Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 13:30

  Κ. Μητσοτάκης: Οι επόμενες εκλογές θα είναι για την Οικονομία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Οι επόμενες εκλογές θα είναι για την Οικονομία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας

  Αποστολή στο Μόναχο - Δημήτρης Γκάτσιος 

  Την αισιοδοξία του ότι το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα είναι πολύ κοντά εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στο "Study Group" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη θεματική ενότητα "Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η "γαλάζια" παράταξη θα πετύχει μία εμφατική εκλογική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες κάλπες που θα στηθούν στη χώρα μας δε θα είναι μόνο για την Οικονομία, αλλά και για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

  Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που ανοίγεται στον ορίζοντα είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, είτε αυτός προέρχεται από αριστερά, είτε από δεξιά. "Πρέπει να αντιδράσουμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα του τι έγινε, όταν οι λαϊκιστές ήρθαν στην εξουσία", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας το βλέμμα του όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο επίπεδο των θεσμών.

  Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη ζημιά που προκάλεσε η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στη χώρα, με τη μείωση του ΑΕΠ, αλλά και την παρατεταμένη ύφεση σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Σημειώνοντας τα χαρακτηριστικά αποτυπώματα μίας ανεμικής εγχώριας ανάπτυξης, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες…καλπάζουν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε τη…μαύρη τρύπα της μεγάλης αύξησης του ιδιωτικού χρέους.

  "Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία", ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα το ασφυκτικό δημοσιονομικό μοτίβο.

  Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η έξοδος από το πρόγραμμα και η ασφαλής μετάβαση στις αγορές απαιτεί δύο μέγιστες προϋποθέσεις. Η μία είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για την οποία έχουν ήδη δεσμευτεί οι εταίροι μας ήδη από το 2012. Η δεύτερη είναι η ύπαρξη μίας κυβέρνησης, με πρόσημο έντονα μεταρρυθμιστικό. Και αυτό επανέλαβε από το Μόναχο. "Η κυβέρνηση Τσίπρα, όσες μεταρρυθμίσεις έκανε, τις έκανε επειδή τις επέβαλαν οι δανειστές. Πρέπει να έχουμε την διοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Να αναλύσουμε στους Έλληνες ότι μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο η φορολογία, αλλά η εκπαίδευση. Οι αλλαγές στο Δημόσιο τομέα. Η κατάρτιση", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Επιμένοντας με ένταση στην εμφατική ήττα που πρέπει να υποστούν οι λαϊκιστές (είτε αυτοί προέρχονται από αριστερά, είτε από δεξιά), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε (με το βλέμμα σαφώς στραμμένο στη χώρα μας) ότι οι επιθέσεις στους θεσμούς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι κοινό σημείο, όταν αυτοί έρχονται στην εξουσία. "Ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά με τη γλώσσα της αλήθειας. Να λες αληθινές λύσεις στον κόσμο. Χρειάζεται ένα θετικό αφήγημα. Δεν αρκεί να πεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας είμαι ψεύτης ή ανίκανος. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι ένα αληθινό μήνυμα για περισσότερες δουλειές, ανάπτυξη, χαμηλότερη φορολογία και ασφάλεια", επεσήμανε.

  Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο προτάσεις για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, όπως την ενότητα των δυνάμεων που τον αντιμάχονται, τη χρήση της γλώσσας της αλήθειας προς τους πολίτες.

  "Δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως καθεστώς. Πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια. Πρέπει να αλλάξουμε το πρόσωπο μας. Δεν πρέπει να είμαστε στο ταμπλό της μη αλλαγής", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  Ερχόμενος στην κρίσιμη ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εταίρους να μπουν στη θέση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαϊκά. Παράλληλα, σχολίασε ότι χρειάζεται κοινή πολιτική για το άσυλο, ζητώντας και πάλι την αύξηση του προσωπικού για τη μετανάστευση από τα 1.500 στα 10.000 άτομα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  "Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Δικαιότερη κατανομή των βαρών, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την…καρδιά της Ευρώπης, που τάχθηκε κατά του σεναρίου της μείωσης των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

  Το μερίδιο της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό συζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο Επίτροπο προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ.

  Σε συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στο χθεσινό non paper της συγκυβέρνησης, μέσω του οποίου τον κατηγορούσε ότι υπονομεύει τη χώρα στο εξωτερικό. "Αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι αστεία. Φοράω πάντα τη φανέλα εθνικής Ελλάδας, διεκδικώ την καλύτερη λύση για το χρέος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εντοπίζω συγκεκριμένες αδυναμίες κυβερνητικού έργου. Εγώ χρησιμοποιώ την ίδια γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλού να αναζητήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες για το πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες του Νότου", τόνισε.

  Συνεχίζοντας τον κύκλο των διεθνών επαφών του στο Μόναχο και στο "Study Group" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο προϋπολογισμό ως μέσο για την ανάπτυξη της χώρας σε πολλά επίπεδα, όπως αυτό της έρευνας και της τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως ο νέος προϋπολογισμός δίνει την ευκαιρία σε κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει το 5% σε επενδυτικές δραστηριότητες που επιθυμεί η κάθε κυβέρνηση.

  Μετά το τετ α τετ του με τον κ. Έτινγκερ, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό τολμηρό, εστίασε ιδιαίτερα στα αυξημένα κονδύλια για το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ ζήτησε η αύξηση του σχετικού προσωπικού από τα 1500 στα 10.,000 άτομα να γίνει πιο σύντομα.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τα προγράμματα θα δοθούν με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η κάθε χώρα, και σχολίασε ότι "ο ανταγωνισμός είναι ανοιχτός και για προγράμματα πανεπιστημιακής έρευνας, ανάμεσα σε εγχώρια και ξένα ιδρύματα.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη ο νέος προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές. "Σε αυτή τη συζήτηση η ΝΔ είναι παρούσα μέσα από το ΕΛΚ. Εμείς δεν είμαστε περιφερόμενοι επισκέπτες στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες", είπε και στάθηκε στην εκκωφαντική όπως τη χαρακτήρισε απουσία της κυβέρνησης Τσίπρα στα ζητήματα του επόμενου προϋπολογισμού.

  Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Έτινγκερ, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων