Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 09:30

  Η "ψήφος της κάθαρσης" και το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η "ψήφος της κάθαρσης" και το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα Μητσοτάκη

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο με τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόμενων δεκαέξι μηνών. Είναι η ψήφος που θα φέρει κάθαρση και θα αποτελέσει ευκαιρία επανεκκίνησης. Είναι επίσης η στιγμή που οι ζωντανές δυνάμεις θα απελευθερώσουν την προοπτική μιας Ελλάδας που αξίζει καλύτερα".

  Έχοντας οριοθετήσει καθαρά το διακύβευμα της επόμενης κάλπης και τοποθετώντας τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πλάι στις έννοιες του "χθες" και της "οπισθοδρόμησης", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να πορεύεται στην οδό της βήμα προς βήμα ανάλυσης του προγραμματικού λόγου της οδού Πειραιώς.

  Λίγα εικοσιτετράωρα, δε, πριν ξεκινήσει τον επόμενο κύκλο… επίθεσης ευρωπαϊκής γοητείας (αυτή τη φορά με την παρουσία του στο Μόναχο και στο Study Group του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύει στρατηγικές και κινήσεις με "κωδικούς" την ανάπτυξη και την επιστροφή στην κανονικότητα.

  Η "συμφωνία αλήθειας" με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας αποτέλεσε αιχμή. Όπως και τα μηνύματα που απηύθυνε προς τους ανθρώπους του τουρισμού, ξεδιπλώνοντας μία στρατηγική, η οποία ξεκινάει από τη μείωση των φόρων και φτάνει μέχρι την υιοθέτηση εκείνων των πολιτικών που θα διατηρήσουν το τουριστικό προϊόν σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σημερινή ανάκαμψη του κλάδου δε θα αποδειχθεί συγκυριακή, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου.

  Εκτίμηση στελεχών της οδού Πειραιώς είναι πως το κυβερνητικό οικοσύστημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκεται σε αποδρομή. Είτε στο επίπεδο της οικονομίας, με τον ορατό πλέον κίνδυνο εκτροχιασμού βασικών επιχειρημάτων όπως αυτό της "καθαρής εξόδου", είτε στο επίπεδο των εθνικών ζητημάτων, όπως στο Σκοπιανό, είτε στο επίπεδο της καθημερινότητας, ο κ. Τσίπρας πορεύεται, όπως σχολιάζουν "γαλάζιοι", ασφυκτικά στριμωγμένος, με την υιοθέτηση της πόλωσης να αποτυπώνει τον… πολιτικό νευρικό κλονισμό στους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες.

  "Πιστεύω ακράδαντα ότι το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι εσφαλμένο. Είναι ένα μείγμα, το οποίο υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα. Τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους, επιβραβεύει τους ασυνεπείς φοροφυγάδες. Δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία μας ζητούσαν οι πιστωτές μας, τα οποία στη συνέχεια αναδιανέμονται με πελατειακά κριτήρια εξακολουθώντας να συντηρούν ένα Δημόσιο, το οποίο παραμένει μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται και σίγουρα πολύ πιο αναποτελεσματικό από ό,τι πρέπει. Έχουμε περιθώρια, την επόμενη μέρα, να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές. Τι θα κάνουμε, λοιπόν, για να είμαστε συγκεκριμένοι: Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, εντός μίας διετίας. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός μίας διετίας. Άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα, στο 5%, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όχι απλά τις μεγάλες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα της 26ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  Χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό προμετωπίδα της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο το στόχο της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αυτόν τον κομβικό τομέα. Να μειώσει, δηλαδή, στο 11% τον ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό της χώρας μας. Όπως σημειώνουν στην οδό Πειραιώς, ο στόχος αυτός θεωρείται στρατηγικός για τη "γαλάζια" παράταξη, καθώς αποβλέπει:

  -Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πλέον καθοριστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

  -Στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σημερινή ανάκαμψη του κλάδου δε θα αποδειχθεί συγκυριακή, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου.

  "Το μέτρο ενοποίησης του ΦΠΑ στον τουρισμό (αρχικά με την άμεση μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24% στο 13% και στη συνέχεια με την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο) είναι απαραίτητο και λόγω της "ανερμάτιστης", όπως χαρακτηρίζεται πολιτικής που ακολούθησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αυτόν τον τομέα", σημειώνουν στην οδό Πειραιώς, εξηγώντας ότι οι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, όπως η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος, έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, που κινείται μεσοσταθμικά στο 10% με 11%.

  "Η μείωση του ΦΠΑ και στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη για να θωρακισθεί ανταγωνιστικά η τουρισμός μας ακόμη και αν παρ ελπίδα παρέλθει η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία. Επιπλέον, η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Κάτι που υπενθυμίζουμε ότι συνέβη και το 2013 όταν ορθότατα η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε μονομερώς τον ΦΠΑ κατορθώνοντας να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονταν ότι θα συμβεί το αντίθετο. Στον τουριστικό τομέα, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες μοιάζουν σα να βάλθηκαν να τον καταστρέψουν. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά το ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και στα καταλύματα στο 6,5%, τον αύξησε στην εστίαση στο 24% και στα καταλύματα στο 13%. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αυξήσεις, επέβαλε και έναν νέο φόρο. Το τέλος διανυκτέρευσης. Αυτά θα ανατραπούν από εμάς, με στόχο να καθιερωθεί ένας και μόνο φόρος στο 11% που θα αφορά στο σύνολο του τουριστικού κλάδου ο οποίος έτσι θα γίνει έτσι ο μοχλός του αναπτυξιακού σοκ που χρειάζεται η χώρα", σχολιάζουν πηγές της "γαλάζιας" παράταξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων