Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 20:52

  Καμία δέσμευση από Τσίπρα σε Λέσβο για τον ΦΠΑ στα νησιά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καμία δέσμευση από Τσίπρα σε Λέσβο για τον ΦΠΑ στα νησιά

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:46

  Της Νίκης Ζορμπά

  Υπό τον "κλοιό" των συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Λέσβο, στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο. 

  Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες περιφέρειας και φορέων για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, κατά την ομιλία του, ομολόγησε μεν ότι η θέσπιση του μεταφορικού ισοδυναμου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φορολογική πολιτική, είπε ωστόσο ότι αυτή δεν ήταν έμπνευση της κυβέρνησης αλλά προιόν προηγούμενων δεσμεύσεων, επικαλούμενος μέχρι και το email Χαρδούβελη.

  "Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς. Βρήκαμε δεσμεύσεις από το περιβόητο mail χαρδούβελη και κάποιοι που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο έλεγαν τον Ιούλιο του 15 "ναι και πάλι ναι" σε αυτές τις δεσμεύσεις. Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια με μόνο στόχο να βγούμε από το μνημόνιο και να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε οικονομική πολιτική" είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. 

  Και επειδή στον τομέα αυτόν, με άδεια χέρια, δεν μπορούσε να εμφανιστεί, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει με τον αρμόδιο υπουργό στο "μεταφορικό ισοδύναμο να συμπεριληφθούν και τα καύσιμα".
   

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ευθέως για προσπάθεια "σαμποτάζ" του Συνεδρίου, δείχνοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ παραδεχόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί από την Προσφυγική κρίση, έκανε περιορισμένες "εξαγγελίες" για έργα υποδομής και αποζημιώσεις.

  Παραλλήλως, εξαπέλυσε επίθεση σε ΜΜΕ , μιλώντας περί "προπαγάνδας", σκιαγραφώντας την κόντρα του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων για:

  Νησιωτικότητα-Φορολογία

  - Εξετάζεται η εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές.
  - Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την "Οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”.
  Σχεδιάζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

  *Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς. Βρήκαμε δεσμεύσεις από το περιβόητο μειλ χαρδούβελη και κάποιοι που μας κουνάνε το δάχτυλο έλεγαν τον Ιούλιο του 15 "ναι και πάλι ναι". Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια με μόνο στόχο να βγούμε από το μνημόνιο και να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε οικονομική πολιτική.
  Θα εξετάσουμε στο μεταφορικό ισοδύναμο να συμπεριληφθούν και τα καύσιμα.

  Αντιπολίτευση


  *Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. 
  Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας. 
  Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες.Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. 

  *Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που διαμαρτύρονται  θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις. 

  *Όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. 
  Και γι αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής από το τραπέζι του διαλόγου.
  Το δρόμο της έντασης σε ένα περιβάλλον όμως ήδη επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί η πρωτοφανής  προσφυγική κρίση. 
  Και που εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσκολίες και αντιθέσεις που αποτελούν  εύφορο έδαφος, ώστε κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, να επιχειρήσουν να διαδώσουν ιδέες ξένες στις αρχές και τις αξίες του Λεσβιακού λαού, για να σπείρουν την οργή και το διχασμό. 

  *Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η  πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει.
  Δε με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων.
  Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα.

  Οικονομία

  *Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας, 
  Όταν ο Πρόεδρος της Ε.Ε που κάποιοι ενοχλήθηκαν που ήρθε στην Ελλάδα, μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, 
  όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις,
  Τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, με μοναδικό στόχο τις εντυπώσεις;

  *Οδηγούμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας. 
  Διαπραγματευόμαστε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. 
  Συγκροτούμε ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς. 

  Προσφυγικό
   

  *Η κατάσταση εδώ είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς. 
  Με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν κάποιοι άλλοι στα σύνορά τους έχτιζαν φράχτες και πέταγαν δακρυγόνα σε κυνηγημένους ανθρώπους.

  *Πρέπει να παραδεχτούμε βέβαια, ότι για τον κρατικό μηχανισμό, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας τόσων ταλαιπωρημένων και πληγωμένων ανθρώπων, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. 
  Πόσω μάλλον, που η χώρα έπρεπε να την διαχειριστεί στο μέσον μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. 
  Και με πολλές χώρες της ΕΕ, να αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στην φιλοξενία προσφύγων.

  *Στο πλαίσιο όλων αυτών των δυσκολιών, αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. 
  Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις. 

  *Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. 
  Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή. 
  Περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. 
  Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά. 
  Και περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. 
  Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες.

  *Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. 

  Όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας. 
  Και ακόμα, άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.
   

  *Aλλά δεν πρόκειται, να ανεχθούμε, την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής. 
  Όταν ελάχιστοι –ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, 
  οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

  *Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού.
  Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας που είναι κράτος Δικαίου, προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. 
  Δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί αλλά δεν θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά.

  ΜΜΕ

  Διότι όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς,
  όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, 
  όση παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει η πραγματικότητα  είναι πεισματάρα και δεν αλλάζει.

  Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε.

  Παλεύουμε καθημερινά αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς συνθήκες, οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η αποσταθεροποίηση στη γειτονία μας,
  Παλεύουμε όμως για να δώσει σε αυτή τη χώρα αυτό που της αξίζει. 
  Ένα αύριο ελπίδας και προσδοκίας.
  Και σύμμαχό μας σε αυτή τη προσπάθεια δε θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες 
  ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων