Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 11:32

  Κ. Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μια απευκτέα πιθανότητα κατάρρευσης της ΔΕΗ θα παρέσυρε την οικονομία και την κοινωνία, ως Νέα Δημοκρατία δε θα το επιτρέψουμε αυτό, ανέφερε προ ολίγου ο τομεάρχης Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE). Ο βουλευτής της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βράδυ Παρασκευής και πριν από την αργία της Πρωτομαγιάς, μπορεί ονομαστικά να αναφέρουν κερδοφορία, ωστόσο εάν αφαιρεθούν οι επιστροφές ΥΚΩ ύψους 360 εκ. ευρώ που αφορούν σε προηγούμενες χρήσεις και θα έπρεπε να ενσωματωθούν στα αποτελέσματα των χρήσεων 2012 - 2016, στην πραγματικότητα η ΔΕΗ έγραψε ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ ή αλλιώς η εταιρεία έμπαινε μέσα περίπου 1 εκ. ευρώ την ημέρα.

  Το περιθώριο EBITDA ήταν στην πραγματικότητα 470 εκατ. ευρώ όταν πριν τρία χρόνια ήταν 1,45 δισ. ευρώ, δηλαδή η ΔΕΗ έχασε 1 δισ. μεικτά λειτουργικά κέρδη. Εάν προστεθούν και τα 3 δισ. ληξιπρόθεσμα (από 1 δισ. το 2014) καταλαβαίνει κανείς πόσο μαύρη είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος απέδωσε στην κυβέρνηση ιδεοληπτική εμμονή που έφερε την ακύρωση του προηγούμενου σχεδίου (μικρή ΔΕΗ) που θα έφερε τη ΔΕΗ μικρότερη κατά 30%, με μικρότερο δανεισμό, λιγότερο προσωπικό, ισχυρότερη ρευστότητα και καλύτερη θέση στην αγορά.

  Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα προχωρήσει άμεσα στην αναζήτηση σοβαρού στρατηγικού επενδυτή με εμπειρία στον κλάδο που θα ενδυναμώσει, θα αναδιοργανώσει και θα καταστήσει βιώσιμη τη ΔΕΗ.

  Χρειάζεται σχέδιο και πολιτική βούληση για τον τομέα της ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να το υλοποιήσει, ανέφερε ο κ. Σκρέκας

  Νωρίτερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Θωμάς ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος και να συνεχιστεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ. 

  Αναμφίβολα το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία συμβαίνει εδώ και τώρα, ανέφερε σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο από την πλευρά του ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.

  Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι στις προτάσεις  προγράμματος του κόμματος περιλαμβάνονται θέματα κόστους ενέργειας, προώθησης των επενδύσεων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων