Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Οκτ-2018 16:08

  Στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μπαίνει η ΝΔ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μπαίνει η ΝΔ

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έτοιμη να δηλώσει "παρών" στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η Νέα Δημοκρατία.

  Μία ημέρα μετά το άνοιγμα της διαδικασίας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οδός Πειραιώς αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεχείς συσκέψεις να συμμετάσχει στο διάλογο που θα διεξαχθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή της το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.   

  Η "γαλάζια" παράταξη έχει ήδη διαμορφώσει τον πυρήνα του σχεδίου της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ως βάση εννέα κύριες κατευθύνσεις:

  -Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

  -Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

  -Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

  -Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

  -Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

  -Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

  -Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  -Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

  -Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

  Διαβάστε επίσης:

  -Μαξίμου: Πασιφανής η αμηχανία της Ν.Δ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

  -Όταν ο Τσίπρας άλλαζε το Σύνταγμα για λόγους...προόδου

   -Γιατί η ΝΔ κατηγορεί τον Α. Τσίπρα για "Συριζοποίηση" του Συντάγματος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων