Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 12:22

  Ποιοι ορκωτοί λογιστές θα "ψάξουν" το ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποιοι ορκωτοί λογιστές θα "ψάξουν" το ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ

  Τους ορκωτούς λογιστές του Σώματος Ορκωτών Λογιστών  κ.κ. Νίκο Νάκο και Νίκο Σύκα πρότεινε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα "συγγνώμη λάθος  στον υπολογισμό" του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ως τους κατάλληλους για να ελέγξουν το ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ και αν ενημερώσουν με έγκυρο τρόπο την Εξεταστική για την Υγεία.

  Κατά την σημερινή συνεδρίαση υπήρξε έντονη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σχετικά με το σε ποιους θα ανατεθεί η πραγματογνωμοσύνη για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η πλευρά της ΝΔ επέμεινε να επιλεγούν πρόσωπα από την σχετική λίστα του Πρωτοδικείου.

  Ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκης επέμειναν ότι εάν πάνε μέσω Πρωτοδικείου θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και με αυτό το επιχείρημα πρότειναν πραγματογνώμονες από το ΣΟΛ, στο οποίο είχαν ήδη απευθυνθεί. Και το ΣΟΛ τους υπέδειξε τους κ.κ. Νάκο και Σύκα, οι οποίοι όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μπαλωμενάκης δεν γνωρίζουν ακόμα ότι θα αναλάβουν να κάνουν άμεσε τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

  Οι πραγματόγνωμες θα λάβουν όλα τα στοιχεία όλων των οικονομικών απολογισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ και κάθε πρόσφορο έγγραφο, και των τραπεζικών κινήσεων ώστε να βγάλουν συμπέρασμα για την οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

  Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή συστήθηκε για να διερευνήσει τυχόν πράξεις και παραλείψεις στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Ερρίκος Ντυνάν και τον χώρο του φαρμάκου.

  Όμως μετά την κατάθεση και τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Πολάκης όπου όπως παραδέχτηκε ο ίδιος το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι 230 εκατ. ευρώ αλλά λιγότερα γιατί σε αυτά είχε υπολογίσει ως έσοδο το πλεόνασμα προηγούμενων ετών, η πλειοψηφία πείστηκε να αναθέσει σε ειδικούς τον έλεγχο του ταμείου.

  Τελικά με την πρόταση Προέδρου και εισηγητή για τους δύο πραγματογνώμονες συμφώνησαν εκτός από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, Ποτάμι και ΧΑ.

  Όπως τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, έχει νόημα να γίνει γρήγορα η πραγματογνωμοσύνη καθώς η Εξεταστική Επιτροπή που λειτουργεί ήδη έναν χρόνο, "πρέπει να κλείσει τις εργασίες στις 15 Ιουνίου". Ενώ ανέφερε ότι χρειάζονται και δύο μήνες να γραφτεί το πόρισμα της Εξεταστικής, και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι.

  Εν τω μεταξύ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από τον ΕΟΦ για τη νομοθεσία και τον τρόπο καθορισμού της τιμής του φαρμάκου, θέμα το οποίο θα εξεταστεί συντομότερα από την Επιτροπή, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του αφορά την υπόθεση της Novartis που "επιστρέφει" στην δικαιοσύνη.

  Μαρία Νταλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων