Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Σεπ-2018 15:06

  Χ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το 3ο μνημόνιο, χωρίς να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές με ασφάλεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το 3ο μνημόνιο, χωρίς να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές με ασφάλεια

  "Η ολοκλήρωση του 3ου, αχρείαστου προγράμματος προσαρμογής, δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές με ασφάλεια, σταθερότητα και χαμηλό κόστος δανεισμού".

  Αυτό επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, κρατώντας ψηλά το τέμπο αποδόμησης της οδού Πειραιώς στα κυβερνητικά αφηγήματα, που σχετίζονται με την περιλάλητη "καθαρή έξοδο". Όπως σημειώνει ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από τα υψηλά επιτόκια, τις μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), τη σημαντική μεταβλητότητα και τον υψηλό συντελεστή ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων σε εξωτερικές αναταράξεις που, μεταξύ άλλων, συμπαρασύρουν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

  "Ενδεικτικά, την 31.08.2018, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 404 μονάδες βάσης ενώ, αντίθετα, στην Πορτογαλία μόλις στις 157 μονάδες βάσης. Μάλιστα, μετά την τυπική έξοδο από το Πρόγραμμα, η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Πορτογαλίας. Τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν χαμηλότερα και πολύ λιγότερα ευμετάβλητα εάν υπήρχε κυβερνητική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχαν αναληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, καθώς και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ιδίως με δεδομένη την υψηλή διεθνώς διαθέσιμη ρευστότητα. Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέτυχε και σε αυτό το πεδίο", σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών.

  Ο κ. Σταϊκούρας, παράλληλα, τονίζει πως η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για την πραγματικά "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια και την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας.

  "Εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας όλων των συντελεστών παραγωγής, το οποίο θα οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας και σε βελτίωση της σύνθεσης του πλούτου της χώρας, χωρίς πρόσθετη εσωτερική υποτίμηση. Ένα σχέδιο με στόχο τη μέγιστη οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.  Μόνος δρόμος για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο είναι η πολιτική αλλαγή", επισημαίνει. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων