Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 09:08

  Τετ α τετ Μητσοτάκη-Παυλόπουλου με ατζέντα το Σκοπιανό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τετ α τετ Μητσοτάκη-Παυλόπουλου με ατζέντα το Σκοπιανό

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:36

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του ονοματολογικού των Σκοπίων. Λίγο μετά τις 10:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας άμεση συνάντηση.

  Το τετ α τετ των δύο ανδρών, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει πλήρη ενημέρωση όσον αφορά στο μέτωπο του ονοματολογικού.

  Στο μεταξύ, στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη επικοινωνία των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ και των ενδεχόμενων ραγδαίων εξελίξεων στο μέτωπο του ονοματολογικού των Σκοπίων, κρατούν τις τελευταίες ώρες στη Νέα Δημοκρατία.

  Οι γραμμές της κριτικής, όπως αυτές ορίζονται από τις φράσεις-κλειδί της "μυστικής διπλωματίας, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων", της "ακέραιης ευθύνης του πρωθυπουργού για τις επιλογές του" και της "μη πολιτικής νομιμοποίησης Τσίπρα να δεσμεύσει τη χώρα", έχουν ήδη οριστεί, όσο οι "γαλάζιες" αιχμές για "διαπραγματεύσεις στο σκοτάδι" και παντελή έλλειψη ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των πολιτών δίνουν τον τόνο της κριτικής.

  Στην οδό Πειραιώς επισημαίνουν, αυτές τις κρίσιμες για το εθνικό ζήτημα στιγμές, ότι ο πρωθυπουργός και ο συγκυβερνήτης του, υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κρύβονται, καλώντας, ουσιαστικά, τους δύο εταίρους να προσέλθουν στη Βουλή και να δώσουν απτές απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα.

  "Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων…Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του", σημείωσε, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Μαρία Σπυράκη, όσο πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν ως "αδιανόητο" να φημολογείται εδώ και τόσες ημέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μία συμφωνία "με την οποία τάχα διαφωνεί ο κ. Καμμένος" και να κρατούν και οι δύο τους πολίτες στο σκοτάδι.

  "Ο κ. Τσίπρας δεν έχει σήμερα κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνον γιατί δεν στηρίζεται από το σύνολο της κυβέρνησής του, αλλά γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών", σχολιάζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων:

  -Το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων ναι ή όχι;

  -Έχουν συμφωνήσει οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές ναι ή όχι;

  Έχουν συμφωνήσει οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να ισχυρίζονται οι γείτονές ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα ναι ή όχι;

  "Όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν στο παρελθόν να διαχειριστούν το θέμα, ακολούθησαν μία διαπραγματευτική στρατηγική Για να επιτευχθεί, όμως μία συμφωνία, όπως παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς, πρέπει να συναποφασισθεί και η τελευταία της λεπτομέρεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία δεν ισχύει. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά, καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν δέσμευσε τη χώρα υπογράφοντας μία επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όπως όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά αλλά και ο κ. Καμμένος που τάχα διαφωνεί μαζί τους", επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σπεύσει, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση των "γαλάζιων" τομεαρχών, να επαναλάβει τα δομικά στοιχειά μίας λύσης στο ονοματολογικό.

  Τοποθετώντας στην αιχμή το δίπτυχο της ενιαίας και συνολικής συμφωνίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρισε το momentum της οδού Πειραιώς, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε Μέγαρο Μαξίμου και Αλέξη Τσίπρα.

  "Η θέση μας είναι έντιμη, ρεαλιστική και πατριωτική. Υπηρετεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και διαφυλάσσει την ενότητα των Ελλήνων. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει τον ελληνικό λαό, αποβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε και την αστάθεια και την ακρότητα. Και για να υπερασπιστούμε πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα. Μία συμφωνία η οποία δεν θα ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή από εμένα, από εμάς, από τη Νέα Δημοκρατία", ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  "Η θέση μας είναι διαχρονικά σταθερή: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (κάτι που πρωτίστως περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα σύμβολά του) και κυρίως μία και μόνον ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Δεν υπάρχει "μακεδονικό έθνος" ούτε "μακεδονική ταυτότητα", ούτε "μακεδονική γλώσσα". Πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις", σχολιάζουν την οδό Πειραιώς.

  Καίριο αποτύπωμα των αναφορών της οδού Πειραιώς είναι ότι ο πρωθυπουργός δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τη γειτονική χώρα και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων. "Είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα για να παραμείνει, για λίγο ακόμη, στην καρέκλα της εξουσίας. Να έρθει άμεσα στη βουλή μαζί με τον κ. Καμμένο που τάχα διαφωνεί μαζί του για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και ποια είναι η συμφωνία που θέλει να υπογράψει", αναφέρουν οι "γαλάζιοι", λίγο πριν το επόμενο τηλέφωνο Τσίπρα-Ζάεφ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων