Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 11:42

  Κ. Μητσοτάκης: Άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών βρίσκεται στον πυρήνα του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε το σχέδιο της οδού Πειραιώς για την ανάπτυξη του τουρισμού, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  "Έχω θέσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Έχουμε περιθώριο την επόμενη ημέρα να μειώσουμε τους φόρους. Έχω δεσμευτεί για μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 20%. Για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Έχουμε δεσμευτεί να δούμε τα αποτελέσματα του τέλους διανυκτέρευσης. Μπορεί και να καταργηθεί εφόσον έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο χαμηλό συντελεστή του 13%. "Το κάναμε ως κυβέρνηση το 2013 μονομερώς. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πολύ λιγότερα αρνητικά από ό,τι προέβλεπε η Τρόικα. Είναι ένα μέτρο που θα δώσει αυτόματη ανακούφιση και δε θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Ο τελικός μας προγραμματισμός αφορά δύο ενιαίους φορολογικούς συντελεστές. Στο 11% και στο 22%. Το είπα και στη ΔΕΘ. Ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές. Στο 11% και στο 22%. Και ενιαία το τουριστικό πακέτο να είναι στο 11%. Δε μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Ανάλογα με τη δημοσιονομική επίδοση θα το εξετάσουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να επαναφέρουμε το ΦΠΑ στην εστίαση εκεί που ήταν", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους μικρότερους φόρους συνθήκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. "Δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, με την αιχμή της παρέμβασής του να εστιάζει και στη "συμφωνία αλήθειας", που προτείνει στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

  "Θα μειώσω φόρους και εισφορές. Θα διευκολύνω στη ρευστότητα. Τι περιμένω; Να είστε συνεπείς στις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Να είστε έτοιμοι να επενδύσετε στην τουριστική ανάπτυξη. Να φροντίζετε τους εργαζόμενούς σας. Να κάνετε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιτυχία. Να φροντίζετε το περιβάλλον. Να είστε πιο θαρραλέοι σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Αυτή είναι μία συμφωνία win win. Θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Θα δημιουργήσει πλούτο", είπε και υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

  "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αρχικά το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού. Να ξέρει κάποιος που μπορεί να χτίσει. Απόλυτη προτεραιότητα ένα σύγχρονο χωροταξικό σχέδιο", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στάθηκε στο παράδειγμα της ενεργειακής αναβάθμισης μονάδων, με αντάλλαγμα μικρές αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης, ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους.

  "Οι μεγάλες συμβολικές επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το Ελληνικό είναι εμβληματική επένδυση. Θα αναβαθμίσει την Αττική, θα στείλει μήνυμα στο εξωτερικό. Το Ελληνικό θα προχωρήσει και θα γίνει, γιατί θα υπάρχει η απόλυτη βούληση της επόμενης κυβέρνησης να το υλοποιήσει. Η έμφαση που θα δίνεται σε επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης θα είναι απόλυτη. Αυτό θα βρει την έκφραση του στο Ελληνικό και όχι μόνο", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ως μη διαπραγματεύσιμη συνθήκη, για να πατήσει ο τουρισμός στα πόδια του.

  Όσον αφορά στο μοντέλο της "Airbnb", ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται για μία τάση που δε θα αντιστραφεί, επισημαίνοντας ότι άπαντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους κανόνες. "Να βρούμε ένα πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε", πρόσθεσε.

  "Ο τουρισμός θα είναι πάντα προμετωπίδα της ανάπτυξης. Πρέπει να θέσουμε φιλόδοξους στόχους. Η τελική επιτυχία είναι το οικονομικό αποτύπωμα. Μπορούμε να έχουμε καλύτερο οικονομικό αποτύπωμα, ακόμα και με λιγότερες αφίξεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος που θέτω για τον τουρισμό", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας, παράλληλα, το "πιστεύω" του στην κοινωνική εταιρική ευθύνη. "Πρέπει να πάμε κάποια βήματα πιο πέρα. Είμαι διατεθειμένος να δώσω και φορολογικά κίνητρα", σχολίασε και όρισε ως μία ακόμα προτεραιότητα για τον τουρισμό τη δεύτερη κατοικία.

  "Μπορούμε να δώσουμε και φορολογικά κίνητρα για κατοίκους εξωτερικού όσον αφορά στη φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Θα μπούμε στον ίδιο ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες της Ευρώπης", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων