Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαρ-2018 16:13

  Γ. Δραγασάκης: Έγκαιρη ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης πριν χτυπήσει το κουδούνι της λήξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Δραγασάκης: Έγκαιρη ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης πριν χτυπήσει το κουδούνι της λήξης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:59

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Το "κουδούνι" του χρόνου χτύπησε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην πρεμιέρα του ως υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, τόσο για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όσο και για την επόμενη μέρα. Ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του για τους "δύο δρόμους" που έχει η χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή ισοδυναμεί με ένα νέο Μνημόνιο.

  Όπως είπε o κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, "θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πριν σφυρίξουν το κουδούνι της λήξης".

  Στην τοποθέτησή του για τη διαπραγμάτευση και απευθυνόμενος κυρίως προς το οικονομικό επιτελείο και όσον αφορά στο τοπίο μετά το τέλος του προγράμματος (του 3ου Μνημονίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015), υπογράμμισε την ανάγκη "οι δεσμεύσεις να είναι δικής μας ιδιοκτησίας". Ακόμη, χτύπησε το καμπανάκι να υπάρξει συντονισμός, και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με έμφαση στην "κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης", όπως είπε χαρακτηριστικά.

  O Γ. Δραγασάκης επανήλθε στη δευτερολογία του, υπογραμμίζοντας ότι "είναι λεπτή η φάση, απαιτεί προσοχή, και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να προσέξει τα λόγια του".
   
  Η έξοδος από μνημόνια είναι ένα βήμα όχι ότι τελειώσαμε, αλλά να συγκροτηθούμε και να δούμε πώς θα λύσουμε τα έντονα προβλήματα, είπε. Η χώρα μετά από οδυνηρή εμπειρία έχει φτάσει σε μία τελική φάση από μνημόνια.
   
  Αναφερόμενος στην πιθανότητα προληπτικής γραμμής στήριξης, είπε πως οι δρόμοι για την έξοδο είναι δύο:

  "Ή να συζητήσουμε νέο Σύμφωνο που πρέπει να πάει στα κοινοβούλια των άλλων χωρών για πιστοληπτική γραμμή, που είναι μορφή μνημονίου, και θα έχει υποχρεώσεις, άρα δεν θα μας δώσει δυνατότητα να πούμε ότι τελειώσαμε.

  Ο άλλος δρόμος τον οποίο έχουμε συμφωνήσει, είναι  να δημιουργήσουμε δικά μας αποθέματα, ώστε όταν στις αγορές υπάρξουν αναταράξει,ς θα έχουμε δικό μας κουμπαρά κλειδωμένο και άρα θα βρισκόμαστε στη φάση οικοδόμησης.

  Τι έχουμε συμφωνήσει με δανειστές, ότι από δάνειο 86 δισ. θα πάρουμε τα 9 και από αγορές θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε ό,τι ποσό μπορούμε", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

  "Ήδη συγκεντρώσαμε πάνω από 4,5 δισ., είμαστε σε μια πορεία θετική, θα έχουμε σε λίγο χτίσει το απόθεμα που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις ανάγκες. Σημαίνει αυτό ότι μετά δε θα τηρούμε κανόνες; Να μην επαναλάβουμε λάθη παρελθόντος; Αυτά είναι αυτονόητα. Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Είναι όμως μία φάση εξόδου από όλη αυτή τη κατάσταση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους".

  Η παρέμβαση Δραγασάκη στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε στο πλαίσιο της "Ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων