Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 13:27

  ΝΔ: Ο τουρισμός στη Λέσβο έχει υποστεί καίριο πλήγμα και η κυβέρνηση αδιαφορεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Ο τουρισμός στη Λέσβο έχει υποστεί καίριο πλήγμα και η κυβέρνηση αδιαφορεί

  Το ζήτημα της χορήγησης αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού της Λέσβου, που επλήγησαν από τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στους Υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Αν. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

  Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και η Υπουργός Τουρισμού, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις και επιστολές που τους απηύθυναν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και φορείς του τουρισμού, ζητώντας στήριξη και αποζημιώσεις για τη μείωση των τουριστικών εσόδων, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

  Οι κκ. Κόνσολας και Αθανασίου, αναφέρουν ότι η Λέσβος, που αποτελούσε τουριστικό προορισμό, έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα στην τουριστική ταυτότητα τα τρία τελευταία χρόνια.

  Το 2015, υπήρξε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 18,8% και των επισκεπτών κατά 22,8%, ενώ το 2016 καταγράφηκε μείωση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στην κίνηση και στο τζίρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

  Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι το 2015 ανακόπηκε μια διαρκής ανοδική πορεία του τουρισμού στη Λέσβο και έκτοτε υπάρχει μια πτωτική τάση που έχει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

  Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων, κινείται μεσοσταθμικά, πάνω από το 35%, ενώ μείωση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών, σε σχέση με τα προ του 2015 επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  Υπάρχουν, επίσης, παράπλευρες απώλειες, αφού πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αναγκάστηκαν να περιορίσουν, χρονικά, τη λειτουργία τους ή και να τη διακόψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση της απασχόλησης.

  Σε όλες αυτές τις δυσμενείς συνέπειες θα πρέπει να προσθέσουμε και την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρα που έχουν πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Λέσβου.

  Οι κκ. Κόνσολας και Αθανασίου, επισημαίνουν ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο, παρέμειναν στα λόγια.

  Τριάντα τρεις ξενοδόχοι του νησιού κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στις επιχειρήσεις τους, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε.

  Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η χορήγηση αποζημιώσεων περιορίστηκε μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας και, μάλιστα, με κριτήρια που συνιστούν κοροϊδία, αφού αποκλείονται από τις αποζημιώσεις, στοιχεία για κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.

  Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας ερωτούν, με δεικτικό τρόπο, την κυβέρνηση και την Υπουργό Τουρισμού να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν θεωρούν ότι ο τουρισμός στη Λέσβο επλήγη σημαντικά και καίρια από το μεταναστευτικό ή αν θεωρούν ότι οι συνέπειες πλέον έχουν αμβλυνθεί.

  Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

  Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
  Προς
  Κύριο Υπουργό Οικονομικών
  Κύριο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
  Κυρία Υπουργό Τουρισμού

  ΘΕΜΑ: "Αποζημιώσεις στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο, που έχουν πληγεί από τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού"

  Κύριοι Υπουργοί,
  Κυρία Υπουργέ,

  Ο κ. Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Λέσβο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο που αποτελεί μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, απέναντι στην οποία γυρίζουν την πλάτη τους φορείς και πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

  Ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και η Υπουργός Τουρισμού, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις και επιστολές που τους απηύθυναν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, αλλά και φορείς του τουρισμού, ζητώντας στήριξη και αποζημιώσεις για τη μείωση των τουριστικών εσόδων, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

  Η Λέσβος, που αποτελούσε τουριστικό προορισμό, έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα στην τουριστική ταυτότητα τα τρία τελευταία χρόνια.

  Το 2015 υπήρξε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 18,8% και των επισκεπτών κατά 22,8%.

  Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι το 2016 καταγράφηκε μείωση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στην κίνηση και στο τζίρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

  Ουσιαστικά, το 2015 ανακόπηκε μια διαρκής ανοδική πορεία του τουρισμού στη Λέσβο και έκτοτε υπάρχει μια πτωτική τάση που έχει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

  Στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από τις 117.128 αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού, το 2016 είχαμε μόνο 64.223 αφίξεις, σχεδόν τις μισές.

  Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων, κινείται μεσοσταθμικά, γύρω στο 35%, ενώ μείωση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών, σε σχέση με τα προ του 2015 επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  Υπάρχουν, επίσης, παράπλευρες απώλειες αφού πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αναγκάστηκαν να περιορίσουν, χρονικά, τη λειτουργία τους ή και να την διακόψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση της απασχόλησης.

  Σε όλες αυτές τις δυσμενείς συνέπειες θα πρέπει να προσθέσουμε και την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρα που έχουν πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Λέσβου.

  Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κρουαζιέρα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη Λέσβο. Το νησί το 2014 είχε 54 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, το 2016 οι αφίξεις μειώθηκαν στις 29 και το 2017 υπήρχαν μόνο 2 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων.

  Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο, παρέμειναν στα λόγια.

  Τριάντα τρεις ξενοδόχοι του νησιού κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στις επιχειρήσεις τους, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε.

  Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η χορήγηση αποζημιώσεων περιορίστηκε μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας και μάλιστα με κριτήρια που συνιστούν κοροϊδία, αφού αποκλείονται από τις αποζημιώσεις, στοιχεία για κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.

  Κατόπιν των ανωτέρω
  Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού θεωρούν ότι ο τουρισμός στη Λέσβο επλήγη σημαντικά και καίρια από το μεταναστευτικό ή αν θεωρούν ότι οι συνέπειες πλέον έχουν αμβλυνθεί.

  2. Εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η χορήγηση αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού της Λέσβου, που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.


  Οι Ερωτώντες Βουλευτές


  1. Μάνος Κόνσολας                       Βουλευτής Δωδεκανήσου

   

  2. Χαράλαμπος Αθανασίου            Βουλευτής Λέσβου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων