Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 09:37

  Κωδικός "στοχευμένα ακροατήρια" από τον Κ. Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κωδικός "στοχευμένα ακροατήρια" από τον Κ. Μητσοτάκη

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το σχετικό μήνυμα είχε σταλεί με ένταση, στο πέσιμο της αυλαίας των εργασιών του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όταν, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καλέσει άπαντα τα "γαλάζια" στελέχη σε πανστρατιά, ζητώντας καθημερινή επαφή με τους πολίτες, με στόχο τη συνεχή επικοινωνία του προγραμματικού λόγου της οδού Πειραιώς.

  Όσο το αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές παραμένει κομβικό και ορίζει θέσεις και αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης…περπατάει επάνω στον κύκλο παρουσίασης της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας της παράταξης, με το βλέμμα στραμμένο στα ειδικά κοινά. Λίγες ώρες, δε, πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για μία ακόμα περιοδεία, παρουσιάζει το απόγευμα την πλατφόρμα των προτάσεών του για το Δημόσιο Τομέα.

  "Η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να αλλάξει και γρήγορα αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνεργασία με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι επιτελούν τη δουλειά τους με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση και οι οποίοι πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας διοίκησης", έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Και η σημερινή του κίνηση έρχεται για να προστεθεί στη…μεγάλη παλέτα των "γαλάζιων" ενεργειών, που έχουν ως κεντρική στόχευση τα ανοίγματα της οδού Πειραιώς σε όλους τους πολίτες, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον αέρα της κυβερνησιμότητας.

  Το στίγμα Μητσοτάκη για τον Δημόσιο Τομέα της χώρας είναι διαυγές. "Στο σχέδιό μας συμπεριλαμβάνεται μία δραστική αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών του δημοσίου έτσι ώστε να μειωθεί ουσιαστικά η γραφειοκρατία στην επαφή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το δημόσιο, μεταφέροντας το βάρος της απόδειξης από τον ιδιώτη στο ίδιο το κράτος. Και ταυτόχρονα ένα δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην είμαστε απλά ουραγοί στην τρίτη ψηφιακή επανάσταση αλλά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και με τα εργαλεία της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης για το πώς θα έχουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου", έχει τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ξεκάθαρη γνώμη για την επόμενη ημέρα του Δημοσίου, καθώς ο ίδιος διαχειρίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διοίκησης.

  Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε συγκεκριμένους άξονες, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  - Την έμφαση στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία. "Το σχέδιο αξιολόγησης το οποίο προτείνουμε, είναι απλό, είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό και είναι ένα σχέδιο αξιολόγησης το οποίο δίνει κίνητρα στους άριστους υπαλλήλους να δουλεύουν περισσότερο. Διότι η αριστεία πρέπει να συνοδεύεται και από επιβράβευση και η επιβράβευση θα πρέπει να είναι η πιο γρήγορη πρόοδος μέσα στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Για τους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι δεν αποδίδουν καλά πρέπει να υπάρχει ένα ατομικό πλάνο ανάπτυξης και διόρθωσης των ζητημάτων που εγείρονται από την αξιολόγηση", έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

  - Τον ανασχεδιασμό του συνόλου των διαδικασιών του δημοσίου με βασική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

  - Τον σχεδιασμό ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δαπανών, θα τις αναλύει ανά κέντρο κόστους και θα αξιολογεί τις επιμέρους δαπάνες με βάση συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

  - Την επαναφορά του κανόνα "ένα προς πέντε" στις προσλήψεις-αποχωρήσεις με παράλληλη χρήση διοικητικών εργαλείων, όπως η κινητικότητα, η απλούστευση ενδο-διοικητικών διαδικασιών, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η χρήση ΣΔΙΤ.

  - Την προώθηση ενός νέου και απλουστευμένου πειθαρχικού δικαίου.

  "Στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα εισηγηθεί και ουσιαστικά νομοθετήσει όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπάρχει ουσιαστική αναδιάταξη των δομών του δημοσίου έτσι ώστε το δημόσιο να έχει ένα μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα όπως είχε γίνει επί των ημερών μου", έχει σημειώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παρουσίασε χθες τις δεσμεύσεις του κόμματος για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Ποιες είναι αυτές:

  - Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 πολίτες με κόστος 1 δισ. ετησίως αντί των 700 εκατομμυρίων σήμερα. Και θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων.

  - Τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Έχουν υπολογιστεί 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλυφθεί η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που προαναφέρθηκαν.

  - Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιηθούν 50.000 άνεργοι σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά εξάμηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους.

  - Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού.

  - Θα υπάρξουν  Ολοήμερα Σχολεία παντού, με σχολικά γεύματα εξασφαλισμένα.

  - Θα αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων