Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιουν-2018 11:51

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης… γράφει χιλιόμετρα στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης… γράφει χιλιόμετρα στην Ευρώπη

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Τα… σύννεφα που μαζεύονταν τις απογευματινές, κυρίως, ώρες στον ουρανό του Μονάχου, εκεί όπου για δύο εικοσιτετράωρα χτυπούσε η καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έρχονταν σαν αποτύπωση της συγκυρίας που βιώνει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Μέσα στο επιβλητικό κτήριο του "Sofitel", στο κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας, η οποία προετοιμάζεται με γιγαντοοθόνες σε πολλά σημεία να υποδεχθεί την έναρξη του Μουντιάλ, ηγέτες και αξιωματούχοι έθεταν επί τάπητος την πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. "Παρών" και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Σε ένα momentum που τα κόμματα, τα οποία απαρτίζουν το ΕΛΚ βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη… λερναία Ύδρα των λαϊκιστικών κινημάτων ανά την Ευρώπη, η ελληνική πραγματικότητα και ο τρόπος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει την εσωτερική συγκυρία αποτελούν τον… μπούσουλα. Μέγιστο ερώτημα, μέγιστο ζητούμενο είναι πώς η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα γίνει και πάλι ελκυστική στους ψηφοφόρους, με το βλέμμα στην κάλπη των ευρωεκλογών. Πώς θα παταχθεί ο λαϊκισμός, είτε αυτός προέρχεται από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε από τα "κεφάλια" του ΕΛΚ ως το πρόσωπο εκείνο, που μπορεί να δείξει το δρόμο. Ως ο αρχηγός ενός κόμματος, που πέρασε μέσα από τη φάση της φθοράς στη φάση της πολιτικής υπεροχής, διεκδικώντας μία πολύ σημαντική εκλογική επικράτηση, όποτε κι αν στηθούν βουλευτικές κάλπες στην Ελλάδα.

  Η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώθηκε και στο διήμερο του "Study Group" του Μονάχου. Εκεί, όπου έγινε πασιφανές ότι για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι η επόμενη σελίδα της επιτυχίας, καθώς θεωρείται ότι θα δώσει νέα πνοή στο οικοδόμημα, με τον ίδιο να αντιμετωπίζεται από τους αξιωματούχους του ΕΛΚ ως εν αναμονή πρωθυπουργός.  Αυτό φάνηκε από τις απανωτές ερωτήσεις που δέχονταν οι στενοί συνεργάτες του από τους ευρωβουλευτές, λίγες ώρες πριν την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα "Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης". Ερωτήσεις που σχετίζονταν με το περιεχόμενο της ομιλίας του. Με το πού θα εστιάσει στις ερωτήσεις που θα δεχθεί. Αυτό φάνηκε και από τα σύντομα τετ α τετ που είχε ο ίδιος με ευρωβουλευτές. Όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, Ισπανοί τον πλησίασαν, καλώντας τον να συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της στρατηγικής στη μετά-Ραχόι εποχή, με στόχο το κόμμα να αναλάβει και πάλι σύντομα τη διακυβέρνηση.

  "Οι επόμενες εκλογές δεν θα έχουν ως κεντρικό ζήτημα μόνο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας", σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολλές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο "Study Group" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη θεματική ενότητα "Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης", αφορούσαν στον λαϊκισμό.

  Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ήττα του λαϊκισμού, για το πώς θα προκύψει ένα πλήγμα καίριο στο λαϊκισμό, τον οποίο ο ίδιος τοποθετεί εμφατικά πλάι στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ελληνική ιστορία, το πώς αντιμετωπίζει κανείς το λαϊκισμό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό Νότο. Άλλωστε, άλλες είναι οι προκλήσεις στις χώρες του Νότου, όπου ο λαϊκισμός είναι αριστερόστροφος και άλλες οι προκλήσεις στις χώρες του Βορρά, όπου ο λαϊκισμός είναι δεξιόστροφος. Η ουσία, βέβαια, παραμένει ίδια. Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε επί τάπητος τέσσερις μεθόδους καταπολέμησης του λαϊκισμού στην πράξη:

  -Την ενότητα. "Οι κεντροδεξιές δυνάμεις τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε, πρέπει να είναι ενωμένες. Αν δεν είναι ενωμένες, είναι πολύ ευκολότερο για τους λαϊκιστές να παίξουν το παιχνίδι τους", σημείωσε.

  -Την ουσιαστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους και την αντίληψη των πραγματικών ανησυχιών τους. "Δε μπορούμε να πολεμήσουμε το λαϊκισμό με λαϊκισμό. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε με τον κόσμο για πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα", ανέφερε.

  -Την ύπαρξη θετικού μηνύματος. "Δε μου αρκεί να λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης ή απατεώνας. Οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό. Αυτό που περιμένουν από τα κεντροδεξιά κόμματα είναι να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και πλήρες μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει τα πραγματικά παράπονα, αυτά που στην Ελλάδα σήμερα αφορούν την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη, τη φορολογία, το διαθέσιμο εισόδημα και βεβαίως την ασφάλεια, που είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα", τόνισε.

  -Την αμφισβήτηση κατεστημένων αντιλήψεων στο εσωτερικό των κομμάτων. "Αυτό είναι σημαντικό και για το ΕΛΚ ως κόμμα. Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλαγή σημαίνει νέες πολιτικές, σημαίνει νέα πρόσωπα, σημαίνει νέες μέθοδοι, με  αξιοποίηση της θετικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες μας", επεσήμανε.

  Στρασβούργο, Βρυξέλλες και πριν δύο εικοσιτετράωρα Μόναχο. Στις 27 Ιουνίου ακόμα μία κομβική επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Πεπεισμένος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στις δημόσιες παρεμβάσεις του για την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει τις διεκδικήσεις του για το "αύριο", όπως αυτές τις έχει θέσει στους ευρωπαίους εταίρους μας. Γνωρίζει, ωστόσο, καλά ότι για να κερδίσει το μέγιστο από τα "πιστεύω" του αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι να σχηματίσει μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει έντονο πρόσημο μεταρρυθμίσεων. Μία κυβέρνηση που στην…ούγια της θα έχει τον κωδικό "τρέχουμε τις απαραίτητες αλλαγές", με στόχο να κερδίσει σε αξιοπιστία.

  Ο ίδιος αναφέρει (όπως έπραξε και στη διήμερη παρουσία του στο Μόναχο και στο Study Group του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ότι η χώρα πλήρωσε και, μάλιστα, ακριβά, την τριετή διακυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου. Ο ίδιος βάλλει κατά του λαϊκισμού, τη στιγμή που ο ιταλικός "πυρετός" δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Επιμένει μέχρι κεραίας στην ήττα που πρέπει να υποστούν οι λαϊκιστές, είτε αυτοί προέρχονται από την αριστερά, είτε από τη δεξιά. Ο δρόμος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας. Και δεν είναι άλλος από το δρόμο της αλήθειας. Η λογική του, στο δρόμο για τις κάλπες είναι απόλυτα διαυγής. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην υποσχεσιολογία και στην παροχολογία.

  "Εδώ ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τόσα, όταν ήταν να αναλάβει την εξουσία. Τώρα που είναι να χάσει στις εκλογές θα υποσχεθεί και θα τάξει στο τετράγωνο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του. Ο ίδιος θα μιλήσει για το μέλλον. Με μηνύματα θετικά στην κοινωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων