Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουν-2018 09:11

  ΝΔ: Το εμφατικό "όχι" στη συμφωνία και οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Το εμφατικό "όχι" στη συμφωνία και οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έτοιμη να πολεμήσει, σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, την "κακή συμφωνία" της κυβέρνησης Τσίπρα με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, είναι η Νέα Δημοκρατία.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται σε λίγα λεπτά από τώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον απόηχο του εμφατικού "όχι" που αναφώνησε στο deal Τσίπρα-Ζάεφ, τη στιγμή που μία συγκεκριμένη αποστροφή πηγών της οδού Πειραιώς δείχνει ότι η "γαλάζια" παράταξη εξετάζει όλα τα "όπλα" που έχει στη φαρέτρα της, εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

  "Είναι προφανές ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό αυτές δεν ανακοινώνονται σε τηλεοπτικό χρόνο", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή πηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν ανάμεσα στις επιλογές βρίσκεται και αυτή της κατάθεσης πρότασης μομφής, με στόχο να αναδειχθούν οι αντιφάσεις ανάμεσα στους δύο εταίρους της κυβέρνησης, αυτό μένει να απαντηθεί, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι στο σημερινό τετ α τετ του Προεδρικού Μεγάρου θα επισημάνει στον κ. Παυλόπουλο (δηλαδή στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο) πως ο πρωθυπουργός δε νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία όταν δε διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του για να το πράξει.

  "Βάσει του Συντάγματος ένας πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει μία διεθνή συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τη στήριξη έστω της κυβέρνησής του. Ούτε αυτό δεν έχει ο κ. Τσίπρας, και θέλει να δεσμεύσει την χώρα με μια κακή συμφωνία. Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τη μάχη για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Καλέσαμε ήδη από χθες τον κ. Τσίπρα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του για να το πράξει…", επισημαίνουν πηγές της παράταξης. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι στην οδό Πειραιώς θέτουν στο στόχαστρο τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τη στάση…ήξεις αφήξεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος μπορεί από τη μία να καταδικάζει τη συμφωνία του πρωθυπουργού με την πΓΔΜ, ωστόσο, από την άλλη, στηρίζει το κυβερνητικό οικοσύστημα.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη δήλωσή του, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην προχωρήσει στην υπογραφή της, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού, καθώς νούμερο ένα μέλημά του είναι να μη διχαστούν οι Έλληνες, για να ενωθούν οι Σκοπιανοί.

  "Ύστερα από έξι μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.   Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μία συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη", δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα... Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Στη "γαλάζια" παράταξη στέκονται ιδιαίτερα στο σημεία-αιχμή της συμφωνίας, που κατοχυρώνει τη "Μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα. "Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας για το γεγονός ότι το "Severna Makedonija” θα ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, ενώ για τις σχέσεις των Σκοπίων με όλες τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύει το "North Macedonia”; To γράφει ρητά ακόμη και το non paper του Μαξίμου: Ενώ σε όλο τον κόσμο τους πολίτες της πΓΔΜ θα τους αποκαλούν Μακεδόνες (Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia) μόνο στην Ελλάδα θα λέγονται "πολίτες της Severna Makedonja”. Είναι αυτό Εrga Οmnes; Δηλαδή το ίδιο όνομα για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων; Διότι, εάν υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία το "Severna Makedonija” και πολύ περισσότερο το "North Macedonia” θα γίνει πολύ σύντομα σκέτο Μακεδονία. Έτσι θα αποκαλούν όλοι αυτή τη χώρα και Μακεδόνες τους πολίτες της και μάλιστα με τη βούλα τη χώρας . Η εκχώρηση δήθεν "μακεδονικής γλώσσας” και δήθεν της "μακεδονικής εθνότητας” δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Διότι συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων. Και επιπλέον έχει και προπαγάνδα τα όρια της. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ως επιτυχία της ότι όλος ο κόσμος θα αποκαλεί στο εξής "Μακεδόνες” τους γείτονες με την έγκριση της Ελλάδας", σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων