Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Μαρ-2018 20:41

  Στη Σύνοδο Κορυφής πάει ο Τσίπρας το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Σύνοδο Κορυφής πάει ο Τσίπρας το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.19

  Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη (αύριο και την Παρασκευή) Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης  η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. 

  Από ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται περισσότερες από 20 ημέρες πλέον στην Αδριανούπολη. Στόχος είναι, βάσει των ίδιων πηγών, ο έλληνας πρωθυπουργός να εντείνει τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους. 

  Σε ό,τι αφορά την Άγκυρα πάντως, Τσίπρας και Αναστασιάδης βρίσκονται σε κοινό βηματισμό. Σε συνεννόηση με τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να θέσει εμφατικά κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

  Θα επιχειρηθεί άλλωστε με "οδηγό" τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να αποσταλεί στην Τουρκία ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προκλητικότητα των ενεργειών όσο και της ρητορικής της. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα κάνει εκτενή αναφορά στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

  Σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

   

  Οικονομία

  Σε ό,τι αφορά τα της Οικονομίας, στην Κυβέρνηση εκτιμούν ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές της Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους. Από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

  Κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος και για την συζήτηση περί της "επόμενης ημέρας" για την Ε.Ε, όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας, επ αυτού θα επαναλάβει τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως (Από την Πνύκα παρουσία Μακρόν όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια), οι οποίες συνίστανται καταρχήν στην ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης και ειδικότερα: Την τραπεζική ένωση, τον διαμοιρασμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

  Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες

  Πέμπτη 22 Μαρτίου:
  12:30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  14:00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  19:30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ
  Παρασκευή 23 Μαρτίου:
  9:00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)
  11:30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη.

  Ν. Ζορμπά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων