Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Απρ-2018 13:41

  Δεν θεωρούμε απαραίτητο το ΔΝΤ λέει ο Τσίπρας και εμμένει σε έξοδο τον Αύγουστο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν θεωρούμε απαραίτητο το ΔΝΤ λέει ο Τσίπρας και εμμένει σε έξοδο τον Αύγουστο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.33

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μιλάμε με το ΔΝΤ αλλά δεν θεωρούμε ότι θα χαλάσει ο κόσμος εάν δε συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δε θα σημάνει ότι η έξοδος από αυτό θα είναι λιγότερο "καθαρή". Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, μιλώντας στο κόμμα του, επέμεινε να μιλά για οριστική και καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο, απορρίπτοντας συζητήσεις για παράταση του προγράμματος. 

  Η "καθαρή έξοδος" είπε πάντως, δε θα σημάνει επιστροφή σε παράδεισο, καθώς θα πρέπει "να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος" αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να "συγκυβερνούμε με την τρόικα", μιλώντας για "στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων".

  Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ανέφερε μεν ως ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά είπε ότι ίσως επιτευχθεί στο επόμενο ή εν πάση περιπτώσει, έως τα μέσα του καλοκαιριού. 

  Ζήτησε πάλι ωστόσο στοχοπροσήλωση και εντατική προσπάθεια από όλους για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

  Ο κ. Τσίπρας δε φείσθηκε πυρών για τον Γ. Στουρνάρα, χωρίς να τον κατονομάσει,  για την πρότασή του περί πιστοληπτικής γραμμής ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την απομάκρυνση της γείτονος από την ευρωπαική της προοπτική. 

  Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ένθερμος θιασώτης της ευρωπαικής πορείας της Τουρκίας κάλεσε όμως τη γείτονα για τη  "συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών" τονίζοντας ότι "απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς".
   

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε για

   

  Καθαρή έξοδο

  Δεν υπάρχει λοιπόν στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η παραταση του μνημονίου,  η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το.

  Υπάρχει η σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς βεβαίως  αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, 
  χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης, 
  χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε.

  Διαπραγμάτευση

  Τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης: 
  Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης
  Οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους 
  Συμφωνία για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας. 

  ΔΝΤ

  Ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
  Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι βεβαίως συζήτάμε με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
  Το κλίμα των μεταξύ μας συζητήσεων έχει τους τελευταίους μήνες βελτιωθεί.
  Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μή συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου.

  Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι. 

  Βασική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

  Τουρκία

  Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

   Το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενο.
   Αυτές όμως οι δηλώσεις, από μόνες τους, αν και αποτελούν ένα βήμα δεν αρκούν. 
  Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές. 
  Και οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο. 

  Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. 
  Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του
   και απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς. 

  Κυβέρνηση

  Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα.
   Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. 
  Καταφέρνουμε, όμως, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση. 

  Πετυχαίνουμε διπλό στόχο: Την ανάκαμψη και καταφέραμε μέτρα στήριξης των αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. 

  Αναπτυξιακό σχέδιο

  Έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις  δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και υλοποιήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. 
  Την ίδια στιγμή όμως έχει και ένα σαφές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και  προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων. 

      Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. 
      Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων. 
      Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. 
  Των μεταφορών και των logistics 
  Της ενέργειας 
  Του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης 
  Των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας 
  Και φυσικά του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης. 

  Προβλέπει την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων: Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων 

  Επίθεση σε Ν.Δ- ΜΜΕ

  Αυτό που ζητάνε ( σ.σ Σαμαράς- Βενιζέλος) με σαφήνεια και ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει είναι την δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου. 

  Και έχουν πράγματι καταφέρει - και πρέπει να τους αναγνωρίσουμε αυτό -   να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος. 
  Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, 
  όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα απο τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τελικά ίσως ο Ερντογάν να μην είναι και τόσο απρόβλεπτος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων