Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Απρ-2018 11:40

  Αλλαγές στον εξωδικαστικό - στα 95,9 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς και τον εξωδικαστικό, ενώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test πιθανόν να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

  Ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την έκβαση του εξωδικαστικού παραδέχτηκε ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η κατάσταση και σχεδόν έκανε έκκληση, ιδιαίτερα στις τράπεζες να δουν θετικά τον θεσμό.

  Παραδέχτηκε ότι από τις 30.000 αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό μόνο οι 23 ή 26 περιπτώσεις έληξαν επιτυχώς.  "Αξιολογώντας τα αποτελέσματα προσπαθούμε και έχουμε έτοιμη προς υπογραφή Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΟΙΚ και Οικονομίας . Την καταθέτω για να δείτε τις βελτιώσεις. Είναι και μια άλλη δέσμη μέτρων, έχουμε συζητήσεις με τους θεσμούς, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι στη νέα φάση θα έχουμε ταχύτερη διεκπεραίωσή. Καταργούμε περίπου 9 ή 10 έγγραφα.  Πρέπει όμως και το Δημόσιο και οι Τράπεζες και τα Ταμεία αυτό το εργαλείο να το χρησιμοποιήσουν".

  "Δεν θέλω να είμαι προκλητική αλλά όταν ψηφίσαμε σας είπαμε ότι τα 28 χαρτιά θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις" σημείωσε η κα Μπακογιάννη. "Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ο νόμος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για να πετύχουμε έναν σοβαρό εξωδικαστικό συμβιβασμό. Να πάτε μια μέρα στο κτίριο 7 στα Δικαστήρια να δείτε ανθρώπους που καταστρέφονται γιατί υπάρχουν οι καθυστερήσεις. Και 10.000 ευρώ είναι πάρα πολλά κύριε υπουργέ για να ξεκινήσει η διαδικασία να μπει κάποιος στο νόμο, δεν τα έχει ένας μικροοφειλέτης".

  "Ο κόσμος καταστρέφεται γιατί δεν υπήρχε ο εξωδικαστικός, στο τρίτο Μνημόνιο άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση και πιστεύουμε ότι με την έκβαση των stress test θα υπάρξουν δυνατότητες", απάντησε ο κ. Δραγασάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη. "Μην παριστάνετε ότι το τρίτο μνημόνιο δεν άφησε πράγματα, ακόμα έχουμε capital controls  κύριε υπουργέ" του είπε. Ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι "με την επιστροφή των καταθέσεων" θα βελτιωθεί η κατάσταση.

  Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να επικεντρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σε χρέη έως 2 εκ ευρώ, γιατί όπως είπε ο αδύναμος οφειλέτης είναι αυτός που δεν έχει διαπραγματευτική δύναμη.

  "Δεν είμαστε σε φάση απολογισμού αλλά διόρθωσης του εξωδικαστικού" σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης. "Το πρόβλημα είναι τεράστιο, και αποτελεί βασική προτεραιότητα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Το 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 13,6 δισ. ευρώ, ανέβηκαν στα  78,4 δισ. το 2014 , σήμερα είναι στα 65,9 δισ., δηλαδή μειώθηκαν κατά 12,5 δισ. Απέχουμε ακόμα από τον στόχο. Όμως έχουμε θετική στροφή, με την σταθεροποίηση  της οικονομίας, την μείωση της ανεργίας και χάρις στα μέτρα που πήραμε. Πριν την κρίση είχαμε αλόγιστη χορήγηση δανείων και καθεστώς ασυδοσίας τραπεζών. Μετά είχαμε αδράνεια και από κυβερνήσεις και από τράπεζες και αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν. Η δική μας πολιτική είναι ένα θεσμικό πλαίσιο με  σημαντική τομή τον  εξωδικαστικό".

  Σύμφωνα με τους πίνακες που κατέθεσε ο κ. Δραγασάκης στα πρακτικά το ιδιωτικό χρέος στα τέλη του 2017 ανερχόταν στα 95,9 δισ. ευρώ, από 106,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τέλη του 2017 ανέρχονταν στα 65,9 δισ. ευρώ. 

  Αναλυτικά η ΚΥΑ:

  ntalbb

  ntalcc

  Οι πίνακες για το ιδιωτικό χρέος

  ntaldd

  ntalee

  ntalff

  Ο διάλογος Δραγασάκη-Ντόρας για τις καταθέσεις

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Στο τρίτο μνημόνιο, ναι, άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση και με την επιστροφή καταθέσεων που έχει ήδη αρχίσει και με τα μέτρα που παίρνονται και με την επιτυχή –ελπίζουμε- έκβαση των stress tests μπορούμε να πούμε ότι θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί την οικονομία.

  Πραγματικά, δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου, διότι παλαιότερα –θυμάμαι πέρυσι- ο κ. Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνούσε με αυτό που και εγώ συνεχώς λέω, ότι δεν είναι λογικό και δεν είναι ηθικό και δεν είναι δίκαιο κάποιοι να ζητούν ρυθμίσεις από το τραπεζικό σύστημα της χώρας και την ίδια στιγμή να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ενώ, λοιπόν, και ο κ. Μητσοτάκης νόμιζα ότι ήταν της άποψης ότι πρέπει να έρχονται αυτές οι καταθέσεις στην Ελλάδα, αν είναι ακριβές αυτό που μεταφέρθηκε -είναι από βίντεο της προχθεσινής του παρουσίας στο ΣΕΒ- φέρεται να δηλώνει ότι εταιρικές καταθέσεις, οι οποίες είναι ακόμη στο εξωτερικό, πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα μας, όταν θα υπάρχει κατάλληλη πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας λέει στους Έλληνες επιχειρηματίες να αφήσουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό κι άλλο; Νομιμοποιεί, δηλαδή, αυτήν την παρασιτική πρακτική; Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος, θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι αντίθετες με τέτοιες πρακτικές.

  ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να δώσω μια μικρή απάντηση, γιατί αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κυρία Μπακογιάννη, είναι πολύ σημαντικό το θέμα και θα σας επιτρέψω για τριάντα δευτερόλεπτα να πάρετε τον λόγο.

  Κυρία Μπακογιάννη, έχετε τον λόγο.

  ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απλώς, κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι αυτή τη στιγμή ακόμα έχουμε capital controls στην Ελλάδα. Μην παριστάνετε, λοιπόν, ότι το τρίτο μνημόνιο δεν άφησε πράγματα. Έχουμε ακόμα capital controls και είναι λογικό ότι κάποιες εταιρείες θέλουν να κάνουν τη διαχείριση των χρημάτων τους στη μεταβατική περίοδο με έναν πιο εύκολο τρόπο.

  Το ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καλέσει όλους να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα το γνωρίζετε και εν πάση περιπτώσει, τη δική μας αξιοπιστία δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ.

  Προχωρούμε.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, μια απάντηση ως σχόλιο.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Το τρίτο μνημόνιο ήταν μνημόνιο. Δεν είναι αυτό που επιθυμούσαμε να έχουμε,…

  ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ενώ εμείς επιθυμούσαμε να έχουμε τα άλλα;

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης):…αλλά ως μνημόνιο, νομίζω, σημείωσε τη μετάβαση της χώρας από την ύφεση στην ανάκαμψη.

  Δεύτερον, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις…

  ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ανάπτυξη, κύριε Υπουργέ, που δεν έχουμε πετύχει κανέναν στόχο;

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κυρία Μπακογιάννη, αφήστε τον κ. Δραγασάκη να τελειώσει, για να περάσουμε στις επόμενες ερωτήσεις. Περιμένουν και οι συνάδελφοι. Είναι ένα καυτό ζήτημα, το καταλαβαίνουμε, αλλά να προχωρήσουμε και στις επόμενες ερωτήσεις.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Η ελληνική οικονομία έχει περάσει από τη βαθιά ύφεση στη σταθεροποίηση και από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος. Το ότι αυτή η ανάκαμψη δεν εκφράζεται αμέσως στις τσέπες του κόσμου είναι αυτό που πρέπει να δούμε εμείς οι πολιτικοί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων