Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 08:41

  ΝΔ: Τα μηνύματα του Κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Τα μηνύματα του Κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μέτωπο πρώτο: Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για το Σκοπιανό. Μέτωπο δεύτερο: Η καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα.

  Στην απαρχή ενός νέου και συνάμα κομβικού κύκλου επαφών που θα πραγματοποιήσει σε διεθνές επίπεδο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει στη μία το μεσημέρι ένα ακόμα τετ α τετ με τους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας, δε, ήδη αποτυπώσει σε ξεκάθαρες γραμμές τις προτάσεις της "γαλάζιας" παράταξης για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πως θα στρέψει σήμερα το βλέμμα του εμφατικά στο κομβικό σημείο πέριξ του ονοματολογικού της γείτονος.

  Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και όσο η ανησυχία στην οδό Πειραιώς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κορυφώνεται ώρα με τη ώρα, η Νέα Δημοκρατία θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα δεδηλωμένης. Αιχμή των δημόσιων αναφορών που πραγματοποιούν οι "γαλάζιοι" (αιχμή που αναμένεται πως θα κρατήσει σήμερα στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του προς τους τομεάρχες) είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαπραγματεύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μία συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του.

  "Είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης. Ως τι διαπραγματεύεται ο Αλέξης Τσίπρας; Ως τι διαπραγματεύεται ο Νίκος Κοτζιάς; Ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται ως υπουργός μίας κυβέρνησης που δεν έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών που της δίνουν τη δυνατότητα να είναι κυβέρνηση. Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει να καταλήξει σε οποιαδήποτε μορφής συμφωνία. Για εμάς αυτό είναι κεφαλαιώδες ζήτημα στην πορεία αυτής της υπόθεσης", επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη.  

  Από το βήμα της συνεδρίασης των "γαλάζιων" τομεαρχών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα επαναλάβει και πάλι τις πτυχές που πρέπει να περιέχει μία ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό με τη γειτονική χώρα. Πτυχές που έχουν ως βασικά συστατικά στοιχεία της έννοιες του "ενιαίου", του "άμεσου" και του "οριστικού" και μάλιστα πριν δοθεί η δυνατότητα στα Σκόπια να προσκληθούν στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  "Δε μπορεί να πληρώσει η χώρα μία συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική και ενιαία λύση που να ικανοποιεί όλες τις διαχρονικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα… Οι κυβερνήσεις μπορούν βεβαίως να υπογράφουν συμφωνίες με μία βασική και απαραίτητη προϋπόθεση: Ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και το ερώτημα είναι αυτονόητο: Διαθέτει ο κ. Τσίπρας την έγκριση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνησή του για μια τέτοια συμφωνία; Ο κυβερνητικός εταίρος του έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη όχι μόνον ότι δε θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, αλλά και ότι θα εμποδίσει "Με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία” στην ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας”. Είναι προφανές λοιπόν πως ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης. Δεν έχει, στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, τη στήριξη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για εμάς επομένως είναι αδιανόητη κάθε προσπάθειά του να δεσμεύσει τη χώρα και μάλιστα για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία", σημειώνουν "πηγές" της Νέας Δημοκρατίας.

  "Η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να καταθέσει προκαταβολικά τα όπλα προκειμένου να πάρει μία υποσχετική για μελλοντική συμμόρφωση των Σκοπίων. Επισπεύδουσα είναι η άλλη πλευρά. Στην άλλη πλευρά είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη η οποία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για να μπει στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαμορφώσει μία άλλου είδους συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή την ώρα δεν έχει ούτε τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει για να προχωρήσει σε συμφωνία. Πόσο μάλλον όταν τα πράγματα φαίνεται ότι θολώνουν πολύ περισσότερο και σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Αλλά και μέχρι εκεί που έφτασαν, έφτασαν χωρίς να έχουν πολιτική νομιμοποίηση", είπε η κ. Σπυράκη.

  Σε χρόνο παράλληλο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να τοποθετεί στην προμετωπίδα της στρατηγικής του τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. "Χτυπώντας" σε καθημερινή βάση Μέγαρο Μαξίμου και Αλέξη Τσίπρα στην…αχίλλειο πτέρνα της συγκυβέρνησης (αυτή που σχετίζεται με άπαντα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του πρωθυπουργού, έχοντας στο…κέντρο της σκηνής το θέμα-αιχμή της δημόσιας ασφάλειας. "Κάθε ημέρα που περνά, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι  μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος αλλά  και ο πρωθυπουργός  της βίας  και της ανομίας. Η κυβέρνηση προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων. Ούτε τις διώκει, ειδικά όταν πρόκειται για τις φιλικές της "συλλογικότητες" και τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Έχει παραδώσει ολόκληρες γειτονιές σε συμμορίες. Έχει αφήσει τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε γιάφκες και ορμητήρια παραβατικών ομάδων στο όνομα δήθεν της προστασίας του ασύλου", επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Στη συνεδρίαση των τομεαρχών, άλλωστε, αναμένεται να διαμηνύσει ότι η ασφάλεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων, δεσμευόμενος, παράλληλα, πως θα πράξει ό,τι χρειάζεται, για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων