Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 12:10

  Ψηφίστηκε τροπολογία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ψηφίστηκε τροπολογία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ο Κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ,  έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως με αυτή υπάρχει ελπίδα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ενόψει δικαστηρίου που έχουν την Παρασκευή στην Τουρκία. 

  Ενώ για άλλη τροπολογία που αφορά τη χορήγηση επιδόματος 100 ευρώ τον μήνα σε στρατιωτικούς που υπηρετούν στην παραμεθόριο ο κ. Καμμένος είπε ότι την έφερε κι αυτή τελευταία στιγμή λίγο πριν κυρωθούν δύο άσχετα νομοσχέδια γιατί "παρακαλούσαμε όλο το βράδυ τον κ. Χουλιαράκη να την υπογράψει".

  Με την επίμαχη (πρώτη) τροπολογία, την οποία τελικά υπερψήφισαν όλα τα κόμματα,  όπως είπε ο κ. Καμμένος "λέμε ότι οι δύο στρατιωτικοί υπηρετούν εκεί, άρα δεν ισχύει η δικαιολογία του δικαστηρίου ότι μπορεί να τους χάσει αύριο το πρωί". Σύμφωνα με αυτή θα δοθεί στους δύο κατά παρέκκλιση ειδική μηνιαία αποζημίωση για όσο καιρό διαρκεί "φυλάκιση ή ομηρεία" στο εξωτερικό στο ύψος του επιδόματος αλλοδαπής.

  Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης όμως ήταν εντονότατες όχι μόνο για την τροπολογία Κατσίκη που όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΘΑ αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και για άλλη τροπολογία με την οποία χορηγείται επίδομα ύψους 100 ευρώ σε στρατιωτικούς που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.

  Ο κ. Καμμένος επιχείρησε να δώσει δραματικούς τόνους στη δεύτερη τροπολογία (για τα 100 ευρώ), λέγοντας ότι "παρακαλούσαμε  όλη νύχτα τον κ. Χουλιαράκη να την υπογράψει, παλεύαμε κι εμείς αλλά είχε τον Μοσκοβισί, το παλεύουμε δύο βδομάδες".

  Αναλυτικά η τροπολογία Κατσίκη: 

  ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΣ
  ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ Βουλευτής Αττικής - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο "Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργού Άμυνας του Βασιλείου του Βελγίου, του Υπουργείου Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας και του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Ισπανίας που αφορά στην πολυεθνική συνεργασία για Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Ακριβείας Αέρος-Εδάφους καθώς και της επιγενόμενης 1ης τροποποίησης αυτού"

  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) που σε καιρό ειρήνης τελεί υπό συνθήκες στέρησης της προσωπικής του ελευθερίας σε χώρα του εξωτερικού, ως ελάχιστη αναγνώριση της Πολιτείας για την ηθική βλάβη που υφίσταται. Για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, αφού προηγηθεί εισήγηση του οικείου Γενικού Επιτελείου και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί του ίδιου βαθμού που υπηρετούν στη χώρα προσωρινής κράτησης, φυλάκισης ή ομηρίας, ενώ προβλέπεται ότι για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ημερών η αποζημίωση θα καταβάλλεται ολόκληρη ενώ για διάστημα μικρότερο των δεκαπέντε (15) ημερών θα καταβάλλεται κατά το ήμισυ. Τέλος, προβλέπεται ότι δύναται να προσδίδεται αναδρομική ισχύς στην απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, ώστε αυτή να ανατρέχει στο χρόνο έναρξης των συνθηκών προσωρινής κράτησης, φυλάκισης ή ομηρίας.

  Με τη δεύτερη προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η εξακολούθηση της προσωρινής παραμονής του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δύο ακόμα έτη από τη λήξη της προθεσμίας που καθορίστηκε στην υπ' αριθμ. Φ.956.2/20/988729/Σ.3352/11-7-2017 απόφαση ΥΕΘΑ (Β ́2359), προκειμένου να επιλυθούν μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως, προ της υπαγωγής του εκ νέου στο Υπουργείο Οικονομικών, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4030/2011 (Α' 249).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων