Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 01:01

  Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μετάβαση στην επιχειρηματικότητα των αξιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μετάβαση στην επιχειρηματικότητα των αξιών

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη προς την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, σε ένα σημείο κομβικό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτυπώθηκε σαφώς από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

  Κι αν το περιεχόμενο της "συμφωνίας αλήθειας", το οποίο προτείνει έχει λάβει ήδη σάρκα και οστά, τα αποτυπώματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τρεις μήνες πριν το ορόσημο της λήξης του τρίτου προγράμματος, εμπεριέχουν πλέον και άλλες έννοιες. Όπως αυτή της επιχειρηματικότητας με αξίες, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να αφορά στους πάντες. Ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο "τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας". Όπως αυτή της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού εργασιακού περιβάλλοντος, που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Όπως αυτή της συμμετοχής των εργαζομένων στην επιτυχία των επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι μικρές, είτε μεσαίες, είτε μεγάλες.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία ακόμα παρέμβαση-κλειδί για την επικοινωνία του οικονομικού και αναπτυξιακού προγράμματος της οδού Πειραιώς, ανέλυσε βήμα προς βήμα τις δεσμεύσεις του για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφήνοντας στο παρελθόν την υπεροφορολόγηση και τη λογική των υψηλότατων εισφορών. "Από μία επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μία επιχειρηματικότητα με αξίες. Κοινούς κανόνες καταρχάς για όλους. Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται. Η παραβατικότητα θα σταματήσει να θεωρείται όρος επιβίωσης ή ακόμη και "μαγκιά". Θα καταδικάζεται και θα τιμωρείται ως αυτό που είναι: αντικοινωνική συμπεριφορά και νάρκη στις κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι στο παρελθόν φόρτωσαν το κόστος της δικής τους αποτυχίας στις πλάτες των εργαζόμενων, των τραπεζών των φορολογούμενων, διατηρώντας ανέπαφη την προσωπική τους περιουσία. Το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας", ήταν η πλέον χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Στη στρατηγική της οδού Πειραιώς για τη μετάβαση στη μετά-Μνημόνιο εποχή και με τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο "γαλάζιο" αφήγημα και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να έχουν χαραχθεί, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι. Για το λόγο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε το βλέμμα του σε αυτούς, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει καίρια αναχώματα σε αθέμιτες πρακτικές.

  "Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας... Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Ανήθικες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, όπως η συμπίεση μισθού με την απειλή απόλυσης, είναι αδιανόητες. Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, απλά δεν επιτρέπεται. Αλλά δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Οραματίζομαι την Ελλάδα μια αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, με ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο ίδιος, έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει κάθε πρόταση, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στο χτίσιμο της υγιούς επιχειρηματικότητας. "Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν είναι ούτε "δεξιά" ούτε "αριστερή", αλλά καταλύτης προόδου και ευημερίας της κοινωνίας", ανέφερε.

  Η αύξηση του κατώτατου μισθού

  Κλειδί των αναφορών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αύξηση που θα έρθει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και με τρόπο που δε θα θίγει την ανταγωνιστικότητα. Εγκαλώντας ευθέως τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούν δεν υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα δει με μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα ζητήματα. "Με την ατζέντα, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της παραγωγικής Ελλάδας, ναι, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε και τη συζήτηση για μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξάλλου τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών. Που θα διασφαλίσει από τη μια πλευρά την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Και θα προσφέρει, από την άλλη, προοπτική και αληθινή ελπίδα στους εργαζόμενους", τόνισε.

  Οι δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη στην επιχειρηματική κοινότητα:

  -Άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των μερισμάτων και του ΕΝΦΙΑ.

  -Φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο: Κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας.

  -Διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών. πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για πενταετή παραγραφή, νέο όργανο διοικητικής επίλυσης διαφορών.

  -Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με "κλειδί" τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους.

  -Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου των οικονομικών δραστηριοτήτων.

  -Κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερα πεδία: Κατοικία, Παραγωγικές δραστηριότητες, Ειδικές χρήσεις, Τουρισμός.

  -Απλοποίηση της κατηγοριοποίησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

  -Αναμόρφωση του πλαισίου των βιομηχανικών περιοχών.

  -Εξασφάλιση ρευστότητας μέσω μόχλευσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ και των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα .

  -Έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ο τουρισμός, η δεύτερη κατοικία, τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης του πρωτογενούς τομέα, οι επενδύσεις στην ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές, τα logistics και οι συνδυασμένες μεταφορές, η μεταποίηση, με έμφαση στις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

  Τι ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης από την επιχειρηματική κοινότητα

  -Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές, αλλά θα το κάνει, για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία και να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

  -Θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας.

  Ειδικότερα, για την προστασία των εργαζομένων, η ΝΔ αναμένει να καταπολεμηθούν:

  -Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία.

  -Ανήθικες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, όπως η συμπίεση μισθού με την απειλή απόλυσης.

  -Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου.

  -Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων