Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 17:26

  Ανησυχία Κοτζιά για προβλήματα στην Ελλάδα λόγω Ιταλίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανησυχία Κοτζιά για προβλήματα στην Ελλάδα λόγω Ιταλίας

  Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, αν η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

  Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ρώμη, αλλά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζημιώσει σε μόνιμη βάση την βαθιά φιλική και εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Επισήμανε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνδιαλλαγεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουν οι Ιταλοί, αλλά έχει καταστήσει και σαφείς τις θέσεις που θα λάβει, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα", δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.

  Ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι "πρέπει να περιμένουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα είναι επικεφαλής της, εάν υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους". Όσο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, "μπορούμε μόνο να πούμε περιορισμένα πράγματα για τις μελλοντικές εξελίξεις και συνέπειες, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις σχέσεις εντός ΕΕ", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

  Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υποχρεούται να συνδιαλαγεί με αυτούς τους οποίους θα εκλέξουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, "αλλά το ποιες θέσεις θα λάβουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό η Γερμανία το καθιστούσε πάντα σαφές και κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτό το κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον".

  Ν. Κοτζιάς: Ελλάδα - Γερμανία στηρίζουν τη συμφωνία με το Ιράν

  Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι "Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, η οποία θεωρούν ότι "διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, την Νοτιοανατολική Ευρώπη". Επιπλέον, μετέφερε την ανησυχία και των Ευρωπαίων ομολόγων του ως προς το ενδεχόμενο να επηρεάσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων.

  Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πρέπει "να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές μας, στις αξίες μας και στις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία", διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να διατηρηθούν, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην ηγεσία στη μία ή την άλλη πλευρά.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων