Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Σεπ-2018 16:46

  "Απολογητικός" Τσίπρας: Ποιες παροχές; Δεν κήρυξα και τον... σοσιαλισμό!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Απολογητικός" Τσίπρας: Ποιες παροχές; Δεν κήρυξα και τον... σοσιαλισμό!

  Αποστολή Θεσσαλονίκη: Νίκη Ζορμπά

  "Δεν κήρυξα χθες και τον σοσιαλισμό", είπε κεφάτα ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σε ερώτηση για την κριτική που του ασκείται περί παροχολογίας, σχετικά με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες.

  Ο κ. Τσίπρας δεν επεφύλαξε σήμερα καμία έκπληξη σε ό,τι αφορά νέες εξαγγελίες ή παροχές καθώς ήταν ξεκάθαρο πως αυτό που επεδίωξε, έχοντας το βλέμμα στους Θεσμούς αλλά και την αγορά, ήταν να "φρενάρει" το κλίμα περί "προεκλογικών παροχών" που καλλιεργήθηκε χθες μετά την ανακοίνωση του οικονομικού του προγράμματος.

  Επ' αυτού, εξάλλου, είχε αναφερθεί εγκαίρως το Capital.gr, περιγράφοντας ότι στο πρωθυπουργικό και οικονομικό επιτελείο καθόλου δεν επιθυμούν να φτάσει σε Βρυξέλλες και αλλού ότι ακόμη δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η χώρα το τρίτο μνημόνιο και άρχισε να ξηλώνει τις δεσμεύσεις της.

  "Θα δούμε"

  Σήμερα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επεδίωξε να "καθησυχάσει" εταίρους και επενδυτές πως τίποτα από όσα εξήγγειλε χθες δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση, ενώ έδωσε και τη δέσμευση ότι δεν διανοείται ούτε να άρει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά τη μνημονιακή περίοδο.

  Για αυτό και σε ερωτήσεις που δέχθηκε σε ό,τι αφορά το μέτρο της περικοπής συντάξεων (και του αφορολόγητου) στάθηκε και σήμερα εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εξηγώντας ότι όλα θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς.

  Όχι σε προληπτική γραμμή

  Πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, είπε πως είναι και το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι και αυτό θα είναι συναρτήσει του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της.

  Όπως διαφάνηκε δε από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του Capital.gr περί διασφάλισης του ιδιωτικού τομέα της χώρας μέσω της γραμμής προληπτικής στήριξης, ο κ. Τσίπρας επιμένει να εκτιμά ότι η εν λόγω πρόταση δεν συγκαταλέγεται στις επιλογές της κυβέρνησής του, μιλώντας ξανά για "κεκαλυμμένο μνημόνιο".

  Εκλογές δεν θέλω, αλλά...

  Ο πρωθυπουργός ναι μεν δήλωσε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία και να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, αλλά ομολόγησε ότι δεν πρόκειται για εξέλιξη η οποία βρίσκεται απολύτως στο χέρι του.

  Κατά τον ίδιο, πάντως, ο οποίος εμμέσως αποδέχθηκε και τη φθορά της κυβέρνησής του, θα προτιμούσε οι ευρωεκλογές να προηγηθούν των εθνικών εκλογών, προκειμένου να ξεσπάσουν εκεί οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του.

  Παραλλήλως, φρόντισε να "κλείσει" τα σενάρια για την προεδρική εκλογή, χαρακτηρίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο "εξαιρετικό πρόεδρο" και αρνούμενος να μπει, όπως είπε, σε συζήτηση περί διαδοχής του.

  Συνοπτικά, ο κ. Τσίπρας είπε για:

  Παροχές

  Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία, είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις σε ένα κοινωνικό σώμα που έχει υποστεί τα περισσότερα βάρη, τη μεσαία τάξη. Από πέρυσι σας είπα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα δημοσιονομικού χώρου.  Το μόνο που κάναμε είναι να παρουσιάσουμε το όραμα και το πλαίσιο της νέας εποχής. Ελαφρύνσεις αλλά και στήριξη της ανάπτυξης. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό χθες, κάποιες αυτονόητες ελαφρύνσεις εξήγγειλα. Απολύτως εφικτά και πραγματοποιήσιμα.

  Συντάξεις- αφορολόγητο

  Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό που θα επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι θα είμαστε πάνω από το 3,5% και θα επικυρωθεί η διάψευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εμείς θα προσθέσουμε και μια σειρά άλλων επιχειρημάτων. Δεν θέλουμε κανένα πισωγύρισμα, δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή θα άρουν τον χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα έχουμε εξαιρετικά θετικές πιθανότητες να επιτύχουμε το καλύτερο.

  Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο και δεν θα χρειαστεί ούτε η μείωση αφορολόγητου.

  Αγορές

  Μεγάλη σημασία η συμφωνία να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 30 δισ. που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα για επόμενα 2,5 χρόνια δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές. Κάποια στιγμή θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή. Χωρίς το μαξιλάρι ρευστότητας θα βρισκόμασταν σε καλυμμένο μνημόνιο, τη γραμμή στήριξης. Βγήκαν ορισμένοι και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπημα των αγορών εν όψει των παροχών μου στη ΔΕΘ. Να υποθέσω ότι τώρα δηλαδή οι αγορές είπαν δώστε κι άλλα;

  Καμμένος- Σκοπιανό

  Επειδή τον γνωρίζω καλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης στον τόπο. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξαφνικά κρατά στάση πολιτικού αμοραλισμού που όταν μιλάμε για εθνικά θέματα είναι επικίνδυνη. Αν πιστεύει ότι η συμφωνία είναι επιζήμια γιατί αντί να κάνει τον τσάμπα μάγκα, ας πει το πολύ απλό: αυτά που λέει για το νόμο Κατρούγκαλου, ότι... θα φέρει τον νόμο Πινοσέτ και να πει ότι θα την ξηλώσει.

  Κανείς δεν μας πίεσε, κανείς δεν μας ανάγκασε, πρόκειται για τεράστια επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών, αναμφισβήτητη επιτυχία γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο να υποχρεώνει μια χώρα την άλλη να αλλάξει Σύνταγμα εν καιρώ ειρήνης.  

  Αυτή η εξέλιξη προφανώς και ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά αναβαθμίζει και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Δεν κάναμε εμείς εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις μας. Εμείς δεν χρειαζόμασταν τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.

  Μάτι

  Ο κ. Τόσκας θεωρώ πως ήταν πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα πως έθεσε άμεσα την παραίτησή του στη διάθεσή μου, λέγοντας πως τον βαραίνει το ηθικό κομμάτι, ανεξάρτητα από τη διαχείριση της κατάστασης. Αν είναι κάτι που διαφοροποιεί εμάς, δεν είναι αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι διαχειριστές κρίσης, αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι σωστά έθεσε την παραίτησή του, σωστά εγώ δεν την αποδέχθηκα αμέσως για να συμμαζέψουμε την κατάσταση, σωστά κάναμε τις αλλαγές αργότερα.

  Δεν υπάρχει καμία ασυλία. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, εάν από αυτή την τραγωδία βγάλαμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Για αυτό πιστεύω ότι η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι το πιο σημαντικό. Και σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν ένα βήμα θετικό, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβρισκαν σημεία συνεννόησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων