Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 12:24

  Τσίπρας: Στρίβειν από το αδιέξοδο στα Εθνικά, δια της Οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας: Στρίβειν από το αδιέξοδο στα Εθνικά, δια της Οικονομίας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13.03

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το βάρος στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για την οποία είπε ότι θα κρίνει την επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης για το πώς θα βγει η χώρα από το μνημόνιο, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο. 

  Ο πρωθυπουργός, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, απευθυνόμενος στους υπουργούς του για τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, στέλνοντας μήνυμα σε υπουργούς ότι δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης. 

  Επανέλαβε ότι ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής δεν τίθεται διότι κανείς στην Ε.Ε δεν το συζητάει, ενώ απαρίθμησε - ως συνήθως- τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. 

  Σε ό,τι αφορά την δύσκολη συγκατοίκησή του με τους ΑΝΕΛ γενικώς και τον Πάνο Καμμένο ειδικώς, ο κ. Τσίπρας,  επανέλαβε τετράκις ( τουλάχιστον) ότι ο στόχος της συγκυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και  η καταπολέμηση της διαφθοράς , τον οποίο χαρακτήρισε μάλιστα πιο κοντά από ποτέ. 

  Άπλωσε δε "ομπρέλα" προστασίας στον Πάνο Καμμένο, ψέγοντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι του επιτίθεται διαρκώς.  Ζήτησε παρόλα αυτά "νηφαλιότητα" στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, απευθυνόμενος προφανώς και στον ΥΠΕΘΑ για τους εξωφρενικά υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί εσχάτως απέναντι στην Τουρκία, καθώς και "ενότητα" για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

  Παραλλήλως, επεφύλαξε μεγαλοπρεπές άδειασμα στον Νίκο Βούτση ο οποίος χθες μίλησε για ενδεχόμενο διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019: Οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019, είπε ο πρωθυπουργός, ούτε τον Μάιο που ακούω.

  Σε ό,τι αφορά τα εθνικά, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αδιέξοδη ένταση και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, όπως έχουμε κάνει και εμείς, στο παρελθόν, όπως είπε.

  Απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομερειακή αναφορά της διαπραγμάτευσης με ΠΓΔΜ, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι εξελίξεις με την Τουρκία υπαγορεύουν την ανάγκη η χώρα να λύσει διαφορές τις με γείτονες, ώστε να μη σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο, χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από τις εθνικές γραμμές της.

  Στα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, στέλνοντας σιβυλλικό μήνυμα περί εξασφάλισης της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης καθώς όπως είπε "μεγάλες τομές δεν γίνονται ερήμην της κοινωνίας".  

  Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, θέτοντας το ως "διαχωριστική" γραμμή ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις ...δυνάμεις του παλιού.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του είπε για: 

  Κυβέρνηση

  Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με κοινό πολιτικό στόχο: ασφαλή έξοδο από επιτροπεία και μνημόνια

  Σε πείσμα πολλών βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά να μην εφησυχάζουμε. Ούτε να αποπροσανατολιζόμαστε παρά τα σύνθετα ζητήματα από μια σύνθετη διεθνή συγκυρία. 
  Και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο και σοβαρό. 

  Αλλά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον στόχο π[ου μας έφερε από κοινού στη διακυβέρνηση. 

  Το ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος της χώρας από την Επιτροπεία. Είναι μια μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. 

  Στόχος είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία το Φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές που ακούω διάφορες σκέψεις.

  Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταλαβαίνει ότι αυτή η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την προστασία των ασθενέστερων ομάδων. 

  Οικονομία

  Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν βρίσκεται σε διαρκή δίνη δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 

  Αποκαταστήσαμε αξιοπιστία της χώρας.  Σπάσαμε την μονοκαλλιέργεια της λιτότητας. Εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας. 

  Βασικός δείκτης ανάπτυξης είναι ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής για την πλειοψηφία. Ο σημαντικότερος δείκτης είναι αυτός που μετράει τις θέσεις εργασίας. 
  Έχει περιοριστεί η ανεργία κατά 7 μονάδες. Σήμερα κινείται περίπου στο 20%.

  Εντυπωσιακή δυναμική στην προσέλκυση επενδύσεων.  Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 3δις. 

  Σταθερή και μόνιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές και η δημιουργία μαξιλαριού είναι επίσης προϋπόθεση για μείωση ανεργίας. 

  Επόμενη ημέρα

  Η επιβράβευση θα είναι στο τέλος του μαραθωνίου, πολύ μεγάλη. Βρισκόμαστε σε εντατικές συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία :

  1. Αναπτυξιακό πλάνο: Θα το αποστείλουμε τις επόμενες ημέρες στους Θεσμούς. Φιλόδοξο εγχείρημα, με βασική κατεύθυνση η δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση επενδύσεων, δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος και προστασία εργαζομένων. Το σχέδιο αυτό είναι δική μας πρωτοβουλία. Δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησαν οι δανειστές. 
  2. Πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα

  Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Κάποιοι ίσως κανουν απέλπιδες προσπάθειες να την αναστήσουν όμως κανείς στην Ε.Ε δε συζητά αυτό το ενδεχόμενο. 
  Αυτό που συζητάμε είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου που δε θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις , δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. Δυστυχώς για κάποιους που έχουν άλλους ευσεβείς πόθους. 

  3. ρύθμιση χρέους

  Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η ρητρα ανάπτυξης. Να προσδιοριστούν και τα υπόλοιπα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Βασική και κύρια προϋπόθεση είναι μία: Η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης. Αναμένω όλους να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης γιατί τώρα κρίνεται η επιτυχία της Κυβέρνησης. Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχθώ κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις, να τις εκφράσει τώρα.  Έχουν μείνει 80 ημέρες πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. 

  Εθνικά

  Αξιοποιούμε κάθε επιλογή που διαθέτουμε. Ήδη η ομόθυμη στάση των εταίρων μας και η στήριξη του ευρωπαικού συμβουλίου αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση. 

  Επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο  περισσότερων μετώπων για να μη σπαταλάμε πολύτιμο κεφάλαιο. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να επιτύχουμε συμφωνία με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ χωρίς όμως υποχωρήσεις από τις εθνικές μας θέσεις. 

  Παρά τις διαφορές ιδεολογικές μας τοποθετήσεις συμφωνούμε σε αυτή την προσπάθεια. 

  Θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε κλίμα ενότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση. Λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ. 

  Δεν βοηθάει η στάση του προέδρου της Ν.Δ να αρνείται να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών και να επιτίθεται διαρκώς στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής.  Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν και καλούμε την γείτονα να σταματήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτών. 
  Όπως κάναμε εμείς στο παρελθόν με τούρκους στρατιώτες, αυτό περιμένω και από τον τούρκο πρόεδρο σήμερα.  Θα κάνουμε υπομονή, δεν θέλουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά αλλά να καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από τη διεθνή κοινότητα.

  Συνταγματική Αναθεώρηση

  Θα προχωρήσουμε στη θεσμική ανασυγκρότηση που αποτελεί τη μεγάλη μας προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα. 
  Θα αναζητήσουμε τη δυνατότητα για τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και κοινωνικές. Τέτοιες τομές δεν μπορείς να τις κάνεις ερήμην της κοινωνίας. 

  Υπάρχουν πεδία στα οποία επιδιώκουμε ευρύτατες συγκλίσεις. Κρίσιμο θέμα η καταπολέμηση της διαφθοράς και κατάργηση του άρθρου 86 , του περιβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών που δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων. 

  Εδώ εμφανίζονται διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους που συγκροτούν το παλιό πολιτικό σύστημα.

  Διαβάστε ακόμη:

  Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων