Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 13:38

  Γ. Δραγασάκης: Και σε μικρέμπορους η προστασία πρώτης κατοικίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Δραγασάκης: Και σε μικρέμπορους η προστασία πρώτης κατοικίας

  της Μαρίας Νταλιάνη

  "Τα κόκκινα δάνεια δημιουργήθηκαν πριν έρθει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης καλλιεργώντας ελπίδες πως το νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει η κυβέρνησης τέλος του μήνα θα προσφέρει "ουσιαστικές λύσεις" και θα καλύπτει περισσότερες κατηγορίες σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας εντάσσοντας και τους "μικρέμπορους".

  Όπως είπε στην Ολομέλεια της Βουλής "δεν θέλει να δώσει τώρα λεπτομέρειες" αλλά "θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιδιώκουμε η δόση να είναι δραστικά μικρότερη και να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες κατηγορίες. Επομένως θα έχουμε αρκετά για ουσιαστικές λύσεις".

  Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην παλαιά δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία παράλληλου ή εναλλακτικού τραπεζικού συστήματος λέγοντας πως αντί για αυτό θα δημιουργηθούν ειδικά Ταμεία τα οποία θα χρηματοδοτούν επιχειρήσεις. Όπως είπε "φτιάχνουμε μια σειρά από Ταμεία τα οποία θα εκδώσουν ομόλογα, δηλαδή ενεργοποιούμε και ιδιωτικούς πόρους, ενώ θα έχουμε και Ταμεία για επιχειρήσεις που είναι σε φάσεις αναδιάρθρωσης. Δηλαδή επιχειρήσεις που τους λείπουν μετοχικά κεφάλαια, ούτως ώστε να υπάρξει ένα 'κύμα εξυγιασμένων επιχειρήσεων' που θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Το άλλο Ταμείο με 5 εκατ. ευρώ θα δίνει πιστώσεις σε όσους θέλουν να κατασκευάσουν το ελληνικό brand name, δηλαδή προϊόντα κυρίως εξαγωγικά  με το ελληνικό σήμα. Tέλος ο κ. Δραγασάκης υποσχέθηκε και ένα ακόμα Ταμείο 50 εκατ. ευρώ το οποίο ετοίμασε το ΤΑΝΕΟ και είναι το Ταμείο της 4η Βιομηχανικής  Επανάστασης με στόχο να ενισχύσει είτε καινούργιες είτε σε ανάπτυξη καινοτόμες επιχειρήσεις σε τομείς όπως η ρομποτική, οι αυτοματισμοί και οι ψηφιακές δράσεις. Εκτός από τα ειδικά αυτά ταμεία, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι θα λειτουργήσει η αναπτυξιακή τράπεζα.

  Ο ίδιος απέδωσε στην ‘κληρονομιά της κρίσης’ τα προβλήματα ενώ έκανε χρήση του περίφημου επιχειρήματος της καμένης γης για να δικαιολογήσει τις επιδόσεις στην οικονομία.  "Δεν είναι ευκαταφρόνητο να έχουμε ανάπτυξη 2,5% γιατί παραλάβαμε μια χώρα σε αδιέξοδο, σε τέλμα, χωρίς ορατότητα και προοπτική και καταφέραμε να αλλάξουμε ε την φορά των πραγμάτων. Από την ύφεση περάσαμε σε ανοδική τροχιά, από την μείωση των  εισοδημάτων περάσαμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τώρα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε το μέλλον" διαβεβαίωσε.

  Ενώ επέκρινε την αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί περί μειωμένης ανάπτυξης σύμφωνα με την θεωρία του ελατηρίου, λέγοντας πως "αυτό θα συνέβαινε αν είχε μειωθεί η ζήτηση και εμείς απλά την αυξάναμε. Όμως εδώ είχαμε  καταστροφή του παραγωγικού ιστού. Θέλουμε ασφαλώς  ταχύτερη,  αλλά κυρίως μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων