Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 14:00

  Κ. Μητσοτάκης: Όχι άλλους φόρους και εισφορές. Ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Όχι άλλους φόρους και εισφορές. Ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:17

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Όχι άλλους φόρους και εισφορές. Ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές. Ναι, όμως και σε μία πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα".

  Με αυτές τις 20 λέξεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ τι έχει να περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα από τη "γαλάζια" παράταξη, όταν αυτή κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τι περιμένει ο ίδιος από τις επιχειρήσεις, με στόχο την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτύπωσε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική πραγματικότητα στην τριετία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, δόμησε την παρέμβασή του επάνω στις καίριες δεσμεύσεις της οδού Πειραιώς. Για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Για παροχή κινήτρων που θα ωθήσουν τον τομέα των επενδύσεων στην επόμενη ημέρα του. Για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, που θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών. "Για εμένα η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλυσε τη δική του "συμφωνία αλήθειας" με τον επιχειρηματικό κόσμο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του και στους εργαζομένους.

  "Είναι γνωστή η δέσμευσή μου για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα μερίσματα και στον ΕΝΦΙΑ. Δεν περιορίζομαι, όμως, μόνο εκεί. Κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις. Ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη. Η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία. Αλλά και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από πνευματική ιδιοκτησία", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας παράλληλα στο μέτωπο της αποσαφήνισης της φορολογικής κατοικίας και της ενίσχυσης της golden visa, που μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής και να κοιτάζει άλλες χώρες, όπως η Κύπρος. "Θα προσφέρουμε φορολογικά κίνητρα σε αλλοδαπούς για την αγορά κατοικίας", σημείωσε.

  Απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι μειωμένοι συντελεστές σημαίνουν και βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση από την πλευρά των επιχειρηματιών, στέλνοντας το δικό του διαυγές μήνυμα. 

  "Η φορολογική συμμόρφωση θα ενισχυθεί με μείωση φόρων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Και βέβαια, μειωμένοι συντελεστές σημαίνει και βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση από μέρους σας. Η δημόσια διοίκηση έχει πια όλα τα δεδομένα, για να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους τιμωρήσει αμείλικτα. Οι έλεγχοι θα μπορέσουν να είναι στοχευμένοι μόνο υπό μία προϋπόθεση. Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απελευθερωθούν από τα συσσωρευμένα βάρη του απώτατου παρελθόντος", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι τρία εργαλεία είναι:

  -Η διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών.
  -Η πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για πενταετή παραγραφή.
  -Ένα νέο όργανο διοικητικής επίλυσης διαφορών.

  Νέα αρχή με νέους κανόνες

  "Κάνουμε μία νέα αρχή, με νέους κανόνες, για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της χώρας, για να εστιάσει, αμέσως μετά στο σκηνικό των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών.

  "Μού λέτε πως όσο σημαντική είναι η μείωση φόρων, άλλο τόσο σημαντική και παραπάνω είναι η μείωση εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Το ασφαλιστικό σύστημα ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Έχω δεσμευτεί για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Κλειδί η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους", ανέφερε.

  Ο κ. Μητσοτάκης, που σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, επεσήμανε ότι σημείωσε ότι "κλειδί" είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το συνολικό και δραστικό ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και της οικονομίας. 

  "Το επενδυτικό κενό που πρέπει να γεφυρωθεί στη χώρα μας δε μπορεί να καλυφθεί μόνο από ξένες επενδύσεις. Χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης. Για να επενδύετε κι εσείς πάλι στην πατρίδα μας. Το υπόστρωμα για μία επενδυτική έκρηξη υπάρχει. Τι λείπει; Πολιτική σταθερότητα και μία νέα κυβέρνηση να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Τι περιμένω από εσάς

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως η ανάκαμψη της οικονομίας (όταν έρθει αυτή) θα πρέπει να αφορά όλους και όχι τους λίγους προνομιούχους.  

  "Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Να αφορά ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο τους μετόχους. Από μία επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες, πρέπει να περάσουμε σε μία επιχειρηματικότητα με αξίες. Κοινοί κανόνες για όλους. Η παραβατικότητα θα σταματήσει να θεωρείται όρος επιβίωσης ή μαγκιά. Θα καταδικάζεται και θα τιμωρείται…Το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί που στο παρελθόν φόρτωσαν το κόστος της δικής τους αποτυχίας στις πλάτες των εργαζόμενων, των τραπεζών και των φορολογούμενων, διατηρώντας την προσωπική τους περιουσία, δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές, αλλά θα το κάνει για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία, να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή. Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας, που πρέπει να τηρείται από όλους στο όνομα της πατρίδας μας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον και να διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά εσείς πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε φόρους και εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα προσέχετε τους εργαζόμενούς σας. Θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας", πρόσθεσε. 

  Χαρακτηρίζοντας τους εργαζομένους ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία δε χωρούν. "Ανήθικες μεθοδεύσεις, όπως η μείωση μισθού με την απειλή απόλυσης είναι αδιανόητες. Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του ωραρίου δε νοούνται…Είμαι έτοιμος να συζητήσω κάθε ιδέα. Προσλάβετε νέους συνεργάτες και εγώ θα βρω τρόπο να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας και είμαι ανοιχτός στις φοροαπαλλαγές. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα κι εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι αφορά την υγιή επιχειρηματικότητα", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
   
  Η κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων
   
  Στρέφοντας τα βέλη του κατά της συγκυβέρνησης για την αγορά εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ έχει κατανοήσει πλήρως τις παρενέργειες που προκαλούσε στην παραγωγικότητα, αλλά και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ο προβληματικός συνδυασμός τριών παραγόντων:

  -Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας.
  -Της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. 
  -Της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

  "Αυτό το τρίπτυχο καθιστούσε άκαμπτη την αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζόμενων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουμε με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση. Πρωτίστως, διότι δεν υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Αντίθετα ανατρέπουν τα μέτρα που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Μία ανεργία που θα πάρει την ανιούσα, με τα μέτρα της κυβέρνησης. Η μόνη βιομηχανία που υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου για επαναφορά  των εργασιακών στα προ κρίσης δεδομένα είναι η βιομηχανία των εργατολόγων, που πλεονάζουν στις τάξεις τους ΣΥΡΙΖΑ... Δεσμεύομαι ότι η κυβέρνηση μου θα δει με προσοχή τα ζητήματα. Και με αυτήν την ατζέντα, μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού", επεσήμανε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων