Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 08:38

  Μετωπική κυβέρνησης - δημάρχων για την απλή αναλογική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μετωπική κυβέρνησης - δημάρχων για την απλή αναλογική

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Παράταση  δύο μηνών στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με την επωνυμία "Κλεισθένης") ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος  Σκουρλέτης, σε χθεσινή του συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής".

  Την ίδια στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) έχουν προγραμματίσει νέο κοινό συνέδριο στις 11 Μαΐου στην Αθήνα για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους έναντι του σχετικού νομοσχεδίου.

  Αιχμή της αντίθεσης των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής από τις επερχόμενες εκλογές στους ΟΤΑ (13 Οκτωβρίου 2019).

  Αυτό σημαίνει πως, βάσει του νομοσχεδίου, θα καταργηθεί ο 2ος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

  Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι είναι δύσκολο μία παράταξη να διασφαλίσει το 50% + 1 από τον 1ο γύρο, θα υποχρεωθεί σε σύναψη συμμαχιών με άλλες παρατάξεις προκειμένου να διασφαλισθεί η απόλυτη πλειοψηφία.

  Ήδη πάντως ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν ότι η ψήφιση και υλοποίηση του θα οδηγήσει στην θεσμική αποσύνθεση των ΟΤΑ.

  Όπως δήλωσε χθες ο ΥΠΕΣ, κ. Σκουρλέτης, από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά "εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών", ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του.

  Παράλληλα  ο υπουργός απαντά  και στην έντονη αντίδραση τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ αναφορικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των τοπικών αρχών, λέγοντας ότι "ξεβολεύονται από μια παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών".

  Σχολιάζοντας τις ενστάσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο υπουργός τονίζει ότι "η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου."

  Τέλος, σε ερώτηση για την προοπτική κατάτμησης της Β’ Αθηνών, ο κ. Σκουρλέτης απαντά ότι το μέτρο αυτό, το οποίο έχει προταθεί  και από το Κίνημα Αλλαγής, κινείται σε θετική κατεύθυνση, εφόσον εντάσσεται σε μια λογική διαλόγου για τη διεύρυνση της δυναμικής της απλής αναλογικής.

  Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων,   ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως η Αυτοδιοίκηση είχε πολλά χρόνια να δει τα χρήματα που της έχουν διατεθεί από το 2016. Ο λόγος για τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία "ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ", την έμμεση ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τις έκτακτες ενισχύσεις στα μικρά νησιά και τους ορεινούς δήμους, τα χρήματα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της λειψυδρίας.

  Όσον αφορά την υποστελέχωση ενός μεγάλου αριθμού δήμων στο επίπεδο κυρίως των τεχνικών υπηρεσιών, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς του Δημοσίου, με τη ΜΟΔ και  την ΕΕΤΑΑ, καθώς και τη δυνατότητα συγκρότησης κοινών τεχνικών υπηρεσιών σε διαδημοτικό τοπικό επίπεδο.

  Αναφορικά με το φαινόμενα της γραφειοκρατίας, ο ΥΠΕΣ δήλωσε πως ήδη υλοποιείται πολύ μεγάλο έργο απλοποίησης και πιστοποίησης την διαδικασιών των ΟΤΑ μέσω μιας Προγραμματικής Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει ανάμεσα στο ΥΠΕΣ, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ.

  Επίσης, έχει θεσπισθεί  το "Μητρώο Πολιτών", το οποίο συνιστά ένα καθοριστικό βήμα αναβάθμισης της εξυπηρέτησης του πολίτη. Δημοτολόγια και ληξιαρχεία διασυνδέονται μεταξύ τους και με άλλους φορείς που ζητούν από τους πολίτες σχετικά στοιχεία.

  Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη στη συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη.

  Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του τόνισε πως "επιμένουμε ότι η Ελλάδα και η Αυτοδιοίκηση χρειάζονται ένα άλλο Κράτος, κι όχι απλά ένα άλλο εκλογικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που να υπηρετούν την απλή λογική, κι όχι απλή αναλογική". 

  Ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης τονίζει πως  "ο  κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση σε βάθος χρόνων. Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να έχει γίνει χτες. Στο μόνο που τελικά συμφωνούμε, είναι ότι δεν αρκεί ο χρόνος διαβούλευσης που έχουμε στη διάθεσή μας ως τις 15 Μαΐου, για να συζητήσουμε διεξοδικά έναν τόσο σοβαρό νομοσχέδιο. Ελπίζω πραγματικά να εννοεί ότι θα υπάρξει διαβούλευση τουλάχιστον δύο μηνών. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που να υπηρετούν την απλή λογική, κι όχι απλή αναλογική".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων