Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 11:47

  Η μετά το πολιτικό διαζύγιο εποχή για Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η μετά το πολιτικό διαζύγιο εποχή για Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ζευγάρι που μόλις έχει υπογράψει την αίτηση του συναινετικού διαζυγίου θυμίζουν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, τις ώρες που ακολουθούν την απόφαση της Σεβαστουπόλεως να…κουνήσει μαντήλι στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, επιλέγοντας την οδό της αυτονομίας.

  Ο… πολιτικός χωρισμός των δύο, που ουσιαστικά δεν εξέπληξε κανέναν και είχε ως τελική αφορμή τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα, με τη Σεβαστουπόλεως και τη Χαριλάου Τρικούπη να δείχνουν "ανακουφισμένες" από τις εξελίξεις και το Ποτάμι να αναζητάει και πάλι τη…ροή του στις δεξαμενές των ψηφοφόρων, υπό το πρίσμα των θέσεων, τις οποίες όρισε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

  "Τι κάνουμε λοιπόν τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες: Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής. Οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία, με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν. Συνέδριο τον Οκτώβριο με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς. Συγκρότηση ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων για την επισημοποίηση της πολιτικής μας ατζέντας. Το Συνέδριο του Οκτωβρίου θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα: Πολιτικές προτεραιότητες τα σημεία που θέλει το Ποτάμι για μια κυβερνητική συνεργασία…Εκεί, στο συνέδριο θα αποφασιστεί με ποια ηγεσία θα συνεχιστεί αυτή η πορεία", σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τη στιγμή που το Ποτάμι διακρίνει κενό στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και στρέφει εκεί την προσοχή του, αν και τα περιθώρια γίνονται ημέρα με την ημέρα ασφυκτικά.

  Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έδειξε την οδό της Σεβαστουπόλεως, βγάζοντας (και πάλι) κόκκινη κάρτα στα σενάρια για συμπόρευση είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

  "Τα σενάρια που μας φέρνουν το Μάρτιο σε κρυφή συμφωνία με τον Μητσοτάκη και τον Ιούνιο σε κρυφή συμφωνία με τον Τσίπρα είναι κατασκευασμένα και αποσκοπούν στη μείωση της επιρροής μας και στο να τρωθεί η αξιοπιστία μας. Ειδικά αυτή την περίοδο, τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές τους συμφέρει να λένε ότι οι δεξαμενές τους φτάνουν μέχρι το Ποτάμι…Ψέματα. Κάποιοι πάλι στη ΝΔ διαδίδουν ότι το Ποτάμι έφυγε αριστερά. Άρα το φιλελεύθερο κέντρο είναι δικό τους… Ψέματα. Και ορισμένοι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής - για να δικαιολογήσουν την ανυποχώρητη στάση μας σε θέματα αρχών - την αποδίδουν σε μυστικές συμφωνίες. Ψέματα. Ίσως κάποιοι κρίνουν και εξ ιδίων τα αλλότρια. Το λέω λοιπόν ξανά: Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Αν θέλουν οι μεν να προσεγγίσουν τον ρεαλισμό και οι δε τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους", ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, όσο οι βουλευτές μοιάζουν χωρισμένοι στα δύο.

  Από τη μία πλευρά της όχθης βρίσκονται οι κύριοι Αμυράς και Ψαριανός που βλέπουν με καλό μάτι μία κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά της όχθης, βρίσκονται οι κύριοι Δανέλλης και Λυκούδης, με διαφορετικές εκτιμήσεις για τα των συνεργασιών.

  Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, που στρέφεται από την…κεντροαριστερά στο κέντρο, υιοθετεί συνταγή Μακρόν. "Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες μας καλούν να σταθούμε καθαρά μπροστά τους. Όχι κρυμμένοι σε άλλα σχήματα. Να έχουν καθαρές επιλογές στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι επαφές μας με το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Πρέπει να το εκφράσουμε δυνατά και στην Ελλάδα", είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, το οποίο βιώνει τις πρώτες αναταράξεις, μετά την απόφαση στελεχών, όπως ο κ. Καρκατσούλης, να μην ακολουθήσουν τη νέα ροή του Ποταμιού και να παραμείνουν στην…αγκαλιά του Κινήματος Αλλαγής.

  Τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, η κίνηση αποχώρησης του Ποταμιού δεν την έριξε και στα…πολιτικά πατώματα. "Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ήταν μία καλή λύση γιατί το βασικό ζητούμενο σε μία πολιτική κίνηση είναι η σαφήνεια. Άκουσα την δευτερολογία του κ. Θεοδωράκη. Θα ήταν μία ομιλία που θα έβγαζε νόημα εάν ήταν μία ομιλία ιδρυτική ή μία ομιλία με την οποία θα αρνούνταν στο Ποτάμι την πρόταση για συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ… Δεν γίνεται να νοθεύεται το πολιτικό μήνυμα ενός ενιαίου πολιτικού χώρου και με το Ποτάμι νοθευόταν", επεσήμανε (Σκάι) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στον απόηχο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη και στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη.

  "Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο. Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών... Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις. Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό. Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη", ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Κίνημα Αλλαγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων