Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 19:43

  Κ. Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να γκρεμίσω το κομματικό κράτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να γκρεμίσω το κομματικό κράτος

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:37

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα της χώρας ως κεντρικό μοχλό για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας σε εκδήλωση της "γαλάζιας" παράταξης, με θέμα: "Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες".

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα εικοσιτετράωρο μετά την παρουσίαση των προτάσεων της οδού Πειραιώς για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, διεμήνυσε ότι στόχος του είναι να γκρεμίσει το κομματικό κράτος και να χτίσει, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, ένα αξιοκρατικό Δημόσιο. Ένα Δημόσιο που θα έχει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ως αποκλειστική αποστολή του την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην αρχή της παρέμβασής του, εστίασε στην εμπειρία του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. "Προσγειώθηκα στο υπουργείο με γόνιμη διάθεση για να κάνουμε πράξη ότι υποδηλώνει το όνομα του υπουργείου. Μεταρρύθμιση. Η πιο ευχάριστη έκπληξη που συνάντησα ήταν όταν άρχισα να έρχομαι σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου. Πείστηκα ότι ο τρόπος για να διοικήσεις  ένα υπουργείο δεν είναι να φέρεις στρατιά συμβούλους αλλά να αξιοποιήσεις το εξαιρετικό δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εμπιστευθεί τη δημόσια διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους και θα σταθεί απέναντι στη… μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να απολύει δημοσίους υπαλλήλους.

  "Το λέω καθαρά. Δε θα απολύσουμε κανέναν δημόσιο υπάλληλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης. Ο σκοπός είναι ένας, η άλωση του κράτους για λογαριασμό του κόμματος. Δε θα τους επιτρέψουμε να πάρουν τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου, όταν έρθουμε στα πράγματα με τη ψήφο του ελληνικού λαού", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως πρωταρχικό μέλημα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. "Μέριμνά μας είναι η ψηφιοποίηση του κράτους. Πώς θα κωδικοποιήσουμε την νομοθεσία. Μας ενδιαφέρει το πώς θα εργάζεστε σε ένα καλύτερο περιβάλλον και το πώς θα αμείβεστε καλύτερα. Θέλω υπεύθυνους δημοσίους υπαλλήλους. Να είναι υπερήφανοι που είναι δημόσιοι λειτουργοί και όχι υπάλληλοι. Και εάν σήμερα αυτό το ελληνικό κράτος με τις αδυναμίες του εξακολουθεί να δουλεύει, αυτό οφείλεται σε εσάς, που προσέρχεστε καθημερινά στη δουλειά σας. Θέλω  να μας έχετε εμπιστοσύνη. Σας θέλω συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Μέσα σε ένα πλαίσιο κοινών αρχών, μπορούμε να δημιουργήσουμε και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μια πλατιά συμμαχία. Θέλω να μου έχετε προσωπικά εμπιστοσύνη. Θέλω να γκρεμίσω το κομματικό κράτος και να χτίσω το πραγματικά αξιοκρατικό κράτος", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους, που έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση.

  Αξιοκρατικό και διάφανο μοντέλο αξιολόγησης

  Ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο κανόνας του "ένα προς πέντε" στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. "Οι προσλήψεις δε θα γίνονται άκριτα, όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Είναι αδιανόητο σήμερα να πλεονάζουν γιατροί σε αρκετές ειδικότητες και να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό", σχολίασε, ενώ διεμήνυσε ότι το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλωθεί, όπως και η νέα δομή με τους δεκάδες ειδικούς γραμματείς "που διορίστηκαν με εντελώς αναξιοκρατικό τρόπο, για να αλώσουν το κράτος, μαζί με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους".

  Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, τόνισε ότι το μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας για την αξιολόγηση θα είναι διάφανο και απόλυτα αξιοκρατικό. "Όσοι λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία θα επιβραβεύονται ιεραρχικά και, σε δεύτερο στάδιο, μισθολογικά. Όσοι υστερούν, θα καταρτίζονται υποχρεωτικά, για να βελτιωθούν", τόνισε.

  Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αξία πρέπει να επιβραβεύεται και για αυτό πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση.

  "Όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Η αξιολόγηση εφόσον γίνεται αντικειμενικά είναι ο μόνος τρόπος για να κρίνουμε το έργο κάθε υπαλλήλου. Άρα χρειαζόμαστε αξιολόγηση. Είχαμε καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση, ένα ολοκληρωμένο σύστημα που δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα. Αλλά δε μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πιο σκληρά από τους άλλους και να μην ανταμείβονται. Αυτή η ανταμοιβή πρέπει να είναι και οικονομική, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί", είπε ο κ. Μητσοτάκης, που σημείωσε ότι αναλαμβάνει την όποια ευθύνη για το τί έγινε στο παρελθόν, αλλά πλέον πρέπει να τραβήξουμε μία γραμμή με το παρελθόν.

  "Όταν ήρθε ο κ. Τσίπρας στην εξουσία μας είχε πει ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αυτοί καταστρατήγησαν το Σύνταγμα. Δε χρειάζεται να σας πω το τί γίνεται στη δημόσια διοίκηση σήμερα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε πάει πίσω στη δημόσια διοίκηση και με την ανοχή των θεσμών, που κάνουν τα στραβά μάτια στα όσα κάνει στο δημόσιο τομέα", τόνισε και επεσήμανε ότι ως πρωθυπουργός δε θα επιτρέψει στους υπουργούς της κυβέρνησής του να διορίζουν συγγενείς και φίλους.

  "Οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες πρέπει να είναι απολύτως ακομματικοποιημένοι. Όταν ήμουν υπουργός δεν ρώτησα κανέναν τί ψηφίζει. Μερικές φορές μάλιστα για αυτό το λόγο συγκρούστηκα και με τις κομματικές μας οργανώσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι πολιτικά θα επιβιώσει υποσχόμενους μονιμοποιήσεις σε χιλιάδες συμβασιούχους κάνει λάθος. Είναι αντισυνταγματικό. Να αφήσουμε πίσω μας τις πελατειακές σχέσεις", σχολίασε, ενώ σημείωσε πως το Δημόσιο δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη συνεργασία του με τον Ιδιωτικό Τομέα.

  "Δε θα υπάρξει μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η δυνατότητά μας να βελτιώσουμε αποδοχές συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις τις οικονομίας μας. Με ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα είναι ωφελημένοι όλοι οι δημόσιο υπάλληλοι", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων