Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Μαϊ-2018 14:35

  Πιτσιόρλας: Αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιτσιόρλας: Αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές

  "Αν θέλουμε όντως φιλοεπενδυτικό κλίμα κι αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει πριν από όλα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές" υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Έθνος.

  Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για το Ελληνικό μετά τις προσφυγές στο ΣτΕ, ο υφυπουργός απάντησε:

  "Η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΣτΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κι η άσκησή του αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ιδιαίτερα σε μεγάλης κλίμακας έργα. Ήταν εντελώς απίθανο, λοιπόν, να μην υπάρχουν προσφυγές για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ όμως ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ενόψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος υπήρξε πολύ προσεκτική και ουσιαστική ώστε να μην υπάρχουν σοβαροί νομικοί κίνδυνοι. Κι αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε τώρα και να καταλάβουν κι όλοι όσοι άσκησαν μια ατεκμηρίωτη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι εάν θέλουμε όντως φιλοεπενδυτικό κλίμα κι αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει πριν από όλα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές. Και στην περίπτωση του Ελληνικού χρειάστηκε πολλή δουλειά ώστε να εξασφαλιστούν εκ των υστέρων κι όχι εξ αρχής, όπως θα έπρεπε, οι όροι της ασφάλειας δικαίου".

  Μεταμνημονιακό καθεστώς

  Ο υφυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στην κάλπη και ανέφερε ότι: "το μεταμνημονιακό καθεστώς το διαπραγματεύεται η κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο. Και η έξοδος από το μνημόνιο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Η σημερινή κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες. Αυτό είναι που φέρνει την αντιπολίτευση σε θέση αμηχανίας. Και το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον ως προϊόν αμηχανίας μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει. Διότι νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι το να πάει η χώρα σε εκλογές τώρα μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει".

  Σχετικά με την αντιπολίτευση που ασκεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι "διαψεύδει όλες τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ως υποψήφιος για την αρχηγία". "Σαν να πρόκειται για δυο διαφορετικούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για να αξιολογήσει κανείς τις προοπτικές. Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω από ποια σκοπιά ασκεί αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης. Συμφωνεί με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο το καλοκαίρι του 2015 και την ολοκλήρωση του προγράμματος ή όχι; Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ή γιατί την εφαρμόζει; Θέλει έξοδο από τα μνημόνια ή θέλει νέο μνημόνιο; Θέλει την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μεγάλα ζητήματα όπως αυτά των δικαιωμάτων ή θέλει την Ελλάδα πάντα να πατάει σε δύο βάρκες; Διότι εκφράσεις του τύπου "παράγωγος στιγματισμός” παραπέμπουν σε άλλου τύπου αντιλήψεις" λέει χαρακτηριστικά. 

  Όσον αφορά στο τι πρέπει να προσέξει η χώρα βγαίνοντας από τα μνημόνια, επισημαίνει ότι αυτή την ώρα "πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και να αποφύγουμε δηλώσεις και σχολιασμούς που ενώ τίποτα δεν προσφέρουν, μπορούν να δημιουργήσουν συγχύσεις και προβλήματα".  Η διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, έχει πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των περιθωρίων που αυτές οι ισορροπίες διαμορφώνουν. "Να δείξουμε εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε τη δουλειά της" επισημαίνει.

  Εξωτερική πολιτική

  Σχετικά με ζητήματα της εξωτερική πολιτικής ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε την άποψή του λέγοντας τα εξής: "Η Ελλάδα κατέχει μια ξεχωριστή γεωγραφική θέση κι η δυναμική των παγκόσμιων εξελίξεων σήμερα δημιουργεί μια ρευστότητα που εγκυμονεί κινδύνους αλλά και δυνατότητες. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων κι όχι στη ζοφερή περιγραφή των κινδύνων. Και να οργανώσουμε τη στρατηγική και τις συμμαχίες μας με στόχο όχι απλώς την άμυνα αλλά την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας. Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αυτές αντιλήψεις διατρέχει ολόκληρη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στη βάση αυτής διαμορφώθηκαν διαχωριστικές γραμμές και κοινωνικοπολιτικά μπλοκ. Η επίλυση της διαφοράς μας με την γειτονική FYROM, εκτός όλων των άλλων, έχει και τεράστια συμβολική σημασία κι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να φτάσουμε τελικά σε θετικό αποτέλεσμα. Κι εκεί βεβαίως θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων