Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Απρ-2018 09:07

  Τα "κλειδιά" της συμφωνίας αλήθειας του Μητσοτάκη με την επιχειρηματική κοινότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα "κλειδιά" της συμφωνίας αλήθειας του Μητσοτάκη με την επιχειρηματική κοινότητα

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Για τη Νέα Δημοκρατία, για τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κεντρική στρατηγική πρόκληση για το άνοιγμα του δρόμου προς την ανάπτυξη και τη μετάβαση στη μετά-Μνημόνιο εποχή έχει σαφώς οριστεί. Ήρθε σε πρώτο πλάνο και αναλύθηκε διεξοδικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αποτυπώθηκε στη "συμφωνία αλήθειας" με τους πολίτες. Στη σκιαγράφηση των πρώτων νομοσχεδίων, τα οποία στοχεύει να φέρει άμεσα προς ψήφιση η οδός Πειραιώς, από τη στιγμή που κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αποκρυσταλλώθηκε στις προτάσεις για την οικονομία. Την Παιδεία. Την καθημερινότητα των πολιτών. Κεντρικό δομικό στοιχείο παραμένει πάντα το κλειδί της προσέλκυσης των επενδύσεων.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις επάνω στις οποίες ακουμπά το νούμερο ένα αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας σε κοινό και επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας. Το ίδιο έπραξε και χθες. Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΣΕΒ. Για τον κ. Μητσοτάκη επενδύσεις ίσον νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις ίσον ανάπτυξη. Επενδύσεις είναι επανεκκίνηση της μηχανής της οικονομίας και τίτλοι τέλους στη λογική των επιδομάτων, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα εκλογικό κοινό.

  "100 δισεκατομμύρια επενδύσεις υπολογίζουμε σε επτά χρόνια, εάν εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων… Επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας. Σημαίνει κατά κανόνα και καλύτερες θέσεις εργασίας, με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες απολαβές και καλύτερο πλαίσιο εργασιακής κάλυψης. Για αυτό θέλουμε, λοιπόν, τις επενδύσεις: Για να αποκλιμακώσουμε την ανεργία, για να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης, για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒ.

  Τα… υλικά των μεταρρυθμίσεων και των κυρίαρχων πολιτικών αποφάσεων έχουν εδώ και καιρό αποτυπωθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της. Μείωση της φορολογίας. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παροχή κινήτρων. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Πάταξη της γραφειοκρατίας. Επάνω σε αυτά τα σημεία εδράζεται και ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της "γαλάζιας" στρατηγικής. Τη "συμφωνία αλήθειας" με την επιχειρηματική κοινότητα.

  "Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, θα απλοποιήσουμε τη διοικητική γραφειοκρατία. Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να πληρώνετε τους φόρους σας, να σέβεστε τους εργαζόμενους και να φροντίζετε το περιβάλλον. Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη συμφωνία αυτή που προτείνουμε… Τα έχω ξαναπεί, αλλά η επανάληψη μερικές φορές έχει την αξία της. Και επειδή υπάρχει αυτή η αίσθηση μερικές φορές μιας στείρας ή συντεχνιακής αντιπαράθεσης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, καλό είναι αυτά να τα αποσαφηνίζουμε. Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Με την κριτική που ασκεί η οδός Πειραιώς κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε και εφάρμοσε (η ΝΔ δείχνει εμμέσως πλην σαφώς και προς την πλευρά των δανειστών που… άναψαν πράσινο φως σε μέτρα-φωτιά) ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η απώλεια του 25% του Α.Ε.Π. είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για μια αναπτυξιακή εκτίναξη της χώρας.

  "Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του. Δεν υπάρχουν αυτόματα ελατήρια στην οικονομία. Το αυτόματο ελατήριο το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι μια ανεμική ανάκαμψη από μια Κυβέρνηση η οποία συνειδητά υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητάνε για να μπορεί να μοιράζει στη συνέχεια ψίχουλα και επιδόματα σε ομάδες πολιτών που θεωρεί εκλογική πελατεία. Αυτό δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική", ανέφερε, στην παρέμβασή του στο ΣΕΒ, όπου έθεσε και πάλι επί τάπητος καίρια ζητήματα. Όπως η υπερφορολόγηση και οι δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές.

  "Τα σημερινά επίπεδα επιβαρύνσεων οποίο είναι τελείως παράλογα. Έχουμε μιλήσει για ένα νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων και έχουμε μιλήσει επίσης για την ανάγκη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει ένα συντελεστή κοντά στο 50% διότι αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται ουσιαστικά διπλή φορολογία χωρίς πραγματική ανταπόδοση. Για αυτό και έχουμε δεσμευτεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες να κατεβάσουμε τα πλαφόν της φορολόγησης, αλλά αυτό χρειάζεται μια συνολική νέα φρέσκια ματιά στο ασφαλιστικό μας σύστημα", τόνισε.

  Επαναφέροντας, δε, τις προτάσεις για μείωση της φορολογίας στο 20% εντός δύο ετών και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% αμέσως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων, ενώ έθεσε στην προμετωπίδα την έννοια της πολιτικής σταθερότητας.

  "Αυτό το οποίο τελικά εγγυάται τη μακροχρόνια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι μόνο οι συνταγματικές αλλαγές ή μόνο οι νόμοι. Είναι η πολιτική σταθερότητα η οποία απορρέει από την επιλογή του εκλογικού σώματος. Και σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα η οποία έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο κινείται στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων είναι η Νέα Δημοκρατία. Για αυτό και εμείς αρθρώνουμε το πολιτικό επιχείρημα ότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα", σημείωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων