Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 11:45

  Ε. Βενιζέλος: Μόνο κριτήριο των Τσίπρα-Καμμένου είναι η συνέχιση της παραμονής στην εξουσία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ε. Βενιζέλος: Μόνο κριτήριο των Τσίπρα-Καμμένου είναι η συνέχιση της παραμονής στην εξουσία

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Λάβρος εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και, κυρίως, κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό οικοσύστημα έχει ως μόνο κριτήριο την παραμονή του στην εξουσία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων "γελοιοποιεί το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και υπουργού", προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ παράγει έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της σε πολλά ζητήματα.

  "Ο κ. Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, γελοιοποιεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, γελοιοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια και, βεβαίως, γελοιοποιεί και το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και Υπουργού Άμυνας, διότι η συμπεριφορά αυτή είναι μία συμπεριφορά που αντιβαίνει στην κοινή λογική και ισοπεδώνει τα πάντα. Δεν μας επιτρέπει να έχουμε πια κανένα σοβαρό κριτήριο για την αξιολόγηση των πολιτικών συμπεριφορών, γιατί όλα έχουν γίνει, πραγματικά, κενά περιεχομένου.  Είναι αυτή η υδαρής κατάσταση για την οποία έχω μιλήσει.  Το κυβερνητικό σχήμα, και τα δύο κόμματα, οι εταίροι, αυτοί οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία, δεν είναι σε στερεά κατάσταση, δεν πιστεύουν πουθενά, δεν έχουν ραχοκοκαλιά, δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει αξιακό κριτήριο, δεν υπάρχει συνειδησιακή ευαισθησία, δεν είναι ούτε καν ένα υγρό το οποίο, εν πάση περιπτώσει, έχει μία σαφή μορφή, είναι αυτό το υδαρές πράγμα, το οποίο παίρνει τη μορφή του δοχείου στο οποίο κάθε φορά τοποθετείται. Διότι το μόνο κριτήριο είναι η συνέχιση της παραμονής στην εξουσία, και μάλιστα με έναν τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας.  Διότι εδώ διαφωνούν στα ουσιώδη, προετοιμάζουν το πολιτικό διαζύγιό τους, αλλά βεβαίως παραμένουν και ασκούν την εξουσία", τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Αθήνα 9,84".

  Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη, επειδή ο κ. Καμμένος άναψε πράσινο φως στον κ. Τσίπρα. "Με τη θετική ψήφο που έδωσε στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, στην πραγματικότητα συνυπέγραψε τη σύμβαση αυτή, την οποία καταγγέλλει ως αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα και στον ιδεολογικό πυρήνα –εάν υπάρχει κάτι τέτοιο– των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και έρχεται τώρα η θεωρία των 180 ψήφων ή του δημοψηφίσματος.  Η συμφωνία αυτή δεν αφορά το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι με 180 ψήφους κυρώνονται εκείνες οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες μεταφέρονται, κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών Οργανισμών.  Αυτό συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωζώνη, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όχι με το πώς διευθετούμε το ζήτημα του ονόματος και τη χρήση του ονόματος με τη γειτονική μας χώρα.  Δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151 που ακούω, η οποία σημαίνει απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.  Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος, όταν έχουμε διεθνή σύμβαση που συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας.  Εδώ δεν έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας έχουμε όταν μετέχουμε σε ένα διεθνές γίγνεσθαι, όπως είναι, για παράδειγμα, η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, εκεί έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και γι’ αυτό η κυβέρνηση Ράλλη όταν επιστρέψαμε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το άρθρο 28 παράγραφος 3 ή αν θέλαμε να λύσουμε θέματα που έχουν σχέση με τις στρατιωτικές συνεργασίες, με τις βάσεις και ούτω καθεξής. Η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μία τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία", ανέφερε.

  Εστιάζοντας στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο ότι μεταφέρουν τον τραγέλαφο τον ελληνικό σε επίπεδο διεθνές και μάλιστα Ευρωατλαντικό.  "Όταν το μείζον είναι η εισδοχή της γειτονικής μας χώρας, η εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως εξακολουθεί να λέγεται μέχρι την  πλήρη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, τότε δεν νοείται να υπάρχει ένας υπουργός ο οποίος διαφωνεί και ο οποίος παίζει θεσμικά παιχνίδια τα οποία είναι για μωρά παιδιά", σχολίασε.

  Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε δηκτικά απέναντι στις δηλώσεις Μοσκοβισί επί ελληνικού εδάφους. "Οι Έλληνες πολίτες έχουν εμπειρία πλέον, διότι ζουν αυτή την περιπέτεια σχεδόν δέκα χρόνια, από τα τέλη του 2009 έως το 2018, που ήδη διανύουμε το δεύτερο εξάμηνό του.  Δεν νομίζω ότι περιμένουν από κανέναν κ. Moscovici να τους περιγράψει μία κατάσταση που την ξέρουν και τη βιώνουν και, κυρίως, ξέρουν ότι μία κατάσταση που άλλαζε το 2014, μία κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με συνθήκες αισιόδοξες, το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014, μετά, κατεστράφη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μπήκαμε σε αυτήν τη δευτερογενή κρίση της τελευταίας τριετίας.  Και τώρα υποτίθεται ότι βγαίνουμε από το τρίτο μνημόνιο, αυτό στο οποίο μπήκαμε ενώ ήταν περιττό να μπούμε, διότι επρόκειτο να βγούμε από το δεύτερο μνημόνιο στις 20 Φεβρουαρίου 2015…Ο κ. Μοσκοβισί   ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει νόημα να παρουσιάζεις ένα δήθεν success story, λέγοντας ότι αλλάζει κατάσταση η Ελλάδα και βγαίνει από το μνημόνιο, για να πάει πού;  Πού πάει η Ελλάδα βγαίνοντας από το μνημόνιο;  Πηγαίνει στις αγορές;  Δεν υπάρχουν αγορές, γι’ αυτό υπάρχει το ταμειακό απόθεμα ασφάλειας, γι’ αυτό υπάρχει cash buffer για τα επόμενα δύο χρόνια και το μεγάλο ζήτημα είναι μετά τα δύο χρόνια, επί των ημερών της επόμενης κυβέρνησης, αν θα μπορέσει η Ελλάδα σιγά-σιγά να πάει στις αγορές και να λειτουργεί ως ένα φυσιολογικό κράτος. Εγώ να δικαιολογήσω τον κύριο Moscovici, επειδή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος, θέλει να εμφανίσει ένα success story, να πει στις κυβερνήσεις ότι η Επιτροπή παράγει ένα έργο.  Αλλά οι κυβερνήσεις ξέρουν πάρα πολύ καλά, γιατί το Eurogroup αποφασίζει, και αποφασίζει πολλές φορές υποτιμώντας την Επιτροπή", τόνισε.

  Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος ξέρει πάρα πολύ καλά ότι εδώ δεν υπάρχει μόνον η εποπτεία που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, αλλά ένα ολόκληρο υβριδικό σύστημα ενισχυμένης εποπτείας, η οποία λειτουργεί ως προληπτική πιστωτική γραμμή με όλα τα κακά της, αλλά όχι τα καλά της.  "Αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και πρέπει ο κ. Μοσκοβισί να το σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά, και η Επιτροπή ως όργανο να το σκεφθεί, υπό τον κ. Γιουνκέρ, είναι εάν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητές της την ενθάρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη μέλη ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα", επεσήμανε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων