Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 16:28

  Πρόταση νόμου από ΑΝΕΛ για την ευθύνη υπουργών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρόταση νόμου από ΑΝΕΛ για την ευθύνη υπουργών

  Πρόταση νόμου ώστε τα μέλη της κυβέρνησης να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική δικαιοσύνη, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, κατέθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τροποποίηση έχει ως εξής: "Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους".

  Όπως υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους, "πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σταθερή και επαναλαμβανόμενη θέση του Κινήματος, η οποία έχει κατατεθεί και κατά την διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος".

  Αναλυτικά η πρόταση Νόμου:

  Τροποποίηση του ν.3126/2003 ( ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003)

  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Καθώς η  παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών ορίζει τα εξής :

  "1. πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού από το κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή."

  Προτείνεται τα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

   ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

  Στην παράγραφο 1 του αρθ. 1 του ν.3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) προστίθεται εδάφιο:

  "Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 Π.Κ. τελούμενο από μέλος

  της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ΄ κείνα που ανάγονται  στην άσκηση των καθηκόντων του."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων