαζί με αυτές όλο τον πλούτο που παράγουν άμεσα ή έμμεσα και όχι για να στηρίξει τις ελάχιστες που υπήρχαν εδώ.

  Μετά το 1975 με την υιοθέτηση του θεμελιώδους νόμου 27/1975, στα βασικά άρθρα του οποίου δόθηκε και συνταγματική κατοχύρωση, δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που προσέφερε τη νομική βεβαιότητα και ασφάλεια στις επενδύσεις και οδήγησε στον επαναπατρισμό της ελληνόκτητης ναυτιλίας με δύο τρόπους: με εγγραφή των ελληνόκτητων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και με τη διαχείριση των ελληνόκτητων πλοίων από την Ελλάδα. Ως φυσικό επακόλουθο, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες της ναυτιλίας μεταφέρθηκαν σταδιακά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία του ελληνικού ναυτιλιακού Cluster.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων