Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 10:48

  Ν. Νικολόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για τον Γ. Παπαντωνίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Νικολόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για τον Γ. Παπαντωνίου

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής  και Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με το "αν και με ποιους τρόπους έχουν συνδράμει επικουρικά στην τιτάνια εν μέσω δυσκολιών προσπάθεια της δικαιοσύνης για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά στις παράνομες πληρωμές στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου.

  Αναλυτικά η ερώτηση:

  Σε άρθρο - ρεπορτάζ που Παναγιώτη Στάθη στην ιστοσελίδα Capital.gr αποκαλύπτεται ότι οι ανακριτικές αρχές της χώρας, με αίτημά τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητούν να τους διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ    κ.Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του, καθώς και 12 ακόμα ατόμων και τριών εταιριών! .

  Το αίτημα υποβλήθηκε προ καιρού από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου και αφορά όλους τους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες από το 1998 έως και σήμερα. Όπως αναφέρεται στο άρθρο και σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία τους ενδιαφέρουν στο πλαίσιο έρευνας για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης και έρευνα για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω αγοραπωλησίας ακινήτων.

  Οι ανακριτές μάλιστα αιτιολογούν το αίτημα τους, εστιάζοντας στην υπόθεση των φρεγατών και όπως αναφέρουν (το έγγραφο παρουσίασε η Real news) ζητώντας το άνοιγμα των λογαριασμών 14 προσώπων και τριών εταιριών: 

  "επειδή εκ της έως σήμερα ανακριτικής έρευνας προκύπτει ότι χρηματικά ποσά που φέρεται ότι καταβλήθηκαν κατά την εκπόνηση του προγράμματος και την υλοποίηση αυτού διακινήθηκαν σε διάφορους χρηματοπιστωτικούς φορείς του εξωτερικού με τη χρησιμοποίηση ενδιάμεσων προσώπων προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή αιτία της μεταβίβασης τους στα υπό έρευνα πρόσωπα (δωροδοκία) και να απομακρυνθούν τα ίχνη αυτών από την αρχική τους προέλευση. Επειδή ήδη για τον ανωτέρω λόγο έχουν υποβληθεί εκ μέρους μας αιτήματα διεθνούς δικαστικής συνδρομής προς αλλοδαπές δικαστικές αρχές προκειμένου να ανοιχθούν συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και να εξακριβωθεί η διαδρομή των ανωτέρω παράνομων χρηματικών ποσών προς τελικούς αποδέκτες. Επειδή βάσει των ανωτέρω περιστατικών καθίσταται επιτακτική η συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την πορεία των παράνομων πληρωμών που φέρεται ότι νομιμοποιήθηκαν μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων"

  Οι ανακριτές Ζαµανίκα – Ευαγγέλου όπως αναφέρει η Real News ζητούν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο 14 προσώπων για το χρονικό διάστηµα από 1/1/1998 έως σήµερα. Μεταξύ αυτών του ίδιου του Γ. Παπαντωνίου, της συζύγου του Στ. Κουράκου, των παιδιών τους, των κουμπάρων τους Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, του Θεόδωρου Ουσταµπασίδη, πρώην συζύγου της κ. Κουράκου, και τεσσάρων ακόµη προσώπων. Στο δικαστικό "μικροσκόπιο", όµως, έχουν µπει και τρεις εταιρείες, η Sophia Vas Ακίνητα Α.Ε, η Pouda LTD και η Aegean Blue Dream Villas Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, µε τους ανακριτές να ζητούν όλες τις κινήσεις τους. Και οι τρεις φαίνεται να σχετίζονται µε ακίνητα. Η πρώτη, η Sophia Vas Ακίνητα Α.Ε., ιδρύεται τον Νοέμβριο του 2007 µε µετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Στο διοικητικό της συµβούλιο εµφανίζεται και στενό συγγενικό πρόσωπο του Γ. Παπαντωνίου.

  Ο χρόνος ζωής της είναι πολύ µικρός. Πέντε µήνες µετά την ίδρυσή της, τον Απρίλιο του 2008, µπαίνει σε εκκαθάριση και στις 20/6/2008 αποφασίζεται η οριστική λύση και διαγραφή της από το Μητρώο Ανωνύµων Εταιρειών. Η Pouda LTD είναι καταχωρισµένη στο µητρώο εταιρειών της Κύπρου. Η έδρα της είναι στη Λευκωσία. Μέχρι και τον Νοέµβριο του 2016 δείχνει ενεργή, ενώ ο εµφανιζόµενος ως διευθυντής και γραµµατέας αυτής, ο οποίος συµµετέχει και στο ∆.Σ. της Sophia Vas, είναι µεταξύ των προσώπων που οι ανακριτές ζητούν να γίνουν "φύλλο και φτερό" οι λογαριασµοί τους. Η Aegean Blue Dream Villas φαίνεται να ανήκει στον Ελληνοαµερικανό που αγόρασε τη βίλα του Γ. Παπαντωνίου στη Σύρο, σε τιµή "ευκαιρίας", σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες την αγορά.

  Κατόπιν όλων των ανωτέρω δημοσίως διατυπωθέντων  ερωτώνται οι κ.κ  υπουργοί αν και με ποιους τρόπους έχουν συνδράμει επικουρικά στην τιτάνια εν μέσω δυσκολιών προσπάθεια της δικαιοσύνης για άμεση  διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά στις παράνομες πληρωμές στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; 

   Ο Ερωτών Βουλευτής 
  Νίκος Ι. Νικολόπουλος
  Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων