Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαϊ-2018 00:25

  Βουλή: Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής έπεσε η αυλαία για τη Novartis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βουλή: Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής έπεσε η αυλαία για τη Novartis

  Στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, οδήγησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. 

  Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

  Με βάση τη σημερινή απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, διά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

  Για τον πρώην πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία - δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

  Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

  Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία - δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την πρώτη πράξη και ένα "παρών" για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην αν. υπουργό Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην υπουργό Σπυρίδωνα 'Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την δωροδοκία - δωροληψία, ένα "παρών" για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

  Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

  Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, η κυβέρνηση δέχθηκε τη δριμεία κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η αποχώρηση από τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, που μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για "διαδικασία παρωδία" και σκευωρία, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές πρακτικές. 

  Από την αρχή της πολύωρης συνεδρίασης  η κυβέρνηση δια των υπουργών Δικαιοσύνης κ.κ. Στ. Κοντονή και Ν. Παρασκευόπουλου επιχείρησε  να αποκρούσει τις κατηγορίες για σκευωρία με το επιχείρημα πως τα κοινοβουλευτικά βήματα που ακολουθούνται (σύσταση προανακριτικής, ψήφος σε χωριστές κάλπες, αναρμοδιότητα της Βουλής, αιτιολογία στο ψηφοδέλτιο) είναι ακριβώς τα ίδια με την περίπτωση της παραπομπής του Γιάννου Παπαντωνίου. 

  Στις αιτιάσεις αυτές η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Νίκου Δένδια απαντά πως τότε υπήρχε ομοφωνία στη Βουλή για τους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς, ενώ σήμερα η πλειοψηφία επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών και τους στερεί το συνταγματικό δικαίωμα να έχουν επιλογή στην ψήφο τους. 

  Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεωδόρου υπενθύμισε ότι το επιχείρημα περί ομοιότητας του χειρισμού με την υπόθεση Γ. Παπαντωνίου "είναι ψευδές. Η προανακριτική τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα της παραγραφής του αδικήματος της απιστίας και πρότεινε την μη άσκηση ποινικής δίωξης του κ. Παπαντωνίου λόγω παραγραφής. Καμία σχέση δεν έχει αυτό με την επινόηση της πλειοψηφίας τώρα για αναρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει το αδίκημα της δωροδοκίας και να αναπέμψει το φάκελο πάλι στην Δικαιοσύνη. Αυτό είναι συγκάλυψη" κατέληξε. 

  Το ιστορικό

  Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κ. Ε. Τουλουπάκη διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία με τους δέκα υπό παραπομπή την επομένη του συλλαλητηρίου για το όνομα της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, ενώ υπήρξε έντονη κόντρα στη Βουλή για τον χειρισμό αυτό. 

  Από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής όταν αυτή συστάθηκε σε σώμα μετά από μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες –μία για καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία– αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΚΚΕ. 

  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Προανακριτικής κ. Θ. Δρίτσας κάλεσε με επιστολές τους δέκα να προσέλθουν στην Επιτροπή ώστε να πουν την άποψή τους εάν η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να κρίνει την υπόθεση Novartis. Της επιστολής Δρίτσα είχαν προηγηθεί επιστολές του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είναι μεταξύ των "10" και είχε ζητήσει να κληθεί για ακρόαση στην Επιτροπή. 

  Η Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξέδωσε Πόρισμα το οποίο κατέληξε πως η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει εάν τα 10 πολιτικά πρόσωπα έχουν ή όχι εμπλοκή στο "μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, την υπόθεση Novartis” όπως το χαρακτήρισαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. 

  H πλειοψηφία αρνήθηκε τις πιεστικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και ΔΗΣΥ, να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας της Novartis Κ. Φρουζής –ο οποίος επίσης ζήτησε να καταθέσει- καθώς και οι τρεις και μοναδικοί μάρτυρες που κατέθεσαν ανώνυμα και υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Την απροθυμία αυτή καταδίκασαν πάλι σήμερα οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.  

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων