Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιουλ-2018 22:42

  Ξεκίνησε η ονομαστική για απλή αναλογική στους Δήμους και κατάτμηση Β’ Αθηνών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεκίνησε η ονομαστική για απλή αναλογική στους Δήμους και κατάτμηση Β’ Αθηνών

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, άρθρων και τροπολογιών του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές Δήμων και Περιφερειών.

  Πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι το υπουργείο "θα μελετήσει το θέμα της διαγραφής χρεών πολιτών προς τους Δήμους υπό προϋποθέσεις" απαντώντας σε σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ.

  Η ονομαστική επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου με τον τίτλο "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ" , που αφορούν την απλή αναλογική γίνεται κατόπιν αιτήματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

  Η ονομαστική για την τροπολογία με την οποία ‘σπάει’ στα τρία η Β’ Αθήνας και στα δύο η Περιφέρεια Αττικής γίνεται, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζονται 200 και πάνω θετικές ψήφους προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπέρ της κατάτμησης των δύο περιφερειών τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ (πλην Κ. Κατσίκη), ΝΔ, ΔΗΣΥ, και Ποτάμι.

  Οι διατάξεις του εκλογικού συστήματος για τους Δήμους, από την άλλη πλευρά , δεν καλύπτονται συνταγματικά, και ως εκ τούτου περνούν ως απλός νόμος, δηλαδή με 151 ή απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και μπορούν να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

  Την ονομαστική για την απλή αναλογική στους Δήμους ζήτησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά τις δηλώσεις Π. Καμμένου που τάχθηκε υπέρ πλαφόν εισόδου 3% στα Δημοτικά Συμβούλια.

  Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, παρά την διαφωνία του κ. Καμμένου οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν την απλή αναλογική, πλην και πάλι του βουλευτή Κώστα Κατσίκη ο οποίος έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων