Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 13:34

  Ερώτηση Κ. Μάρκου για την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ερώτηση Κ. Μάρκου για την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά

  Ερώτηση για την αδυναμία του κράτους, μέσω των αρμόδιων φορέων του, να προστατεύσει τα παιδιά από τη βία και την κακοποίηση, με αφορμή το πρόσφατο φρικιαστικό περιστατικό κακοποίησης παιδιών στη Λέρο κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  Παρόλο που το εν λόγω περιστατικό φαίνεται να ήταν γνωστό στις αρμόδιες αρχές ήδη από το Μάιο του 2017 και ενώ το μικρό κορίτσι  είχε μεταφερθεί σε Νοσοκομείο Παίδων, αντί να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της, επεστράφη τελικά στην κόλαση της οικογένειάς της και στη συνεχή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

  Όχι μόνο το ένα αλλά και τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας φαίνεται ότι θα μπορούσαν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον να έχουν απομακρυνθεί από το νοσηρό αυτό περιβάλλον, εφόσον οι σχετικές καταγγελίες είχαν διερευνηθεί επαρκώς.

  "Το κράτος μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του, είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, είτε λόγω φόρτου εργασίας,  φαίνεται ότι  δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της προστασίας των παιδιών από την οικογενειακή και σεξουαλική βία και κακοποίηση. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει" τονίζει.

  Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς, με ποια απόφαση επετράπη στους γονείς του μικρού κοριτσιού να το πάρουν πίσω στη Λέρο καθώς και ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ενίσχυση του συστήματος παιδικής προστασίας στη χώρα, όπως την αύξηση του αριθμού Εισαγγελέων Ανηλίκων, την ενίσχυση των σχετικών δικαστικών και κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τα θέματα παιδικής προστασίας καθώς και την εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρμόδιων λειτουργών που έρχονται σε επαφή με παιδιά (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, ιατροί και νοσηλευτές) ώστε να αναγνωρίζουν, να ερευνούν, να αναφέρουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά άμεσα.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ
  Προς: α) την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και β) τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  ΘΕΜΑ: Αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση

  Το πρόσφατο φρικιαστικό περιστατικό κακοποίησης παιδιών στη Λέρο δυστυχώς φέρνει στην επιφάνεια την απόλυτη αδυναμία του κράτους, μέσω των αρμόδιων φορέων του, να προστατεύσει τα παιδιά.

  Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Χαμόγελου του Παιδιού, το περιστατικό ήταν γνωστό στις αρμόδιες αρχές ήδη από το Μάιο του 2017, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας στην "Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056" και σχετικής ενημέρωσης από το Χαμόγελο του Παιδιού. Μάλιστα, το μικρό κορίτσι  είχε μεταφερθεί σε Νοσοκομείο Παίδων, μαζί με τον 8χρονο αδελφό της, όμως, αντί να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της, επεστράφη τελικά στην κόλαση της οικογένειάς της και στη συνεχή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

  Όχι μόνο το ένα αλλά και τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας θα μπορούσαν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον να έχουν απομακρυνθεί από το νοσηρό αυτό περιβάλλον, εφόσον οι σχετικές καταγγελίες είχαν διερευνηθεί επαρκώς.

  Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται πάλι σε δημοσιεύματα, κανένας από τους αρμόδιους λειτουργούς που συνομίλησαν με το παιδί σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν φαίνεται να αντελήφθη την κακοποίηση που υφίστατο στα χέρια της οικογένειάς της.

  Όλα τα παραπάνω  δυστυχώς δεν αποτελούν την εξαίρεση. Από την υποβολή μιας καταγγελίας μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής κοινωνικής έρευνας μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες, στη διάρκεια των οποίων το παιδί μπορεί να παραμένει και στο σπίτι.

  Το κράτος μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του, είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, είτε λόγω φόρτου εργασίας,  φαίνεται ότι  δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της προστασίας των παιδιών από την οικογενειακή και σεξουαλική βία και κακοποίηση. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει.

  Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

  1) Δεδομένων των καταγγελιών για κακοποίηση ένα χρόνο πριν αλλά και της νοσηλείας του μικρού κοριτσιού, γιατί επετράπη στους γονείς του να το πάρουν πίσω στη Λέρο και με βάση ποια απόφαση;

  2) Τι προτίθεστε να κάνετε για την ενίσχυση του συστήματος παιδικής προστασίας στη χώρα ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και κάθε παιδί που υφίσταται βία να μπορεί άμεσα να βρεθεί σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον και να έχει την απαιτούμενη στήριξη ώστε να ξεπεράσει τα τραύματά του;

  3) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αύξηση του αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων και στην ενίσχυση των σχετικών δικαστικών και κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τα θέματα παιδικής προστασίας;

  4) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρμόδιων λειτουργών που έρχονται σε επαφή με παιδιά (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, ιατροί και νοσηλευτές) ώστε να αναγνωρίζουν, να ερευνούν, να αναφέρουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά άμεσα;

  Η ερωτώσα βουλευτής
  Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων