Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 13:33

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:44

  Κατατέθηκε η πρόταση του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο ιστορικό επεξεργασίας της πρότασης και αναλυτικά στο πολιτικό σκεπτικό. 

  Σύμφωνα με τη διαδικασία μετά την κατάθεση της πρότασης που υπογράφουν 50 βουλευτές, οι Αρχηγοί  των κομμάτων υποδεικνύουν τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία μπορεί να έχει από 35 εως 50 μέλη. Στην συνέχεια σε συνεδρίαση της Ολομέλειας ορίζεται η διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, ενώ κατά την διάρκεια των εργασιών της μπορεί να κατατεθεί και άλλη πρόταση αρκεί να την υπογράφουν επίσης 50 βουλευτές. Η Επιτροπή θα προτείνει στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. 

  Στην συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Επιτροπή ακολουθούν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με διαφορά ενός μήνα η καθεμία, στις οποίες θα αποφασιστεί ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα. Για όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή από 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το περιεχόμενο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. 

  Εάν η Βουλή αποφασίσει με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

  Δείτε αναλυτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τον συγκριτικό πίνακα ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων στη στήλη "σχετικά αρχεία".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων