Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 13:56

  Επιδότηση μέρους ενοικίου και στεγαστικού δανείου το '19 έταξε ο Τσίπρας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιδότηση μέρους ενοικίου και στεγαστικού δανείου το '19 έταξε ο Τσίπρας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.56

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την επιδότηση μέρους του ενοικίου και της δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προυπολογισμού ύψους 617 εκατ.€, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατομμύρια πολίτες, εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

  Οι εξαγγελίες αυτές, εντάσσονται στην απαρίθμηση των θετικών σημείων συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της Δ' Αξιολόγησης, η οποία ,όπως είπε, "έκλεισε εντός του χρονοδιαγράμματος, δίχως πρόσθετες επιβαρύνσεις". 

  Αναφορικά ωστόσο με το αναπτυξιακό σχέδιο ( το οποίο και παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο), ο κ. Τσίπρας, ομολόγησε ότι: "προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης".

  Σε ό,τι αφορά τα της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

  1. Δημοσιονομικά

  *Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019. 
  Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, 
  για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, 

  *Πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, 
  ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών.

  2. Ενέργεια

  -    Με τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ,
  ενώ παράλληλα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

  -     Με τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που και αυτό συνεισφέρει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, 
  ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται αμετάβλητα τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
   
  -    Και τέλος με τη διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο,
  με παράλληλη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα.

  3. Επιχειρήσεις

  - Συμφωνήθηκαν μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο επίσης, εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές και του 2017.
  Όπως επίσης και το πλαίσιο που αφορά την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα, στη μεταποίηση.

  4. Κοινωνικό κράτος

  -Περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας. Ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία μέσω της αύξησης του επιπέδου (ταβανιού) του claw back, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, που θα αποτυπωθεί και στο μεσοπρόθεσμο. 

  -Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας με την επιδότηση μέρους του ενοικίου αλλά και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προυπολογισμού 617 εκατ.€, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

  Καθοριστικό το χρέος

  Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους υπουργούς του, ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται εν κενώ, καθώς υπάρχει ήδη το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο "όσο όμως και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό – το 15% του ΑΕΠ - που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας".
   

  Χαρακτήρισε ωστόσο "Κρίσιμη παράμετρο" το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει ήδη διαφανεί. 

  Αναπτυξιακό σχέδιο και εργασία

  Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πεδία του αναπτυξιακού σχεδίου, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στους στόχους  για την Εργασία.

  "ο στόχος μας είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021" η αδήλωτη εργασία είπε , ενώ μίλησε για "επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων". 

  Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε την "αύξηση του κατώτατου μισθού" καθώς , όπως είπε " πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας,
  η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας".

  Πυρά σε Ν.Δ για επίθεση σε Μπουτάρη

  Σε ένα "συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της", απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας για " βάρβαρη επίθεση από ακροδεξιούς τραμπούκους" η οποία "παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της  αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. 
  Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας". 

  Επ αυτού, είπε συγκεκριμένα: 

  Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; 
  Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; 
  Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; 
  Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν το δρόμο στη βία; 
  Ξέρουμε όλοι, ποιοι. 
  Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις –κάποιος δήμαρχος, ή  πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. 
   

  *Διαβάστε ακόμα

  -Προαπαιτούμενα έως τις 10 Ιουνίου

  -Στο υπουργικό το αναπτυξιακό- Στις "καλένδες" το " Μακεδονία του Ίλιντεν"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων