Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Σεπ-2018 22:24

  Ενωτικός Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ενωτικός Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα"

  Αποστολή Θεσσαλονίκη Δημήτρης Γκάτσιος

  Απευθύνοντας εμφατικό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία-σταθμό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έφερε στο προσκήνιο το σχέδιό του για μία χώρα που θα ευημερεί. Για μία χώρα-πρωταγωνίστρια. Για μία χώρα ασφαλή, η οποία θα αφήσει στη λήθη του παρελθόντος την εποχή των μνημονίων και θα στρέψει το βλέμμα της στο "αύριο", πατώντας αυτή τη φορά σε γερές βάσεις.

  Εμείς χτίζουμε γέφυρες, εκεί που άλλοι σκάβουν χαντάκια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ως δυνητικός πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων σε αντίστιξη με τα περί... ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν του Αλέξη Τσίπρα.

  Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, περιείχε πολλά οραματικά στοιχεία, κινούμενη, ταυτόχρονα, στη βήμα προς βήμα αποτύπωση του προγραμματικού λόγου της "γαλάζιας" παράταξης.

  Ενός προγραμματικού λόγου, ο οποίος θέτει επί τάπητος τη μείωση της φορολογίας για όλες τις παραγωγικές τάξεις, την υιοθέτηση ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων (από την Παιδεία και την Υγεία μέχρι το δημόσιο τομέα) την εμφατική κίνηση της προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και συνάμα καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.  

  Αξιοσημείωτο είναι και το "άνοιγμα" του κ. Μητσοτάκη στην Ιδιωτική Παιδεία, συνδέοντας ευθέως την σύνδεση κατάρτισης με την αγορά εργασίας και προαναγγέλλοντας: "Την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού καταργήσουμε την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, από την οποία θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους". 

  Αμφίπλευρη διεύρυνση

  Στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σε όλους τους Έλληνες. Κάλεσε σε πανστρατιά ολόκληρη την κοινωνία. Έστρεψε και πάλι το βλέμμα του στο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, για να προχωρήσει η Ελλάδα στο μέλλον. Χαρακτηριστικό, δε, ήταν το κάλεσμα τους στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. "Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά "αριστερές" ή "δεξιές" λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Ο στόχος της αυτοδυναμίας, άλλωστε, περνάει μέσα από τα συνεχή ανοίγματα της οδού Πειραιώς σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πάντες (το ίδιο έπραξε και σήμερα) να δώσουν το "παρών" στην κάλπη. Για να γίνουν όλοι οι πολίτες συμμέτοχοι στην αναγέννηση του Τόπου. Χωρίς τους διαχωρισμούς του παρελθόντος. Μακριά από το διχαστικό λόγο, που υιοθέτησε, ουκ ολίγες φορές, το οικοσύστημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

  Διχασμός τέλος

  Απέναντι στο διχαστικό λόγο του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όρθωσε και σήμερα διαχωριστικές γραμμές με το "χθες", δείχνοντας το δρόμο του "μαζί". Απέναντι στη λογική του λαϊκισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταξε την ενότητα. Απέναντι στις αποσπασματικές παροχές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το δρόμο του συγκροτημένου σχεδίου. Απέναντι στη λογική του κρατισμού, ανέδειξε τα οφέλη της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.  Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε στο προσκήνιο έξι στόχους:

  - Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους.

  - Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο.

  - Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

  - Μία Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

  - Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

  - Μία χώρα που δε θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

  Κεντρικός άξονας του σχεδίου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

  - Τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. 

  - Τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων να περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%, γεγονός που ευνοεί τη φοροαποφυγή και αποθαρρύνει τις προσλήψεις.

  - Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021.

  - Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια. Με τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη. "Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών", τόνισε.

  - Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας, με πιο επιθετικό τρόπο τα πρώτα χρόνια, για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

  - Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

  - Ρύθμιση των "κόκκινων δανείων". Μία ρύθμιση, η οποία είναι βασισμένη στη "γαλάζια" πρόταση για τη Δεύτερη Ευκαιρία. Συγκεκριμένα, όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη καταβολή θα είναι 20 ευρώ το μήνα, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δε θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

  - Κατάργηση των capital controls.

  - Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. "Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας", ανέφερε.

  - Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.  

  - Μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ σε όλα τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

  - Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

  - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

  - Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%.

  Στη στρατηγική για το "αύριο", όπως την οραματίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ δε χωρούν ο νόμος Κατρούγκαλου και ο νόμος Παρασκευόπουλου.  Σαφές ήταν και το μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές για την πρακτική των υπερπλεονασμάτων που στραγγαλίζει την οικονομία μέσω της υπερφορολόγησης.  "Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα", διεμήνυσε.

  Σαφέστατο ήταν το μήνυμα του και για τη συμφωνία των Πρεσπών. "Αν η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή" επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τη συμφωνία είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων