Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Μαρ-2018 21:01

  Τσίπρας: Υπάρχει η πλειοψηφία για Συνταγματική Αναθεώρηση- Εμείς θα προχωρήσουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας: Υπάρχει η πλειοψηφία για Συνταγματική Αναθεώρηση- Εμείς θα προχωρήσουμε

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.22

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση υπάρχει και εμείς θα προχωρήσουμε με όσες δυνάμεις τολμήσουν αυτή την τομή με προοδευτικό πρόσημο, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο, όπου πραγματοποιείται το Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής. 

  Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, απένειμε εύσημα στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για το "ναι" που εξεφώνησε στην "πρόσκληση" Τσίπρα για αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή ( σ.σ αναμένεται βάσει του προγραμματισμού να ξεκινήσει η διαδικασία μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα, ήτοι μετά τον Αύγουστο). 

  Σε Ν.Δ και Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι έχουν εκφράσει ηχηρά τη διαφωνία τους για αλλαγές στο Σύνταγμα υπό την παρούσα Κυβέρνηση και Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επετέθη "χρεώνοντάς" τους "φόβο" να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών λόγω ισχυρών δεσμεύσεων όπως είπε, "στο χθες και στα συμφέροντα". 

  Αιχμές, άφησε ο κ. Τσίπρας, για την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ περί  χορήγησης άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, για γυρίσματα σειράς του BBC. "Απορώ με τον τρόπο που σκέφτονται κάποιοι", είπε ο Πρωθυπουργός. 

  Παραλλήλως, στο άνοιγμα της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας μνημόνευσε ( έστω και χωρίς να τον κατονομάσει) τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και τους γαλάζιους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί αψήφησαν όπως είπε το μποικοτάζ που πρότεινε η ηγεσία της Ν.Δ στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στέλνοντας μήνυμα συμμετοχής στους εκπροσώπους της Τ.Α και όσων συνεδρίων ακολούθησαν.

  Σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "οριστική και καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια και αναφέρθηκε σε τρεις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενδεικτικές της πορείας οικονομικής ανακάμψης στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα.

  Ο πρωθυπουργός πάντως, έκανε αναφορά εν είδει χιούμορ στην πρόταση που όπως είπε ο ίδιος του διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, να φτιάξει ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική για να αφήσει όνομα , όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

  "Του είπα έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη", ήταν η απάντηση Τσίπρα.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων για: 

  Συνταγματική Αναθεώρηση:

  *Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μια ουσιαστική και προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι αγωνιώδεις και διαρκείς αντιδράσεις κάποιων , τους αφήνει έκθετους. Αντιδρούν στη διερεύνηση των σκανδάλων, εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. 

  *Όλοι ομολογούν ως αναγκαία συνθήκη για να φύγει η χώρα μπροστά τη Συνταγματική Αναθεώρηση.  Γιατί αυτή η αντίδραση; Γιατί να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Γιατί κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές  γιατι δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτές , όλοι όσοι είναι ταυτισμένοι με το χθες. Έχουν και δεσμεύσεις ισχυρές στο χθες του τόπου και σε συμφέροντα. Και φοβούνται ότι η αναθεώρηση θα άρει το καθεστώς της προστασίας του αθλιου νόμου περί ευθύνης υπουργών που είχε εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο. Και φοβούνται να άρουν την προστασία. 

  *Εμείς θα κινηθούμε θεσμικά, χαίρομαι που η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς την αναθεώρηση συμφωνεί ότι πρέπει να αρχίσει τώρα. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να διαμορφωθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών για προοδευτικό πρόσημο τομών, υπάρχει. 
  Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όσες δυνάμεις τολμήσουν. Αλλά και με διαρκή συμπόρευση με την κοινωνία. 

  Οικονομία

  *Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα , να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις αλλά να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που να πατά γερά στις δικές της δυνάμεις.

  *Η οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι αποδίδουν και συχνά υπεραποδίδουν,  το καλοκαίρι βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από τα μνημόνια. 

  *Είναι πλέον ορατό από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ότι ξημερώνει μια καινούργια μερα. Είναι μίζερο να προσπαθεί κανείς να πει ότι δε συμβαίνει. Ναι διαφωνούμε για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι όραμα και στόχος μας να γυρίσουμε στην Ελλάδα του 2009. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, βάζουμε τον όρο "δίκαιη". Τα  οφέλη θα μοιράζονται δίκαια. Και γεωγραφικά. 
  Να μην διαφωνούμε για εμφανή πράγματα που μπορούν να δώσουν μετά από τόσα χρόνια ελπίδα και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό  λαό. 

  Επενδύσεις:

  *Ανακοινώθηκαν αυτή την έβδομάδα μόνο, τρεις πολύ σημαντικές επενδύσεις: Η επένδυση της Deutche Telekom  ύψους 2 δις., που θα καλύψει το 25% του πληθυσμού με γρήγορο δίκτυο. Η ανακοίνωση για την επένδυση  400 εκατ ενός fund σε συνεργασία με τα αραβικά εμιράτα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)
  για 600 εκατ. το 2018, το 2019 και να παρατείνουν τη συνεργασία με τη χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, έως το 2025. 

  *Δημιουργείται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα σταθερότητας. 

  Αιχμή σε Ν.Δ για τα Συνέδρια

  *Θυμήθηκα σήμερα όταν ξεκινήσαμε το β΄περιφερειακό συνέδριο στη στερεά Ελλάδα,  όταν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μποϋκοτάρει την διαδικασία. Υπήρξαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις και προς τιμήν τους αρνήθηκαν να υπακούσουν σε αυτές τις εντολές οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται σε Ν.Δ

  *Πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από τις κομματικές ηγεσίες.
  Η πολιτική σκοπιμότητα έχει και όρια. Δεν μπορεί να είναι όλα βορρά σε αυτές. 

  *Έχουμε σχεδιάσει το μηχανισμό ελέγχου υλοποίησης όσων εξαγγείλαμε στα περιφερειακά συνέδρια. 

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων