Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαϊ-2018 11:52

  ΝΔ: Όχι στο "Μακεδονία του Ίλιντεν". Ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Όχι στο "Μακεδονία του Ίλιντεν". Ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Τσίπρα και του…κόκκινου που ανάβει η οδός Πειραιώς στο "Μακεδονία του Ίλιντεν", κινείται η Νέα Δημοκρατία. Έχοντας αποτυπώσει σε απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις τους όρους που πρέπει να περιλαμβάνει μία συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με "κλειδιά" το ενιαίο και συνολικό του πράγματος, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να κάνει λόγο για κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν αναπάντητα και να εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.

  "Το όνομα Ίλιντεν συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Για αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση", σχολιάζουν στη "γαλάζια" παράταξη.

  Για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, μία συμφωνία με τη γείτονα, η οποία παραπέμπει στο μέλλον μπορεί να μην εφαρμοστεί ποτέ. "Συμφωνία που θα εφαρμοστεί σε δόσεις από την πλευρά των Σκοπίων δεν γίνεται δεκτή. Επίσης, "μακεδονικό έθνος" δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε έμμεσα να προκύπτει. Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι αλυτρωτισμοί  -με σύμβολα, αγάλματα, γλώσσα, ισχυρισμούς για μακεδονική εθνότητα- δεν γίνονται δεκτοί. Αλυτρωτικές αναφορές -και μάλιστα στο θεμελιώδη νόμο των Σκοπίων, στο Σύνταγμά τους- δεν μπορεί να παραμείνουν σε βάρος κανενός. Και αυτός είναι σπουδαίος λόγος που καθιστά αναγκαία την αλλαγή Συντάγματος των Σκοπίων. Το ίδιο ισχύει και για το όνομα. Άλλωστε μόνο με συνταγματική αλλαγή θα ισχύει erga omnes", τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Πάγια θέση της οδού Πειραιώς και πολλάκις εκπεφρασμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι χρειάζεται μία λύση ενιαία, συνολική και τελική, η οποία θα σέβεται την ιστορία και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες των Ελληνικού λαού, δε θα έχει ασάφειες και δε θα αφήνει εκκρεμότητες και ουρές για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει:.

  -Εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, των ισχυρισμών για "μακεδονικό έθνος" και "μακεδονική γλώσσα".

  -Εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

  -Αλλαγή  του Συντάγματος των Σκοπίων, που θα υλοποιεί όλα τα παραπάνω.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Ο Τσίπρας παραδέχθηκε στον Μητσοτάκη ότι συζητά το "Μακεδονία του Ίλιντεν"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων