Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 13:21

  "Η Ελλάδα μετά" αιχμή του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ε. Βενιζέλου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Η Ελλάδα μετά" αιχμή του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ε. Βενιζέλου

  Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο momentum για την πορεία της χώρας, δύο σχεδόν μήνες πριν την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος και τα μείζονα ερωτηματικά που συνοδεύουν τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, ο "Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση" του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιεί το 2ο του συνέδριο. Και αυτή τη φορά, όπως πριν ένα χρόνο, το καίριο ερώτημα "ποια Ελλάδα μετά" θα έρθει, εκ νέου, στο προσκήνιο στις 11 και 12 Ιουνίου στο "Divani Caravel", αναζητώντας τομές, απαντήσεις και αποτυπώσεις που θα ανοίξουν το δρόμο προς την κανονικότητα.

  Πριν ένα χρόνο ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα Μετά", μετά την εμπειρία των μνημονίων, μετά τη δευτερογενή κρίση που τροφοδοτήθηκε το 2015, μετά τη διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας. Στο συνέδριο του 2017, πενήντα περίπου έγκυροι εισηγητές προσέγγισαν το εθνικό ζήτημα από όλες σχεδόν τις οπτικές γωνίες. Συζητήθηκαν οι κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις της "Ελλάδας Μετά". Αναδείχθηκε το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία μπορεί να υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. Συζητήθηκαν οι θεσμικές προϋποθέσεις της επόμενης φάσης και αναζητήθηκαν απαντήσεις στο ερώτημα αν ένα άλλο κράτος είναι εφικτό ως μοχλός και περιβάλλον της εθνικής ανάκαμψης μέσα από την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας. Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συζητήθηκε σε βάθος το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, οι υστερήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα, οι τομείς που συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Άνοιξε στη  συνέχεια η συζήτηση για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ως πρόκληση και ευκαιρία για μια οικονομία όπως η ελληνική.  Το συνέδριο του 2017 έκλεισε με μια μεγάλη συζήτηση για την ελληνική ιδιοσυστασία και την εθνική ταυτότητα ως κρίσιμη αναπτυξιακή παράμετρος.

  Τους δώδεκα περίπου μήνες που μεσολάβησαν ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε πολλές δημόσιες συζητήσεις. Στο προσκήνιο ήρθαν μεγάλα θέματα: "Δικαιοσύνη και επενδύσεις", "Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs Κράτος δικαίου", "Με αφορμή το όνομα, συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια", "Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος ως καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία μετά το 2019", "Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση", "Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα", "Η Ελλάδα Μετά: Ελπίδες και Κίνδυνοι". Όλα τα μείζονα, δηλαδή, που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.

  Σε λίγες ημέρες από σήμερα, το δεύτερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών "Η Ελλάδα Μετά ΙΙ" έρχεται να επιστεγάσει όλη αυτή την προγραμματική επεξεργασία. Τώρα πλέον όλα είναι πιο επείγοντα και πιεστικά:

  -Σε τρεις μήνες λήγει τυπικά το τρέχον τρίτο πρόγραμμα.

  -Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" έχει εγκαταλειφθεί άδοξα.

  -Η πολιτική του "υπερπλεονάσματος", δηλαδή της υπερφορολόγησης, της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, της μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αιχμαλωτίζει τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας και εγκλωβίζει τη χώρα στην αναιμική και ανεπαρκή ανάπτυξη, τη στασιμοχρεοκοπία.

  -Οι συστημικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το stress test, όμως τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι βρόγχος για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, συνολικά για την οικονομία.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το αν μη τι άλλο ασφυκτικό,  οι διεθνείς εξελίξεις πυκνώνουν επικίνδυνα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται άμεσα από τις εσωτερικές διαιρέσεις και  αβεβαιότητες  στη Τουρκία και τα  πολλαπλά ανοικτά μέτωπά της στην εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό φτάνει στο σημείο της συνολικής της αξιολόγησης, ενώ η πρόταση για "Μακεδονία του Ίλιντεν" και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν υπενθύμισαν ότι η διαχείριση τέτοιων θεμάτων και η αναζήτησή βιώσιμων λύσεων  προϋποθέτει γνώση της Ιστορίας.

  Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Όπως και το μεγάλα ζητήματα της κατάστασης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο εκβιασμός των θεσμών, η υπονόμευση του κύρους και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, η θεσμική ανασφάλεια που προκαλεί υποβάθμιση της χώρας πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που συνδέεται με τα αιτία της οικονομικής κρίσης.

  Στις 11 και 12 Ιουνίου 2018, μία πλειάδα αρμόδιων και έγκυρων εισηγητών καλείται λοιπόν να πραγματευθεί επτά μεγάλα θέματα: 

  "Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά"

  "Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος"

  "Κύκλος 3: Ελληνική και  ευρωπαϊκή ταυτότητα- μια δύσκολη σχέση με μέλλον"

  "Κύκλος 4 : Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο"

  "Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα"

  "Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;"

  "Κύκλος 7: Ελλάδα Μετά: Αντιστρέφοντας τους όρους - Από την προκατάληψη στην περηφάνια"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων