Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 13:20

  Πώς θα επιτευχθεί το "αναπτυξιακό σοκ" που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς θα επιτευχθεί το "αναπτυξιακό σοκ" που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Από τη μία πλευρά της όχθης τα "αποσπασματικά μέτρα που εξαγγέλλει μέσα στον πανικό του ο κ. Τσίπρας". Από την άλλη πλευρά, το "συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας", που παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύουν τις διαφορές που τους χωρίζουν από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

  "Θα μειώσουμε αμέσως και δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες γιατί μόνον έτσι μπορεί να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να διαχειρίζεται τη φτώχεια που ο ίδιος προκάλεσε, μοιράζοντας επιδόματα σε αυτό που θεωρεί εκλογικό του ακροατήριο, γιατί θέλει εξαρτημένους από τον ίδιο πολίτες", σχολιάζουν πηγές της οδού Πειραιώς. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνεται είναι απολύτως κοστολογημένη, με το συνολικό κόστος της αλλαγής του μείγματος πολιτικής να προσεγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή μεσοσταθμικά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. "Κάποιες από τις παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας. Όπως, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% σήμερα", σημειώνουν κύκλοι της "γαλάζιας" παράταξης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

  -Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. 

  -Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  -Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15% εντός τετραετίας.

  -Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

  -Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

  -Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα.

  -Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.

  -Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

  Στη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν ότι τα απαραίτητα χρήματα θα εξοικονομηθούν από πολλές και διαφορετικές πηγές και χωρίς απολύσεις στο δημόσιο. "Από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών την πρώτη διετία μπορούν να εξοικονομηθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ.  Ο στόχος εξοικονόμησης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε χρόνο είναι απολύτως εφικτός με το νοικοκύρεμα του κράτους και βέβαια με την αναλογία μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που θα θεσπιστεί στο Δημόσιο. Και μόνο από τη δραστική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την περιστολή δαπανών από τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσων οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσέλαβαν με πελατειακά κριτήρια για ψηφοθηρικούς λόγους εξοικονομείται ένα τεράστιο ποσό", αναφέρουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, πεποίθηση του "γαλάζιου επιτελείου είναι πως μετά τα δύο χρόνια η πολιτική αυτή θα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει.

  "Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και μαζί με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο ΦΠΑ για παράδειγμα έφερε περισσότερα έσοδα το 2014, όταν μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Με τέτοιες παρεμβάσεις θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργηθεί πραγματικός δημοσιονομικός χώρος. Όχι μέσω υπερφορολόγησης και ασφυξίας στην πραγματική οικονομία όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρουν στη Νέα Δημοκρατία.

  Αιχμή της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει και η προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, και για να αρθεί η μέγγενη των γραφειοκρατικών εμποδίων, δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία μίας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. "Θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα γραφείο, μια ομάδα ανθρώπων, θα έχει την κεντρική ευθύνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Όπως επισπεύστηκε ο χρόνος  στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι θα γίνει και τώρα. Γιατί όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και τώρα υπάρχει εθνικός λόγος", σχολιάζουν στη ΝΔ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων