Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Σεπ-2018 14:21

  Αποχώρησε η ΝΔ από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αποχώρησε η ΝΔ από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:57

  Επεισοδιακή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνήλθε στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, έπειτα από 16 μήνες.

  Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr, στην ατζέντα της συζήτησης -περιέργως πώς σε μια εποχή κοσμογονίας στα εθνικά θέματα που επίκειται η διευθέτηση του Σκοπιανού, συζητείται η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, οι Τούρκοι σχεδιάζουν γεωτρήσεις στην Κύπρο- ήταν η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

  Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης ζήτησαν διεύρυνση της ατζέντας και ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όμως ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε και ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

  "Η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποφύγει - για μια ακόμα φορά - οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

  Υπενθυμίζεται πως το θέμα ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής είναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχει ζητήσει τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

  Κατά την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: "Δεν νομιμοποιούμε με τη σημερινή διαδικασία την απουσία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα ο Κοτζιάς αρνήθηκε διεύρυνση της ατζέντας των προς ενημέρωση θεμάτων γι' αυτό και η ΝΔ αποχωρεί".

  Και συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος: "Η ΝΔ δυο φορές προγραμματικά και στη Βουλή έχει ζητήσει σύγκληση εθνικού συμβουλίου. Η άρνηση ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί αδυναμία ενημέρωσης καθώς ο Κοτζιάς γνωρίζει τα θέματα. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την άρνηση ενημέρωσης".

  Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

  Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ αναφέρει τα εξής:

  "Η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής"
   
  Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη.
   
  Με αυτήν τη θέση, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του "συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει".
   
  Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.
   
  Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
   
  Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.
   
  Στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.
   
  Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
   
  Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.
    
  Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
   
  Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:
   
  1.   Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
   
  2.   Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής  την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
   
  Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας".

  ΠΑΣΟΚ: Όχι στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

  Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτική, δήλωσε ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά διαφωνεί με το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο χαρακτήρισε αχρείαστο. Τις αρμοδιότητες που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να τις ασκεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

  Τι απαντά το ΥΠΕΞ

  Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν σε απάντηση προς τη Νέα Δημοκρατία ότι η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είχε κοινοποιηθεί στα κόμματα από τις 16 Αυγούστου χωρίς να εγερθούν αντιρρήσεις μέχρι σήμερα οπότε η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διεύρυνση της θεματολογίας με σχεδόν όλη τη γκάμα των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΝΔ απομονώθηκε εφόσον τα λοιπά κόμματα παρέμειναν στη συνεδρίαση ενώ υπογραμμίζουν ότι για το υπό συζήτηση κρίσιμο θέμα της συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μόνο το Ποτάμι κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα δικές του εξειδικευμένες προτάσεις.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων