Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιουν-2018 08:01

  πΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το παζλ της διαπραγμάτευσης- Εξελίξεις έως την Δευτέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  πΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το παζλ της διαπραγμάτευσης- Εξελίξεις έως την Δευτέρα

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τα κομμάτια από το παζλ που συνθέτουν το εν εξελίξει θρίλερ με την απόπειρα επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ μεταξύ Τσίπρα- Ζάεφ, αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους,  όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους γείτονες.

  Ντιμιτρόφ όπως… VMRO

  Μετά τις παλινωδίες των Σκοπίων , τα οποία αποφάσισαν μια βδομάδα πριν όπου αίφνης να "αναθεωρήσουν" συμπεφωνημένες διατάξεις της τεχνικής συμφωνίας που συνομολόγησαν Ντιμιτρόφ- Κοτζιάς, "έσκασε" και εμπρηστική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσε χρόνο και αλλαγές για την τεχνική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

  Στην Κυβέρνηση, εκτιμούν ότι ο Νικολά Ντιμιτρόφ, "θυμήθηκε" την πολιτική καταγωγή του, το εθνικιστικό κόμμα της νυν αντιπολίτευσης VMRO, το οποίο επιχειρεί ανοιχτά και προδήλως, να σαμποτάρει το ενδεχόμενο λύσης μεταξύ Ελλάδας- πΓΔΜ, με αιχμή την απαίτηση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει "erga omnes", δηλαδή "έναντι όλων", με απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα των Βόρειων γειτόνων.

  Υπό τον Νίμιτς έδωσαν χέρια με Κοτζιά

  Ουδόλως ανήσυχοι εμφανίζονται πάντως στην κυβέρνηση για τις υπαναχωρήσεις της γείτονος από συμπεφωνημένα πεδία της τεχνικής συμφωνίας.

  Και τούτο, διότι καταρχήν, το "ροκάνισμα" του χρόνου βλάπτει την απέναντι πλευρά η οποία προσδοκά να πάρει πρόσκληση ένταξης στην Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, στις 28-29 Ιουνίου.

  Ευθύνες στην ελληνική πλευρά δεν μπορούν να επιρριφθούν σε ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης της πΓΔΜ να πετάξει στην Αθήνα το μπαλάκι των ευθυνών, καθώς το "ναι" του Νικολά Ντιμιτρόφ στην τεχνική συμφωνία με τον Νίκο Κοτζιά, εκφωνήθηκε παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

  Οι δολιχοδρομίες και τα σλάλομ που πραγματοποιεί ως εκ τούτου εδώ και δέκα ημέρες η πΓΔΜ με την αναδίπλωση της και τις μετά την απομάκρυνση από το "ταμείο", επιφυλάξεις που διατυπώνει, δεν εκθέτουν στον διεθνή παράγοντα, παρά την ίδια την Κυβέρνησή της.

  Εξάλλου, αρμόδιες πηγές ουδέποτε έκρυψαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους  ότι όσο σημαντικό είναι για την Αθήνα να δώσει λύση στην χρόνια εκκρεμότητα με την πΓΔΜ, ομοίως βαρύνουσας σημασίας είναι και να μην χρεωθεί πολιτικά ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαβουλεύσεις.

  Η "μαρτυρία" του Μάθιου Νίμιτς στο ότι ο Νικολά Ντιμιτρόφ έδωσε στον Νίκο Κοτζιά το "πράσινο φως" για να ολοκληρωθεί επί της αρχής… περαιωμένη η τεχνική συμφωνία, αποτελεί , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "εγγύηση" ότι στην απευκταία περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή συμφωνία Ελλάδας- πΓΔΜ για το ονοματολογικό, τότε η χώρα μας δεν θα μείνει με τον "μουτζούρη" των ευθυνών, στο χέρι.

  Επιφυλάξεις

  Κι αν από την Κυβέρνηση βγάζουν στη "σέντρα" τον Νικολά Ντιμιτρόφ για προσωπικά παιχνίδια και επιδιώξεις, συμμερίζονται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό του. Οι αλλαγές που απαιτούνται στη γείτονα προκειμένου να συναινέσει η Ελλάδα στην είσοδο της πΓΔΜ σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, είναι "υπαρξιακού" χαρακτήρα για μια χώρα η οποία επί έτη στήριζε τη συνεκτική του ουσία και δομή σε μεγαλοιδεατικά, εθνικιστικά παραληρήματα και μύθους τους οποίους καλείται τώρα να αποχωριστεί, με μια κυβέρνηση η οποία "τρεκλίζει" κοινοβουλευτικά και μια αντιπολίτευση η οποία επιμένει να ερεθίζει τα λαικιστικά ανακλαστικά των πολιτών.

  Ο Ζόραν Ζάεφ συνεπώς, θα πρέπει να "κλειδώσει" ότι τα οφέλη που θα παρουσιάσει στους πολίτες της Fyrom, είναι τόσο χειροπιαστά που να αξίζουν τέτοιας έκτασης συνθηκολόγηση.

  Το "φρένο" της Γαλλίας πχ σε διεύρυνση της Ε.Ε, δεν αποτελεί βοηθητική ύλη για τον πρωθυπουργό της γείτονος , ο οποίος θα κληθεί να πάει σε ένα δημοψήφισμα – το οποίο μάλιστα θα έχει χαρακτήρα εκλογών – με γεμάτο καλάθι παροχών. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνουν προοπτική "ζεστού" χρήματος στην πΓΔΜ ασφαλώς και δεν είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα αλλά θα πρέπει να "εξακριβωθούν".

  Σε ανοιχτή γραμμή Τσίπρας- Ζάεφ

  Στο Μαξίμου πάντως, έχουν εκλάβει ως θετικό "σήμα" για επικείμενες εξελίξεις, την δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι είναι πολύ κοντά η λύση του ονόματος ( παρότι δήλωσε αισιόδοξος μετά δυσκολίας).

  Πληροφορίες, φέρουν την Αθήνα να "βλέπει" χάσμα ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και στον υπουργό Εξωτερικών του, με τον δεύτερο να επιζητεί αφορμές για κωλυσιεργίες. Τούτο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν φαίνεται να το συμμερίζεται καθώς το "ευρωπαϊκό χαρτί" που παίζει στο εσωτερικό του, δεν ευνοεί να χαθεί το ορόσημο της 28ης Ιουνίου.

  Από τη μαξιμινή αυτή "ανάγνωση" , δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι τα "γραφεία" Τσίπρα- Ζάεφ βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες σε "ανοιχτή γραμμή".

  Υπό το πρίσμα αυτό, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Μαξίμου "στέλνει" σήμα για επικείμενες θετικές εξελίξεις.

  Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα,  καθ’ όλο το διάστημα των προηγούμενων ημερών εμφανίζονταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τις  διαρροές περί " σήμερα – αύριο το τηλεφώνημα Ζάεφ στον έλληνα πρωθυπουργό".

  Ωστόσο,  μιλώντας  χθες στο " Κ", επανέλαβαν μεν ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων , διευκρινίζοντας πως εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε κι ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, εξέφρασαν ωστόσο την εκτίμηση, ότι η επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα που θα βγάλει "λευκό καπνό" για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν αργεί.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων